Η ερευνητική ομάδα του Υποθαλάσσιου Παρατηρητηρίου της Σαντορίνης SANTORY συμμετέχει στην ωκεανογραφική αποστολή HYDROMOX-Hydrothermal modulation of caldera explosivity, με το αγγλικό ωκεανογραφικό σκάφος DISCOVERY στην καλδέρα της Σαντορίνης και στον Κολούμπο.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Εύη Νομικού, Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ: “Ο Κολούμπος μας…το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της σεισμικής κρίσης.. αν κ «χρησιμοποιήθηκε» από κάποιους ερευνητές οι οποίοι δε το μελετούν και δε το γνωρίζουν!! Το υποθαλάσσιο ηφαίστειό μας λοιπόν εξερευνείται ξανά μετά τη σεισμική κρίση και η ερευνητική ομάδα του SANTORY πάντα θα ενημερώνει τους κατοίκους για τον «ηφαιστειακό γίγαντα» μας. Η έρευνα συνεχίζεται…”
Το υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου εξερευνείται με το ρομποτικό όχημα IRIS, πρώτη φορά μετά τη σεισμική κρίση (Φεβρουάριος 2025) ώστε:
-να συλλεχθούν ρευστά και αέρια από τις υδροθερμικές καμινάδες με ειδικούς δειγματολήπτες,
-να μελετηθεί η θερμοκρασία των ρευστών μέσα στις καμινάδες αλλά και στον κρατήρα του ηφαιστείου
-να συλλεχθούν δείγματα καμινάδων και ιζήματος για γεωχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις με ειδικούς πυρηνολήπτες
-να μετρηθεί το CO2 με ειδικό σένσορα
-να τοποθετηθούν ειδικά θερμόμετρα του SANTORY στις ενεργές καμινάδες
-να συλλεχθούν τα όργανα του SANTORY για να επεξεργαστούν τα δεδομένα
-να συλλεχθεί νερό με ειδικούς δειγματολήπτες στη στήλη του νερού για γεωχημικές αναλύσεις
-να οπτικοποιηθούν τμήματα του ηφαιστείου που δεν έχουν εξερευνηθεί ποτέ.
Όλες οι μετρήσεις θα συγκριθούν με τις αντίστοιχες που είχαν γίνει από το SANTORY πριν τη σεισμική κρίση ώστε να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα.
Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό εργαστήριο και Διεθνείς ερευνητικές αποστολές σε συνεργασία με το SANTORY, μελετάνε τη δυναμικότητά του, χρησιμοποιώντας καινοτόμα μηχανήματα θαλάσσιας έρευνας.
Υδροθερμικό πεδίο Ασπρονήσι
Επιπρόσθετα η κα Νομικού σε ανάρτησή της αναφέρει ότι:
Το ρομποτικό όχημα ISIS διερεύνησε τον υποθαλάσσιο χώρο ΒΑ από το Ασπρονήσι και βρήκαμε μικρές καμινάδες από βακτήρια με θερμοκρασία 35C. Συλλέχθηκαν υδροθερμικά ρευστά με ειδικούς δειγματοληπτες, δείγματα από τις καμινάδες για γεωχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και ιζήματα μικρούς πυρήνες ..ενώ όλοι θαυμάσαμε τον υπέροχο βυθό στα 270μ βάθος.
Το υδροθερμικό πεδίο στο Ασπρονήσι αποτελεί κ το ΝΔ άκρο της γραμμής της Καμένης μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης. Ένας χώρος που πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο!! Η θαλάσσια έρευνα συνεχίζεται..με την καλύτερη τεχνολογία!!