Ζαχαρίας Λουδάρος

Η απόλυτη κυριαρχία του Γιώργου Χατζημάρκου στο πολιτικό σκηνικό του Ν. Αιγαίου

Την απόλυτη κυριαρχία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο πολιτικό σκηνικό του Νοτίου Αιγαίου, αποτυπώνει η έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 14-21 Νοεμβρίου, από την εταιρεία GOOD AFFAIRS και δημοσιεύτηκε στην αυτοδιοικητική ιστοσελίδα airetos.gr.

Η έρευνα αφορούσε και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και το πρώτο συμπέρασμα από τη συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι πως έχει δημιουργηθεί ένα «premium club» τεσσάρων Περιφερειαρχών (Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης & Νοτίου Αιγαίου),  οι οποίοι αυτή τη στιγμή φαίνεται να κερδίζουν άνετα  την επανεκλογή τους από τον πρώτο γύρο.

Πρώτος μεταξύ των πρώτων ο Γιώργος Χατζημάρκος.  Στο Νότιο Αιγαίο,  η πρόθεση ψήφου στο νυν Περιφερειάρχη, είναι στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των Περιφερειαρχών της χώρας και φτάνει το 52,7%.  Ο Γιώργος Χατζημάρκος κεφαλαιοποιεί δημοσκοπικά την παραγωγική θητεία του  στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023. Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι αρνητικές τοποθετήσεις περιορίζονται μόλις  στο 35,8%,  το οποίο θα πρέπει να θεωρήσουμε και ως «ταβάνι» των αντίπαλων προς τον Γιώργο Χατζημάρκο προτιμήσεων.

Συνδυαστικά με το γεγονός πως οι πολίτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με 72,5% εκφράζονται υπέρ των  ευρύτερων κομματικών συγκλίσεων, αυτό συνιστά ταυτόχρονα έναν  δείκτης έμμεσης ικανοποίησης για την περιφερειακή διακυβέρνηση του Γιώργου Χατζημάρκου και αναγνώρισης πως η πολιτική που ακολουθείται είναι μακριά από στενές κομματικές λογικές και πολύ περισσότερο από κομματικούς αποκλεισμούς.

Σε ότι αφορά τις ανησυχίες των πολιτών, σε όλες τις πολυ-νησιωτικές Περιφέρειες η υγεία συνιστά σοβαρό πρόβλημα. Στο Νότιο Αιγαίο ειδικότερα αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα (33,8%) που δηλώνουν οι πολίτες και αυτό είναι εύλογο, κυρίως για τους κατοίκους των μικρών νησιών. Παρ’ όλα αυτά η θετική αξιολόγηση του έργου του Περιφερειάρχη με ποσοστό 50,7% δείχνει αφενός πως οι πολίτες εκτιμούν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται και σε αυτό τον τομέα καθ’ υπέρβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων και ταυτόχρονα είναι ένα μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση να αποκεντρώσει κρίσιμες υπηρεσίες όπως η πρωτοβάθμια υγεία και εκπαίδευση. Κάτι που απέρριψε ωστόσο στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ,  ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Αυτή τη δημοσκοπική εικόνα απόλυτης κυριαρχίας είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί και πολύ περισσότερο να ανατραπεί στο διάστημα των μόλις 10 μηνών που μεσολαβούν μέχρι να  στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Αυτό εξηγεί και το γιατί δεν βρίσκονται «Ιφιγένειες» στις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή στελέχη πρόθυμα  να πιούν το «πικρό ποτήρι» της αναμέτρησης με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Έτσι, οι εσωκομματικές διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης περιορίζονται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές και στην αναζήτηση προσώπων που μπορούν να διεκδικήσουν Δήμους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέρα από την καθημερινή εμπειρία, επιβεβαιώνεται πλέον και δημοσκοπικά, πως είναι απόρθητο κάστρο.  Όπως διαφαίνεται η αντιπολιτευτική προσέγγιση θα είναι απλά διεκπαιρεωτική, ώστε να μη σπαταληθεί πολιτικό κεφάλαιο, χρήσιμο για τις υπόλοιπες αναμετρήσεις. Έτσι, ο Γιώργος Χατζημάρκος, για την ώρα τουλάχιστον, έχει να αντιμετωπίσει μόνον αστείες αντιπολιτευτικές αιτιάσεις που εξαντλούνται στο γιατί έπαιξε με τους αντιπεριφερειάρχες του ποδόσφαιρο,  στο νέο γήπεδο που εγκαινιάστηκε στη Σύρο. Αλλά και σε αυτή την «κριτική», πάλι χάνουν το σημαντικό «πόιντ». Διότι αποδείχθηκε δεινός τερματοφύλακας διατηρώντας ανέπαφη την εστία του. Η νίκη είναι νοοτροπία. Κι αν την έχεις, την έχεις παντού.

FacebookTwitterEmail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένα δημοσιογραφικό κλισέ που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια είναι αυτό των «δύο …

Το 2023 είναι μια χρονιά παγκόσμιας ανησυχίας. Εύλογα, αφού οι αβεβαιότητες είναι πολλές μέσα σε …

Κανείς μας δεν μπορεί να είναι καλός σε κάτι που δεν «το’ χει». Όπως και …

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα