Ζαχαρίας Λουδάρος

Ηγεσία σε δύσκολους καιρούς

Το 2023 είναι μια χρονιά παγκόσμιας ανησυχίας. Εύλογα, αφού οι αβεβαιότητες είναι πολλές μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό συνεχών προκλήσεων και γεωπολιτικής ρευστότητας. Η συγκυρία θυμίζει ανησυχητικά τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από ένα αιώνα και οδήγησαν τελικά στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας Τρίτος μοιάζει αδιανόητος, αλλά αυτό ακριβώς είναι και το παγκόσμιο διακύβευμα, ανάμεσα στον πολιτισμό της δημοκρατίας και τη βαρβαρότητα του ολοκληρωτισμού που μας απειλεί για μια ακόμη φορά.

Κάθε λαός έχει μια ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Εμείς οι Έλληνες, έχουμε μια ευθύνη μεγαλύτερη. Διότι εδώ, η δημοκρατία και ο πολιτισμός έφθασαν στο απόγειό τους κι αποτελούμε τη μήτρα του δυτικού κόσμου. Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η σωστή απάντηση πρέπει να είναι «ο άνθρωπος». Αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού που έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας κι έγινε το φως της ελευθερίας στην ανθρωπότητα. Αυτό το φως οφείλουμε να το κρατήσουμε αναμμένο και για μας και για τους άλλους.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι στρατηγικά στοχευμένη η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστραφούν τώρα στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι η σωστή εθνική κίνηση στη «σκακιέρα», στο σωστό timing και οι αντιπολιτευτικές αιτιάσεις που διατυπώνονται με τη σχολαστικότητα συμβολαιογράφου της δεκαετίας του 70 είναι πραγματικά αστείες, σε ένα κόσμο που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει επόμενη μέρα. Ο Πολιτισμός είναι ο κατεξοχήν παράγοντας ήπιας εθνικής ισχύος της χώρας μέσα στο διεθνές στερέωμα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, εκπέμπουν το μήνυμα πως ό,τι μπορείς να ονειρευτείς μπορείς και να το κάνεις. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον κόσμο ποια είναι, τι υπερασπίζεται και πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτές οι αρχές κι αυτές οι αξίες, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για όλους.

Ο Πολιτισμός μαζί και με τον Τουρισμό, είναι τα δυο δυνατά «χαρτιά» της Ελλάδας. Το δόρυ και η ασπίδα της χώρας στα χρόνια που έρχονται, τα οποία χωρίς αμφιβολία εμπεριέχουν μεγάλες απειλές και σοβαρούς κινδύνους. Αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Όμως για να αξιοποιηθούν στο  μέγιστο βαθμό, απαιτούν να βγούμε από τα συνηθισμένα μοτίβα πολιτικής και διοικητικής νοοτροπίας στη χώρα μας. Απαιτούν ηγεσία με ευθύνη για το σήμερα και όραμα για το αύριο.

Σε αυτό το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο, αποδεικνύεται πως η Ρόδος ήδη δουλεύει, με συνέπεια και διορατικότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η νέα χρονιά στη Ρόδο ξεκινά με τη δημοπράτηση του έργου για την «αναγέννηση» του Εθνικού Θεάτρου της πόλης. Ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη σφραγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, τη μεγάλη συμβολή του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού. Είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στη Ρόδο, στις δυνατότητές της και στους ανθρώπους της.

Το έργο κλείνει μια ανοιχτή πληγή χρόνων. Διαφυλάσσει την πολιτισμική κληρονομιά της Ρόδου, την ίδια στιγμή που δημιουργεί μια εμβληματική πολιτιστική υποδομή με απεριόριστες δυνατότητες στη διασύνδεσή της με τον κινητήρα της τοπικής ανάπτυξης, τον τουρισμό.

Ενώνοντας λοιπόν τις «τελίτσες», αν μη τι άλλο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το παράδειγμα μιας αποτελεσματικής ηγεσίας που αποδεικνύει στην πράξη πως θέλει, ξέρει και μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Όποτε και όπου αυτό χρειάζεται. Και εν τέλει, είναι αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα σήμερα, μέσα σε δύσκολους καιρούς, για να μπορούν οι πολίτες να νιώθουν σιγουριά κι εμπιστοσύνη.

Οι σκαλωσιές που θα υψωθούν το επόμενο διάστημα μπροστά στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου πέρα από τους πρακτικούς λόγους για την εκτέλεση του έργου, θα έχουν κι έναν πανίσχυρο συμβολισμό: Τη σκάλα που οδηγεί ψηλότερα τη Ρόδο. Με τα φώτα πάνω της, πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια σκηνή του βιώσιμου τουρισμού, με διακριτή ταυτότητα ως πόλος πολιτισμού, τέχνης και δημιουργικότητας.

FacebookTwitterEmail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λογικά ο Αντώνης Καμπουράκης τρίβει τα χέρια του. Η ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου από την παράταξη …

Μέρες Απολογισμού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Παρουσίαση του τι έγινε τη χρονιά που πέρασε …

Ένα δημοσιογραφικό κλισέ που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια είναι αυτό των «δύο …

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα