Μόνο το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), στην περιοχή Τσαΐρι της Ρόδου, μπορούν να ανακτηθούν. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα λαθών που γίνονται από τους πολίτες, με αποτέλεσμα, οι μισές από τις ποσότητες απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση, να αχρηστεύονται.
Ο υπεύθυνος του ΚΔΑΥ Ρόδου, Δημήτρης Παπαζήσης, μίλησε στο Πρωινό Xpress του Real Voice 99,5 με την Ρένα Παυλάκη και εξήγησε τα λάθη που γίνονται από τους πολίτες κατά την διαδικασία της ανακύκλωσης και έδωσε οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά.
“Έχουν δει απίστευτα πράγματα τα μάτια μας, για το τι πετάνε ορισμένοι στους μπλε κάδους, χωρίς να αναλογίζονται ότι όχι μόνο αχρηστεύουν το ανακυκλώσιμο υλικό, αλλά επιπλέον, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, οι οποίοι κάνουν τον διαχωρισμό των υλικών με τα χέρια” σημειώνει.
12 Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση
1. Εάν υπάρχουν οδηγίες στον κάδο ανακύκλωσης για τη χρήση τους, ακολουθήστε τις όσο το δυνατόν καλύτερα.
2. ΟΧΙ τρόφιμα, ΟΧΙ υγρά, ΟΧΙ καλαμάκια, ΟΧΙ πλαστικά ποτήρια και ΟΧΙ πλαστικά σκεύη στον κάδο ανακύκλωσης. Κομποστοποιήστε όλα τα τρόφιμα και το λερωμένο χαρτί όταν είναι δυνατόν.
3. ΠΟΤΕ μην βάζετε τα ανακυκλώσιμα υλικά σε πλαστικές σακούλες και ποτέ μην βάζετε πλαστικές σακούλες στον κάδο ανακύκλωσης. Οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά περιτυλίγματα μπλέκονται στον εξοπλισμό επεξεργασίας ανακύκλωσης.
Εάν χρειάζεται οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική σακούλα , αδειάστε τα ανακυκλώσιμα υλικά σας στον κάδο ανακύκλωσης – και πάρτε την άδεια πλαστική σακούλα σας σε ένα μέρος όπου ανακυκλώνουν τις πλαστικές σακούλες. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν ανακυκλωτή πλαστικών σακουλών, τότε είτε επαναχρησιμοποιήστε την πλαστική σας σακούλα είτε ρίξτε την στον κάδο απορριμμάτων. Και πάλι, παρακαλούμε αποφύγετε τη χρήση, την αποδοχή ή την αγορά πλαστικών σακουλών εξ ολοκλήρου.
4. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο αντικείμενα μιας χρήσης. Και εκτός εάν ο φορτωτής ανακύκλωσης έχει δηλώσει συγκεκριμένα ότι μπορούν να δεχτούν αυτά τα αντικείμενα, τότε κατά κανόνα θυμηθείτε το εξής: ΟΧΙ αλουμινόχαρτο, ΟΧΙ πλαστικά ή μεταλλικά σκεύη, ΟΧΙ πλαστικές σακούλες, ΟΧΙ φελιζόλ και ΟΧΙ πλαστικά περιτυλίγματα ή περιτυλίγματα στον κάδο ανακύκλωσης.
5. Εκτός εάν έχετε ένα καθαρό χαρτόκουτο πίτσας, μην βάζετε λιπαρά κουτιά πίτσας στον κάδο ανακύκλωσης. Το λάδι, το τυρί και η σάλτσα στο κουτί μπορούν να μολύνουν το χαρτόνι. Εάν το κουτί περιλαμβάνει μερικά απορρίμματα τροφίμων σας, τότε κάντε λίπασμα το κουτί πίτσας εάν δεν υπάρχει πλαστικό μέσα ή πάνω του. Διαφορετικά, βάλτε το στα σκουπίδια.
6. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ, ωστόσο, παρακαλούμε αδειάστε και αφαιρέστε τα τρόφιμα ή τα υλικά από όλα τα μπουκάλια, τα βάζα και τα δοχεία πριν τα βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα βάζο με φυστικοβούτυρο, απλώς αφαιρέστε και ξεπλύνετε το όσο το δυνατόν πιο πολύ, αλλά δεν χρειάζεται να το πλύνετε. Και αφαιρέστε όλα τα μεταλλικά καπάκια από γυάλινα βάζα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δυστυχώς, ορισμένες κοινότητες δεν ανακυκλώνουν πια το γυαλί. Ανατρέξτε στις οδηγίες στον κάδο. ΑΝ μπορείτε να ανακυκλώσετε γυαλί στην κοινότητά σας, μην βάζετε ποτέ γυάλινα ποτήρια στον κάδο σας. Ανακυκλώστε μόνο γυάλινα μπουκάλια και βάζα.
7. Τα πλαστικά μπουκάλια και οι κανάτες είναι ανακυκλώσιμα: Αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης όταν είναι δυνατόν. Ωστόσο, όταν τα έχετε, αδειάστε και ανακυκλώστε όλα τα πλαστικά μπουκάλια και κανάτες που έχουν λαιμό.
Πλαστικά καπάκια: Στις περισσότερες μεγαλύτερες κοινότητες όπου το σύστημα διαλογής είναι η Μικτή Ανακύκλωση, προτιμάται γενικά να τοποθετήσετε το πλαστικό καπάκι στο άδειο πλαστικό μπουκάλι ή την κανάτα πριν το βάλετε στον κάδο ανακύκλωσης.
Άλλα πλαστικά : Πριν πετάξετε άλλα είδη πλαστικών στον κάδο ανακύκλωσης, επιβεβαιώστε ότι ο μεταφορέας ανακύκλωσης θα τα δεχτεί. Ανατρέξτε στους αριθμούς στο κάτω μέρος των δοχείων. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε τα έξω.
Μπουκάλια συνταγής και δείγματος: Μην βάζετε μπουκάλια με συνταγή γιατρού ή μπουκάλια μεγάλου μεγέθους στους κανονικούς κάδους ανακύκλωσης.
8. Ανακυκλώστε όλο το καθαρό χαρτί και όλα τα καθαρά κουτιά από χαρτόνι. Εάν έχετε χρόνο, αφαιρέστε όλη την ταινία και όλο το πλαστικό περιτύλιγμα που μπορεί να υπάρχει επάνω στο χαρτόνι. Θα δεχτούν ταινία στο χαρτόνι, αλλά οι επεξεργαστές ανακύκλωσης χαρτονιού θα το εκτιμήσουν πολύ αν αφαιρέσετε όλα τα πλαστικά υλικά από το χαρτόνι.
9. Όσο κι αν θέλουμε να είναι όλα ανακυκλώσιμα, πολλά πράγματα δεν είναι. Στην πραγματικότητα, το να κάνεις πάρα πολλά λάθη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καλά υλικά να πάνε σε χώρους υγειονομικής ταφής. Έτσι βεβαιωθείτε ότι κάθε κοινό ανακυκλώσιμο υλικό, όπως μεταλλικά δοχεία, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές κανάτες, καθαρό χαρτόνι και καθαρό χαρτί ανακυκλώνεται. Και αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, αφήστε το στον κάδο απορριμμάτων.
10. ΠΟΤΕ μην βάζετε ποτήρια ή πιάτα στον κάδο ανακύκλωσης. Η τοποθέτηση σκευών και γυαλιού στον κάδο ανακύκλωσης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους επεξεργαστές και μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζητήματα στους κατασκευαστές γυαλιού, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του εξοπλισμού τους και της καταστροφής των καλών γυάλινων βάζων και μπουκαλιών.
11. Εάν διαθέτετε λιπασματοποιήσιμα πλαστικά, είτε ρίξτε τα σε ένα κάδο με σήμανση για πραγματικό βιομηχανικό κομπόστ είτε πετάξτε τα στα σκουπίδια. Και όταν αγοράζετε λιπασματοποιήσιμα προϊόντα, όπως φλιτζάνια, σκεύη σερβιρίσματος κ.λπ., βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα είναι καλά επισημασμένα ως “λιπασματοποιήσιμα” και εμφανίζουν ιδανικά το λογότυπο με πιστοποίηση BPI, ώστε να μην συγχέονται με το παραδοσιακό πλαστικό.
12. Μεταφέρετε όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σας σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή κατάστημα ανακύκλωσης μπαταριών.
Μερικές οδηγίες για 15 υλικά που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.
- Σπασμένο γυαλί: Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Το σπασμένο γυαλί το πετάμε μόνο στους κοινούς κάδους.
- Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού: Τα κουτιά από πίτσα και οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού είναι γεμάτα από λάδια και λίπη και δεν ανακυκλώνονται.
- Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες: Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.
- Κομματάκια χαρτί: Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.
- Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί: Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.
- Υλικά από πηλό: Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης όπως οι παλιές κούπες του καφέ δεν πρέπει να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
- Αφρολέξ και φελιζόλ: Καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.
- Συσκευασίες τοξικών υλικών: Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.
- Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες: Παρότι κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
- Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα: Τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
- Πλαστικά έπιπλα: Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων, που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.
- Συρμάτινες κρεμάστρες: Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Επομένως, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
- Τηλεκάρτες: Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).
- Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια: Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.
- Κουτιά χυμών: Ορισμένα κουτιά χυμών δεν ανακυκλώνονται λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.