Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 2023

99.5

LIVE

Κόνσολας: Προστασία των καταναλωτών από αυθαίρετες πρακτικές παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος

Το πρόβλημα των αυθαίρετων πρακτικών των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος εις βάρος των καταναλωτών, αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν οφείλεται μόνο στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά και σε αυθαίρετες πρακτικές παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη φορολόγηση των κερδών των παρόχων σε ποσοστό 90%, προχωρά στην επιδότηση κάλυψης κόστους της κατανάλωσης, ενώ θετική ήταν και η παρέμβαση που αναστέλλει τη χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023.

Θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, αφού έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες  στο Συνήγορο του Καταναλωτή.

Οι περισσότερες καταγγελίες, αφορούν στην ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών από τους παρόχους για  αλλαγές στα συμβόλαια τους. Η ενημέρωση για τις αλλαγές δεν γίνεται προσυμβατικά αλλά εκ των υστέρων.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για την αιφνιδιαστική μετατροπή συμβάσεων σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου όπως και καταγγελίες για την επιβολή, από τους παρόχους,  ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, που ισοδυναμεί με επιβολή προστίμου  σε συμβάσεις που είναι κυμαινόμενου τιμολογίου, κάτι που δεν επιτρέπεται.

Ο κ. Κόνσολας θεωρεί ότι η ενεργειακή κρίση αλλά και τα νέα δεδομένα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβάλλουν την άμεση λήψη μέτρων που να περιλαμβάνουν:

α) Νέους και ενιαίους κανόνες στις συμβάσεις των καταναλωτών με τους παρόχους.

β) Εντατικούς ελέγχους και επιβολή κυρώσεων για όσους παραβιάζουν τους κανόνες και αυθαιρετούν εις βάρος των καταναλωτών.

Θέτει δύο ερωτήματα στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος:

1ον: Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει σε εταιρείες-παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για αυθαίρετες πρακτικές και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων.

2ον: Προτίθενται η ΡΑΕ και η Πολιτεία να επανακαθορίσουν το πλαίσιο σύνταξης και τους κανόνες των συμβάσεων των παρόχων με τους καταναλωτές προκειμένου να αποφεύγονται αυθαίρετες πρακτικές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα