Ο Ερντογάν «γλεντάει» την Ελλάδα! Τουρκική άσκηση λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ρόδο, ενώ υποσχέθηκαν ηρεμία

«Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα» είναι πραγματικά η κατάσταση με την γειτονική Τουρκία, η οποία παρά το γεγονός της συνάντησης του Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θεωρητικά υπήρξε συμφωνία να πέσουν οι τόνοι και να μετριαστούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο, η Άγκυρα συνεχίζει στον αναθεωρητικό άξονα που έχει χαράξει.

Είναι σαν να υπάρχουν δύο κράτη στην Τουρκία. Αυτό που φαίνεται προς τα έξω και αυτό που κάνει την «βρώμικη» δουλειά. Το περίφημο «βαθύ» κράτος της Τουρκίας για το οποίο έχει χυθεί σεβαστή ποσότητα μελανιού…

Έτσι λοιπόν από την μία είχαμε τα χαμόγελα του Ερντογάν και διθυραμβικούς ύμνους από τον τουρκικό Τύπο, όπως το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ που είχε τίτλο: «Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης» ή η Ακσαμ η οποία σημειώνει:  «Συνάντηση κρίσης στην Κωνσταντινούπολη- Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό».

«Βήματα βελτίωσης με Αθήνα – Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα» επισημαίνει άλλη τουρκική εφημερίδα.

Από την άλλη το τουρκικό κατεστημένο πριν καλά καλά κρυώσουν οι μηχανές του αεροπλάνου που έφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό πίσω στην Αθήνα, ζέστανε τις μηχανές μαχητικών, μη επανδρωμένων και ελικοπτέρων και τα έστειλε στο Αιγαίο.

Την Δευτέρα η Τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε 7 μαχητικά F-16, δύο μη επανδρωμένα και ένα ελικόπτερο χωρίς σχέδια πτήσεων στο FIR Αθηνών με αποτέλεσμα να σημειωθούν 25 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων αξίζει να επισημανθεί πως οι 21 έγιναν από τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας.

Υπήρξε δε και μια εμπλοκή κατά την οποία οι Έλληνες χειριστές πήραν γρήγορα το τακτικό πλεονέκτημα και έστειλαν τον τούρκο χειριστή πίσω στην Μοίρα του, όπου δεν πρέπει να άκουσε και πολύ κολακευτικά σχόλια για την απόδοσή του καθώς όλα είχαν τελειώσει σε δύο λεπτά…

Παράλληλα βέβαια και σε επίπεδο αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων η Τουρκία προχώρησε και στη δέσμευση περιοχής για ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεών της αύριο και μεθαύριο με μια NAVTEX η οποία αναφέρεται σε χώρο στον οποίο δεν έχει καμιά δικαιοδοσία η Άγκυρα μιας και η δεσμευμένη περιοχή φτάνει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου!

Πρόκειται για πολλοστή φορά που η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας εκδίδει οδηγία προς ναυτιλομένους δεσμεύοντας περιοχή που περνά είτε βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας, αμφισβητώντας ευθέως της ελληνική κυριαρχία καθώς δεν αναγνωρίζει εν πολλοίς ούτε τα θαλάσσια σύνορα.

Για την διαφορά αυτή που η Αθήνα δεν αναγνωρίζει και ορθώς καθώς η μόνη διαφορά είναι εκείνη των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) επισημαίνει:   νοτίως της Σάμου, μεταξύ της Δωδεκανήσου και των τουρκικών ακτών, τα θαλάσσια σύνορα είναι οριοθετημένα βάσει της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπεισήλθε ως διάδοχο κράτος στις σχετικές ρυθμίσεις των συμφωνιών αυτών, βάσει του άρθρου 14(1) της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Οι όποιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το ως άνω περιγραφόμενο υφιστάμενο καθεστώς, είναι αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες οριοθετήσεως είναι απολύτως ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, ενώ για τις περιοχές ως προς τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων.

Πηγή: Pentapostagma.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα