Περίπου 10% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησης το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ – Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας).
Στην έρευνα υπολογίζεται τραπέζι τεσσάρων ατόμων και δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτή η τιμή του ελαιόλαδου, των λεμονιών και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το 2023, όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, με τα ίδια είδη, κόστισε 146,55 ευρώ. Φέτος τον Δεκέμβριο, οι τιμές έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
- Γαλοπούλα: Κιλά 2 Χ 11 ευρώ = 22 ευρώ
- Αρνί Παϊδάκια: Κιλά 2 Χ 14 ευρώ = 28 ευρώ
- Λουκάνικα: Κιλά 1 Χ 10 ευρώ = 10 ευρώ
- Ντομάτες: 300 γρ. Χ 2,90 το κιλό = 0,87 ευρώ
- Αγγούρι: 1 Χ 0,70 ευρώ = 0,70
- Κρεμμύδια Φρέσκα ματσάκι: 1 Χ 0,70 ευρώ = 0,70 ευρώ
- Λάχανο μάπα: 1 Χ 1,50 = ευρώ
- Καρότα Κιλό: 1/2 Χ 2 ευρώ = 1 ευρώ
- Πατάτες: Κιλό 1 Χ 1,25 ευρώ = 1,25 ευρώ
- Τυρί φέτα: Κιλό ½ Χ 13 ευρώ = 6,50 ευρώ
- Κασέρι / γραβιέρα: Κιλό 18 ευρώ Χ ½ κιλό = 9 ευρώ
- Κρασί Εμφιαλωμένο: 0,750 γραμ. 16 ευρώ
- Αναψυκτικά: 8 Χ 0,95 = 7,60 ευρώ
- Μπύρες: 2 Χ 2,20 = 4,40 ευρώ
- Μελομακάρονα / Κουραμπιέδες: Κιλό 1 Χ 17 ευρώ = 17 ευρώ
- Γλυκά: 13 ευρώ
- Φρούτα: 3,5 ευρώ
- Γέμιση γαλοπούλας: 13 ευρώ
Σύνολο: 156,02
Και κατά άτομο: 156,02 ευρώ : 4 = 39 ευρώ.
kathimerini.gr