Κ. Ζιαζιάς, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ: Χρόνια πολλά στα Δωδεκάνησα, πάντα ελεύθερα!

Ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, γράφει για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Για την εορτή της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα, (έστω και εάν μετατεθεί αυτή, εξαιτίας της εορτής της Καθαράς Δευτέρας), εύχομαι, ολόψυχα σε όλον τον Δωδεκανησιακό λαό, χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.
Σαν σήμερα, 74 χρόνια από την Ενσωμάτωση, τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Κανένας δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί.
Τα Δωδεκάνησα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 έγινε η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο ελληνικό κράτος.
Δυστυχώς η Βόρειος Ήπειρος και η Κύπρος έμειναν εκτός του Ελληνικού Κορμού …
“Σκιρτά το Πανελλήνιο, Θεία Μυσταγωγία !
Στη Γη και στα Ουράνια, τελείται Λειτουργία !
Αγάλλου Δωδεκάνησος, και τώρα ελευθέρα
σφίξε θερμά κι αγκάλιασε τη στοργική Μητέρα !”
(Απόσπασμα από ποίημα του Καλύμνιου ποιητή Γιάννη Γεράκη )
Χρόνια πολλά και καλύτερα για τα Δωδεκάνησά μας !
Χρόνια πολλά Ελλάδα !
Το διάγγελμα του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου στις 7 Μαρτίου 1948 προς τον λαό της Δωδεκανήσου στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Ρόδο έλεγε:
“Κατά την χαρμόσυνον αυτήν στιγμήν φέρω εις τους Έλληνας της Δωδεκανήσου τον αδελφικόν χαιρετισμόν του Ελληνικού Λαού.
Η σημερινή αγία ημέρα, κατά την οποίαν ικανοποιείται ο ζωηρότερος παλμός της Ελλάδος, είναι η ευτυχεστέρα ημέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ τον Θεόν διότι έλαχεν εις εμέ η τιμή να περιβάλω με την ενεργόν στοργήν μου την Δωδεκάνησον και να ίδω κυματίζουσαν την Κυανόλευκον εις τον Ελληνικόν ουρανόν της.
Η σημερινή ημέρα επληρώθη με πολύ αίμα και πολλά δάκρυα, αλλά μόνον με αίμα και δάκρυα γράφονται ιστορίαι, όπως η Ελληνική.
Η Δωδεκάνησος υπήρξεν εις των λαμπροτέρων αστέρων εις τον ουρανόν του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξεν πάντοτε ένδοξον προπύργιον των αγώνων της Φυλής και μήτηρ υπερηφάνων και ανδρείων τέκνων.
Υπήρξε πάντοτε πηγή ακτινοβολίας Ελληνικού πνεύματος. Η Δωδεκάνησος δεν είναι μόνον Ελληνική, είναι Ελλάς.
Είμαι ευτυχής και συγκεκινημένος. Αισθάνομαι να πτερυγίζουν χαρμοσύνως γύρω μας αι ψυχαί των νεκρών αδελφών μας του τελευταίου ενδόξου πολέμου και η σκέψις μου την στιγμήν αυτήν στρέφεται προς τον Μέγαν Απόντα, τον αείμνηστον αδελφόν μου Βασιλέα Γεώργιον, τον νικητήν του Πολέμου της Αλβανίας.
Εν ονόματι της ικανοποιήσεως των ιερωτέρων ανθρωπίνων δικααιωμάτων,
Εν ονόματι της ενδόξου Ελληνικής Ιστορίας,
Ενώπιον της αιωνίας Ελλάδος και ενώπιον του Παντοδυνάμου Θεού
Κυρώνω την προσάρτησιν της Δωδεκανήσου εις την μητέρα Πατρίδα”
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να αναφέρω, τι γράφτηκε στην εφημερίδα των Νέων εκείνης της εποχής και ποιά ήταν τα συναισθήματα της Τουρκικής πλευράς, για το γεγονός αυτό, της επιστροφής δηλαδή της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, σε σχέσει με τις σημερινές, ανιστόρητες και απαράδεκτες απαιτήσεις, της Τουρκίας, στα πλαίσια της οραματιζόμενης, εκ μέρους της, γαλάζιας πατρίδας.
Νέα GR. 31/3/1948.
” Η Δωδεκάνησος επιστρέφει στην Ελλάδα και η Τουρκία… πανηγυρίζει”.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται δήλωση, στην τουρκική εφημερίδα ” Haber “,του έγκριτου Τούρκου δημοσιογράφου Χουσείν Γαλτσιν, ο οποίος, έγραφε τότε, σε εκτενές άρθρο του.
” Συμμετέχοντες εις την εορτήν των φίλων μας, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευχαρίστησή μας. Αισθανόμεθα τώρα, ότι ένα μέρος των παραλίων μας στην Μεσόγειον είναι πολύ περισσότερο ασφαλείς “.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα