Ο Μακρόν με συνταγή Τσίπρα, Μητσοτάκη

Γράφει ο Κώστας Στούπας

O πρόεδρος της Γαλλίας είναι από τους λίγους που τόλμησαν να σηκώσουν το γάντι του ανερχόμενου λαϊκισμού στην Ευρώπη. Το βράδυ (των ευρωεκλογών) της συντριπτικής ήττας από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε την διάλυση της Βουλής και  προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η ορμή που έχει αποκτήσει η παράταξη της Λεπέν και η άνοδος των σοσιαλιστών σε συνδυασμό με την υποχώρηση της παράταξης που στηρίζει τον Μακρόν προμηνύουν επικράτηση των αντιπάλων στην νέα εθνοσυνέλευση.

Μια κυβέρνηση της παράταξης Λεπέν με κάποιους συνοδοιπόρους θα πρέπει να συμβιώσει με έναν πρόεδρο όπως ο Μακρόν, σε ένα σύστημα που ο πρόεδρος διαθέτει αυξημένες εξουσίες.

Επί της ουσίας μοιάζει πως ο Μακρόν πετάει το μπαλάκι της φθοράς που συνεπάγεται η διαχείριση της εξουσίας στη παράταξη της Λεπέν που τις τελευταίες δεκαετίες πρωταγωνιστεί εκ τους ασφαλούς στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, χωρίς ποτέ να αναλάβει κυβερνητική εξουσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ποντάρει στην φθορά της παράταξης Λεπέν στα επόμενα 2-3 χρόνια έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες η ίδια να χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Στο πεδίο αυτό η ελληνική εμπειρία της ανόδου και πτώσης των “εθνολαϊκιστών” την περασμένη δεκαετία είναι ανεκτίμητη. Η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά την μετεωρική άνοδο και μια σύντομη παρένθεση στη εξουσία την τετραετία 2015-19 “εξαϋλώθηκαν” πολιτικά και ηθικά.

Οι ΑΝΕΛ έχουν εξαφανιστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ “χαροπαλεύει” προκειμένου να διατηρήσει τη δεύτερη θέση έχοντας μεταλλαχτεί σε κάποιου είδους μεταπολιτικού  πειράματος  και …ιλαροτραγωδίας.

Οι “λαϊκιστές” της αριστεράς και της δεξιάς, με αρκετές  δόσεις  θεωριών συνωμοσίας κερδίζουν έδαφος σε μια περίοδο που η Δύση διανύει μια κρίσιμη καμπή προσφέροντας απλοϊκές και ευκολοχώνευτες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.

Η ανάθεση της επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων στην πράξη διαλύει του μύθους που τους περιβάλλουν αφού η επαφή τους με την πραγματικότητα παραμένει καταστροφική.

Η μετεωρική άνοδος και πτώση του “εθνολαϊκισμού” στην Ελλάδα οδήγησε στην απομυθοποίησή του και μια κατάσταση απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμη και όταν καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Αυτή είναι η πρόσκληση που φαίνεται να υιοθετεί ο Γάλλος πρόεδρος μετά την προχθεσινή σαρωτική επικράτηση της παράταξης της Λεπέν.

Ο Μακρόν έχει διατυπώσει μια αρκετά σαφή άποψη για το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύει σε μια δόση απορρύθμισης της προστατευόμενης οικονομίας προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα.

Εν αντιθέσει με τους “εθνολαϊκιστές” που προωθούν την ενδυνάμωση των εθνικών κρατών σε βάρος της Ε.Ε. προωθεί  την περαιτέρω οικονομική, πολιτική και αμυντική ενοποίηση, της Ευρώπης προκειμένου να ανταπεξέλθει απέναντι στην εποχή των πλανητικού μεγέθους  υπερδυνάμεων.

Η πρόκληση του Μακρόν προς την Μαρίν Λεπέν επί της ουσίας είναι πρόκληση έναντι του συνόλου του κύματος του “εθνολαϊκισμού” που υψώνεται στις δυο ακτές του Ατλαντικού.

Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα μάθουμε το αποτέλεσμα

capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα