Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος μίλησε σήμερα στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη για την πορεία της τουριστικής σεζόν, δίνοντας απαντήσεις και σε όσους δυσανασχετούν από τα αποτελέσματα που καταγράφονται, παρότι τα μετρήσιμα μεγέθη αποτυπώνουν αύξηση των αφίξεων το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου και με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ο Μάιος θα κλείσει με μικρή αύξηση στη Ρόδο, σε σχέση με το 2022 που ήταν χρονιά ρεκόρ στον Τουρισμό.
της Νατάσας Παμπρή
“Υπάρχει μία γκρίνια και δυσανασχέτηση, έχουμε μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες. Πέρσι υπήρχε μεγάλη δίψα για ταξίδια και γεμάτα πορτοφόλια. Φέτος έχουμε την ενεργειακή κρίση. Πέρσι ο ανταγωνισμός μας δεν ήταν τόσο μεγάλος γιατί πολλοί προορισμοί ανταγωνιστικοί σε μας ήταν κλειστοί, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο. Ειδικά στη Μ. Βρετανία έρευνα έδειχνε ότι θα περιορίσουν τις μέρες των διακοπών τους. Αν μείνουν λιγότερες μέρες -και περισσότερες αφίξεις να έχουμε- θα υπάρχει διαφορά”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ματσίγκος πρόσθεσε ότι πέρυσι ξεπεράσαμε τα 2,5 εκατομμύρια αφίξεων στη Ρόδο και ήταν υπέρβαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προσαρμοσθούμε και προς τις νέες συνθήκες.
“Ως προς τις πληρότητες των ξενοδοχείων τον μήνα Μάιο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχουμε και τα χιλιάδες airbnb. Ακούμε παράπονα από εστιάτορες και ταξιτζήδες. Πρέπει να παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς και να εξετάσουμε αν αυτοί οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον προορισμό βγαίνουν στην αγορά, αν π.χ. μαγειρεύουν μέσα στα airbnb και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή καταναλώνουν σε χώρους εστίασης, πόσες διανυκτερεύσεις κάνουν, πόσα λεφτά ξοδεύουν κλπ. Από τα στοιχεία που έχω από την ΥΠΑ, φαίνεται ότι θα έχουμε μία μικρή αύξηση και τον Μάιο στη Ρόδο. Θα πρέπει να λέμε δόξα τω Θεώ με την τουριστική κίνηση, καθότι οι προορισμοί είναι πλέον πολλοί περισσότεροι, αφού φέτος έχουν ανοίξει και οι ανταγωνιστικοί προορισμοί . Επίσης έχουν ανοίξει και τα υπερατλαντικά ταξίδια που παρατηρείται φέτος αύξηση. Ίσως να έχουμε μία μικρή μείωση στα πεντάστερα ξενοδοχεία. Οι Σουηδοί π.χ. έχουν αύξηση πάνω από 10% του πληθωρισμού και δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουν τα ίδια ποσά. Δεν είναι λιγότεροι, είναι περισσότεροι, αλλά ίσως δεν ξοδεύουν τα ίδια ποσά. Επίσης, τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί πολύ.
Και -3% να έχουμε στο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Θα είναι επιτυχία να ξεπεράσουμε τα 2.5 εκατομμύρια αφίξεις.
Θα πρέπει να έχουμε παντός καιρού πελάτες με τη σωστή προβολή και διαφήμιση, γιατί βλέπουμε ότι με την κλιματική κρίση έχει αλλάξει και ο καιρός. Όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε και χαιρόμαστε που η TUI επέλεξε τη Ρόδο, μέσα από το Rhodes Co-Lab, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.