Γεραπετρίτης: Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα ισχυρό ταρακούνημα

Είναι όπως οι αναταράξεις στο αεροπλάνο - Δεν κινδυνεύει όμως το σκάφος - Ο Μητσοτάκης δεν είναι άνθρωπος, ο οποίος αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα είπε για τα σενάρια ανασχηματισμού

«Πέσαμε κάτω από τον πήχη που θέσαμε. Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα ισχυρό ταρακούνημα όμως το κυβερνητικό σκάφος δεν κινδυνεύει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε συγκεκριμένα πως το αποτέλεσμα είναι «ένα ισχυρό ταρακούνημα. Είναι πώς βρίσκεσαι σε ένα αεροπλάνο και ξαφνικά έχεις αναταράξεις. Είναι μία τέτοια ανατάραξη. Δεν κινδυνεύει, όμως, το σκάφος».

Επισήμανε πως η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο τον οποίο είχε θέσει, παρά το γεγονός ότι υπήρξε η άνετη επικράτηση που επιβεβαιώνει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Πέσαμε κάτω από τον πήχη που θέσαμε, όπως έπεσαν και τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και προσέθεσε: «Ήταν ένα συνολικό φαινόμενο της χθεσινής κάλπης ότι τα κόμματα εξουσίας, τα ας το πούμε μεγάλα κόμματα, υστέρησαν σε σχέση με τον πήχη που έθεσαν. Αντιθέτως, τα μικρότερα κόμματα ενδυναμώθηκαν».

Ως αιτίες γι’ αυτό έδειξε την εκτεταμένη αποχή, λόγω αδιαφορίας ή πολιτικής αποδοκιμασίας. Ακόμη, τόνισε ότι «υπήρξε μία διάχυτη άποψη ότι σε ορισμένα κεφάλαια δεν έχουμε πάει όσο καλά θα έπρεπε να πάμε, ενόσω έχουμε κάνει πολλά, χρειάζεται ακόμη περισσότερα και οι Έλληνες πολίτες ήθελαν με την ψήφο τους να δείξουν ότι θέλουν από την κυβέρνησή τους περισσότερα». «Επιδοκιμάζουν τη Νέα Δημοκρατία. Ας μην είμαστε μηδενιστές. Προφανώς είναι μία σημαντική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από την άλλη πλευρά είναι μία επικράτηση, η οποία έχει και πολύ ισχυρά μηνύματα, ότι θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα από εκείνα, τα οποία πράττουμε ως κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Επισήμανε δε ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται, «έχει αφήσει πίσω της τις εποχές όπου η οποιαδήποτε ανατάραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της χώρας». Εντούτοις, «παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ανάπτυξη, δεν μετατρέπεται σε ένα μέρισμα για τους πολίτες ή δεν μετατρέπεται εν πάση περιπτώσει σε ένα μέρισμα, το οποίο να γίνεται απτό και αντιληπτό από τους πολίτες δεδομένων των συνθηκών, όπως είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός».

Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει πορεία, αλλά θα υπάρξει επιτάχυνση αυτής πορείας. «Η Νέα Δημοκρατία έχει εκλεγεί και έχει νομιμοποιηθεί από τον λαό για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμά της είναι κατατεθειμένο προεκλογικά. Εκείνο που πάντοτε μας διέκρινε ως παράταξη ήταν ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητά μας ή η εμμονή μας με τους στόχους, τους οποίους θέτουμε» ανέφερε και επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικότατα προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με δομικές ατέλειες του διοικητικού συστήματος, όμως «βρισκόμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο έχουν γίνει πολλά πράγματα».

«Δεν είμαστε στην ίδια μοίρα σε σχέση με το ψηφιακό κράτος, στο οποίο βρισκόμασταν το ’19, σε σχέση με την κλιματική κρίση, δηλαδή με τα φαινόμενα, τα οποία οδηγούν σε καταστροφές, στο μεταναστευτικό, δεν είμαστε στην ίδια μοίρα σε ό,τι αφορά το διεθνές κεφάλαιο της χώρας στο εξωτερικό». «Εμείς θέλουμε οι πολίτες να είναι αυστηροί κριτές. Ήταν αυστηροί μαζί μας εχθές, δικαίως ήταν αυστηροί», ανέφερε. «Νομίζω ότι αυτό θα είναι για μας και μία ζωτική δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Θέλουμε, όμως, να κριθούμε στο τέλος τετραετίας με βάση τα όσα υποσχεθήκαμε». Θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα αν η κάλπη ήταν εθνική

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπήρχε υπερβολική διόγκωση στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και παραμένει σε ποσοστό απολύτως ελέγξιμο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημείωσε πως υπολείπεται πολύ από το να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα, ιδίως αν δούμε το τι ισχύει σήμερα που μιλάμε σε άλλες χώρες με παραδοσιακά ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. «Να μην αιθεροβατούμε ότι αυτό θα ήταν και το αποτύπωμα αν είχαμε αύριο το πρωί εθνικές εκλογές. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι διαφορετική η διακύβευση όταν έχουμε κάλπες ευρωπαϊκές, όπου ο πολίτης αισθάνεται αφενός πιο ελεύθερος να καταθέσει την άρνησή του και όχι τη θέση του και από την άλλη πλευρά είναι πολύ λογικό, στο πλαίσιο ότι δεν διαμορφώνεται συνθήκη κυβερνησιμότητας, να μπορεί ο ψηφοφόρος να πάει και σε πιο αντισυστημική ψήφο», είπε.

Επισήμανε δε ότι «δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να είπε ο πρωθυπουργός ότι αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στον δικό μας προεκλογικό λόγο, στο μανιφέστο μας, δεν θα το πράξω επειδή πιστεύω ότι θα είχε αρνητικές πολιτικές συνέπειες». «Υπήρξαν περιπτώσεις που οι εισηγήσεις ήταν να απέχει από κάτι ή να πράξει κάτι το οποίο θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο, αλλά ο ίδιος προτίμησε να ακολουθήσει εκείνο το οποίο του επέβαλε η συνείδησή του».

Αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού είπε ότι ο πρωθυπουργός, δεν είναι άνθρωπος, ο οποίος αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει τα δεδομένα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προέκυψαν από την κάλπη. «Χρειάζεται μία βαθύτερη ανάλυση για να δούμε τι πραγματικά συμβολίζουν, πού υπήρξαν οι μετακινήσεις, πού υπήρξαν οι διαρροές, τι ήταν εκείνο το οποίο φαίνεται ο λαός να θέλησε να μας μεταφέρει ως κυβερνητικό μήνυμα». Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προταθεί για τη θέση του επιτρόπου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Είναι τόσο τιμητικό το να βρίσκομαι στο τιμόνι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν θα δυνόμουν ποτέ να εγκαταλείψω τη θέση αυτή. Θα παραμείνω στη θέση μου». Είπε δε ότι αισθάνεται ότι και ο πρωθυπουργός δεν θα του το προτείνει. «Και αυτό γιατί πρωτίστως έχουμε πάρα πολλά ανοιχτά θέματα στην εξωτερική πολιτική. Νομίζω ότι θα ήταν υψηλού ρίσκου μια τέτοια μετακίνηση».

Ηχηρό μήνυμα εκ μέρους των ευρωπαϊκών λαών

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι με το χθεσινό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα εκ μέρους των ευρωπαϊκών λαών. «Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ενωμένη Ευρώπη, να ασχολείται πολύ περισσότερο με θέματα τα οποία αγγίζουν τους ίδιους τους πολίτες, την ύπαρξη και τη συνείδησή τους και λιγότερο με θέματα υψηλής πολιτικής».

 

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα