Ν. Σαντορινιός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΚΥ Πάτμου

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Πάτμου έφερε στη Βουλή ο Νεκτάριος Σαντορινιός με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Η Πάτμος είναι ένα νησί με πάνω από 3.000 πληθυσμό και έντονη τουριστική κίνηση. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί και σαν εμβολιαστικό κέντρο, ενώ το νησί δεν έχει καμία ιδιωτική υποδομή ή υπηρεσία Υγείας (πχ. ιδιώτες γιατρούς, μικροβιολογικό εργαστήριο, κα), με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του επισκέπτονται το ΚΥ καθημερινά ζητώντας βοήθεια για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογραμμίζει, όμως, ότι η πραγματικότητα είναι ότι το Κέντρο Υγείας Πάτμου, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού είναι εξαντλημένοι από την αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης και τίθεται εν αμφιβόλω η περαιτέρω λειτουργία της βασικής και μοναδικής Δομής Υγείας του νησιού.

Η κυβερνητική έλλειψη πολιτικής στήριξης του ΕΣΥ έχει φτάσει το ΚΥ Πάτμου αυτή τη στιγμή να λειτουργεί μόνο με μια γιατρό ειδικότητας (Γενικής Ιατρικής), η οποία και καλείται να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών αλλά και τα έκτακτα περιστατικά, για όλο το 24ωρο. Οι μέχρι τώρα δυο υπηρετούντες Παθολόγοι στο ΚΥ έχουν ήδη- ή πρόκειται- να μετακινηθούν άμεσα σε άλλες Δομές, για να καλύψουν επιπλέοντα κενά, ενώ η μια αποσπασμένη γιατρός (Επιμελήτρια Ά Γενικής Ιατρός ΤΕΠ), η οποία και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου, ανακλήθηκε και επέστρεψε ήδη στην προηγούμενη υπηρεσία της.

Επιπλέον, μείζον θέμα για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου αποτελεί και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Οι μόνο τρεις νοσηλεύτριες που είναι αυτή τη στιγμή εργάζονται, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βάρδιες και τον όγκο των περιστατικών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη που έχει υποστεί το ΚΥ Πάτμου και τα νησιά, είναι παραπάνω από προφανείς, και ο φόβος να τεθούν στο άμεσο μέλλον σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές είναι πλέον ορατός. Μπορεί το Σύστημα Υγείας που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, μια μόνο γιατρός και τρεις νοσηλεύτριες να επαρκούν για να καλύψουν την Πάτμο, όμως τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας του  νησιού έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης και οι κάτοικοι αμφισβητούν έντονα πια το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τόσο η ρήτρα Νησιωτικότητας, που επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει αποφάσεις συνυπολογίζοντας τις ανάγκες της νησιωτικής χώρας, όσο και ένα ορθολογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κενών στις νησιωτικές δομές Υγείας, απαιτούν η Κεντρική Διοίκηση να μεριμνά συνεχώς ώστε να μην μείνουν τα νησιά χωρίς την απαραίτητη ιατρονοσηλευτική κάλυψη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κατά την τετραετία 2015-2019, και χωρίς να συντρέχει η έντονη ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης, το ΚΥ Πάτμου λειτουργούσε με 2 γιατρούς Παθολόγους, 1 γιατρό  Γεν. Ιατρικής, 1 Καρδιολόγο, 1 Παιδίατρο και 8 νοσηλεύτριες, ενώ ιδιαίτερες προσπάθειες έγιναν και για την συνολική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να απαντήσει άμεσα αν γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη Δομή υπολειτουργεί με μόνο μια γιατρό ειδικότητας να καλείται να εργάζεται καθ΄ όλο το 24ωρο, καθώς είναι υποχρεωμένη να είναι μονίμως σε εφημερία. Αν γνωρίζει για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες της Πάτμου, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην καθολική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που τους αναλογεί ως πολίτες αυτής της χώρας. Σε τι άμεσες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν ώστε να ενισχύσουν το προσωπικό του ΚΥ Πάτμου, με μόνιμες θέσεις νοσηλευτών και μόνιμους ιατρούς ειδικοτήτων και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει ότι η υποβάθμιση των Δομών Υγείας των νησιών από αυτήν την Κυβέρνηση, και μάλιστα στη διάρκεια της πιο δύσκολης υγειονομικά περιόδου που έχει βιώσει η χώρα, δεν έχει τέλος. Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, μέρα τη μέρα, αποψιλώνονται, αδειάζουν και αδυνατούν να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι και έχουν πια εδραιωμένο το αίσθημα της εγκατάλειψης. Μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα κεντρικά, για την νησιωτική χώρα, Γενικά Νοσοκομεία Κω, Καλύμνου και Ρόδου, σειρά στη λίστα με τις υποβαθμισμένες δομές Υγείας παίρνει το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο και βιώνει την πλήρη απαξίωση της Κεντρικής Διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα