Ο παπαγάλος είναι γνωστό ότι μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή, αλλά υπάρχει και κάποιο άλλο πουλί μπορεί να μας αφήσει… άφωνους με τις φωνητικές δυνατότητές του.  

Σύμφωνα με τον οικολόγο άγριας φύσης του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Ρόντνεϊ Σέιλερ, πρόκειται για το ευρωπαϊκό ψαρόνι, που είναι ιδιαίτερα επιδέξιο στη μίμηση και μπορεί να αναπαράγει διάφορους ήχους, όπως τα τιτιβίσματα άλλων πουλιών, το γάβγισμα σκύλων, το κορνάρισμα των αυτοκινήτων και την ανθρώπινη φωνή.

«Τα ψαρόνια είναι ολοκληρωμένοι μιμητές. Μιμούνται ήχους από άλλα ψαρόνια και πουλιά που τραγουδούν, αλλά και από ανθρώπους και άψυχα αντικείμενα», εξήγησε.

Οι «φωνές» τους περιλαμβάνουν σφυρίγματα, σφυρίχτρες, ακόμα και τους ήχους του ρομπότ του Star Wars R2D2 όπως δείχνει το βίντεο! Επίσης εκπλήσσουν τα γαβγίσματα, οι φωνες των παιδιών, και oι κόρνες αυτοκινήτων…

«Το πώς και γιατί τα ψαρόνια ενσωματώνουν ένα τόσο περίτεχνο ρεπερτόριο ήχων στη φωνητική τους συμπεριφορά έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών, χωρίς ενιαία απάντηση», σχολίασε ο Σέιλερ, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα… ταλέντα τους για την εξαπάτηση ή τον εντοπισμό των μελών τους, την απώθηση των αντιπάλων και τον εντυπωσιασμό πιθανών συντρόφων για ζευγάρωμα.

Πάντως ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πουλιά αυτά κάνουν τις μιμήσεις αυτές μόνο και μόνο επειδή είναι… διασκεδαστικό. Και αν κρίνουμε από το βίντεο «καλά τα λένε»!

Πηγή: skai.gr