Ν. Σαντορινιός: Αναλγησία και στοχοποίηση για τους Έλληνες ξεναγούς

Με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Σαντορινιού και των αρμόδιων Τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Τουρισμού,Κατερίνας Νοτοπούλου κατατέθηκε Ερώτηση με θέμα το συνεχιζόμενο πρόβλημα της μη καταχώρησης των ενσήμων των Ξεναγών των τελευταίων 3 χρόνων.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση,η οποία και συνυπογράφεται από 38 βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ένσημα που αφορούν σε μισθωτή εργασία για τα έτη 2019,2020 ακόμη και 2021, δεν έχουν καταχωρηθεί στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος ξεναγών να μην μπορεί να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα, να μην μπορεί να λάβει τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίας- το μόνο έσοδο των Ξεναγών κατά τη χειμερινή περίοδο- ή και να δημιουργείται κώλυμα στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων, παρόλο που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Η «περιπέτεια» των μη καταχωρημένων ενσήμων των Ξεναγών είναι χαρακτηριστική της μπαχαλοποίησης που η Δημόσια Διοίκηση έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, σχολιάζουν οι βουλευτές. Προσπαθώντας τα αρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το καλοκαίρι του 2020 και κατόπι πολύμηνης συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών, συντάχθηκε προς έκδοση Υπουργική απόφαση για την μηχανογράφηση των ενσήμων, μέσω ΑΠΔ, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε παρόμοια περίπτωση μισθωτής εργασίας. Ενώ όμως είχαν εκδοθεί ακόμη και σχετικές αποφάσεις του ΕΦΚΑ (41/ 3-12-2020 και 471), εν αναμονή της «περιβόητης» ΥΑ, αυτή δεν εξεδόθη ποτέ ως τώρα, για άγνωστους λόγους και χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση παραμένει κλειδωμένη στα συρτάρια του Υπουργείου!

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζεται από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης καταχώρησης των ενσήμων διαχρονικά επανερχόταν στο τέλος κάθε σεζόν, αλλά τουλάχιστον η προηγούμενη Κυβέρνηση κατάφερνε και το αντιμετώπιζε ad hoc, μην επιτρέποντας να μείνει ο κλάδος σε κατάσταση ομηρίας και ανέχειας, όπως τώρα που για 3 χρόνια βουλιάζει κάθε εργασιακό δικαίωμα των ξεναγών. Αντίθετα οι τωρινές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας «διαφήμισαν» με πηχυαίους τίτλους την «ένταξη του κλάδου των ξεναγών στο σύγχρονο ψηφιακό ασφαλιστικό περιβάλλον μετά από 19 χρόνια ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας» (ΔΤ ΥΕΚΑ, 13/5/20, https://ypergasias.gov.gr/2963-2/), δήλωση που αποδείχθηκε άλλη μια επικοινωνιακή φενάκη καθώς τίποτα από τα υπεσχημένα δεν έγινε, ενώ η ταλαιπωρία των Ξεναγών μεγιστοποιήθηκε λόγω ανικανότητας έκδοσης των σχετικών αποφάσεων.

Περαιτέρω, καμία ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΦΚΑ Συντάγματος (υπηρεσία στην οποία υπάγονται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι) με επιπλέον προσωπικό, έτσι ώστε, αν και εφόσον εκδοθεί η ΥΑ, να «τρέξει» η καταχώρηση των ενσήμων άμεσα, ώστε να λυθούν τα προβλήματα βιωσιμότητας των ξεναγών. Τέλος, με δεδομένο ότι πολλαπλές κρίσεις απειλούν τόσο την κοινωνία, όσο και τους ανθρώπους που θα εργαστούν στην φετινή τουριστική σεζόν, δεν έχει ακόμη δοθεί καμία διαβεβαίωση πως και φέτος θα εφαρμοστεί η ειδική πρόβλεψη ώστε και οι Ξεναγοί να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας συμπληρώνοντας 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

Μέσω της Ερώτησης τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού καλούνται να απαντήσουν:

1. Πότε αναμένεται η έκδοση της ΥΑ που λύνει το πρόβλημα της μη μηχανογράφησης και καταχώρησης των ενσήμων των ξεναγών για τα έτη ’19-’21; Σε τι οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρησής της;

2. Υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση- έστω και έκτακτη- με προσωπικό του ΕΦΚΑ Συντάγματος έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία καταχώρησης και να ανοίξει ο δρόμος να βγουν οι Ξεναγοί από το αδιέξοδο που βρίσκονται εδώ και χρόνια;

3. Προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει και φέτος τους Ξεναγούς στην περίπτωση του αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας να απαιτούνται 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας;

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχολιάζει πως η μη καταχώρηση των ενσήμων των Ξεναγών συνιστά μια κατάφωρη αδικία εκ μέρους της Πολιτείας, που φτάνει στο βαθμό της στοχοποίησης και της αναλγησίας, ενώ έρχεται να προστεθεί στον αποκλεισμό σχεδόν του κλάδου από ουσιαστικά μέτρα ενίσχυση, κατά την περίοδο της πανδημίας. Αν άμεσα δεν ξεκινήσει η διαδικασία καταχώρησης, η οποία έφτασε σε αδιέξοδο εξαιτίας των ανερμάτιστων πολιτικών και ανακοινώσεων αυτής της Κυβέρνησης, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να δημιουργηθούν αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της τουριστικής αλυσίδας, ενόψει μάλιστα και της νέας περιόδου η οποία ξεκινά σε λίγο διάστημα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να δικαιώσουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα