Η Ρόδος στους κερδισμένους προορισμούς, σε επίπεδο διεθνούς κίνησης, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Δέχθηκε 791 χιλιάδες ταξιδιώτες το αεροδρόμιο της Ρόδου "Διαγόρας"

Η… κόπωση του 2023 χαρακτηρίζει τους δύο premium νησιωτικούς προορισμούς της χώρας και τη φετινή σεζόν, με τη διεθνή επιβατική κίνηση σε Μύκονο και Σαντορίνη να καταγράφει αρνητικό πρόσημο για το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Ενδεικτικό της υποτονικότητας των δύο νησιών είναι το γεγονός ότι τα αεροδρόμια στη Μύκονο και στη Σαντορίνη είναι τα δύο από τα 14 περιφερειακά (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece και σημειώνουνυστέρησησε επίπεδο διεθνούς κίνησης το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport Greece, η κίνηση από το εξωτερικό στη Μύκονο για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου εμφανίζει υστέρηση σε ποσοστό 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ, αρνητικό πρόσημο, με μικρότερη, ωστόσο, απόκλιση συγκριτικά με πέρυσι, στο μείον 1%, παρουσιάζει και η διεθνής επιβατική κίνηση στη Σαντορίνη.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση του Μαΐου, οι επιδόσεις των δύο νησιών ήταν καλύτερες, με το νησί των ανέμων, πάντως, να παρουσιάζει κάμψη και σε μηνιαία βάση. Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό στη Μύκονο κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 4,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, με τη Σαντορίνη να σημειώνει μικρή άνοδο κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Βοήθεια από το… εσωτερικό

Πάντως, και στα δύο νησιά τόσο τον Μάιο, όσο και το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, η κίνηση εσωτερικού καταγράφει θετικό πρόσημο. Ως εκ τούτου, η συνολική κίνηση στη Μύκονο το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου εμφανίζει οριακή άνοδο 0,1% σε σχέση με πέρυσι, με τη Σαντορίνη να κινείται σε καλύτερα επίπεδα και το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο συν 8,2% σε σχέση με το 2023. Σε ό,τι αφορά την εικόνα του Μαΐου η επιβατική κίνηση σε Μύκονο και Σαντορίνη σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1% και 3,9% αντίστοιχα.

Οι αριθμοί των αεροδρομίων των δύο νησιών επιβεβαιώνουν επί της ουσίας και την τάση που φαίνεται να επικρατεί φέτος σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, η οποία ακολουθεί χαμηλές ταχύτητες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, τόσο η Μύκονος όσο και η Σαντορίνη καταγράφουν αρνητικό πρόσημο σε επίπεδο κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Στη μεν Μύκονο η υστέρηση αγγίζει το 20%, στη δε Σαντορίνη η μείωση κινείται πέριξ του 13% σε συγκριτικά με το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδόσεις των δύο νησιών το 2023 σε επίπεδο διεθνούς επιβατικής κίνησης ήταν κατώτερες από εκείνες του 2022, με τη Μύκονο να σημειώνει πτώση 5,9% και τη Σαντορίνη να μετρά απώλειες που αντιστοιχούν στο μείον 9,9% σε ετήσια βάση.

Οι κερδισμένοι του 5μήνου

Σε γενικές γραμμές τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις, με περισσότερους από 3,6 εκατ. επιβάτες να διακινούνται σε αυτά, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 11,3% σε σχέση με το 2023. Η κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση 10,2%, με τη διεθνή κίνηση να εμφανίζεται ενισχυμένη σε ποσοστό 11,6% σε σύγκριση τον Μάιο του 2023.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατέγραψε στο 25,8% η Μυτιλήνη, με τη Ζάκυνθο στο 17,4% και τη Ρόδο στο 16,7% να ακολουθούν. Σε απόλυτους αριθμούς τους περισσότερους ταξιδιώτες υποδέχτηκαν τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, με 686 χιλιάδες, και της Ρόδου με 791 χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα