Η εκτίμηση ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επίθεση του Ιράν ως διαπραγματευτικό χαρτί για τον πόλεμο που συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, εκτίμηση την οποία έχει υποστηρίξει ο Γαβριήλ Χαρίτος , διδάσκων Ιστορίας των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου.
Ο κ. Χαρίτος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον RV και την εκπομπή Πρωινό Express της Ρένας Παυλάκη, απάντησε στο κομβικό ερώτημα περί σκληρής απάντησης του Ισραήλ και κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος το ιστορικό προηγούμενο του πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991, όταν το Ιράκ έπληξε με πυραύλους κατοικημένες ισραηλινές περιοχές, πλην όμως η τότε ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Γιτζάκ Σαμίρ αποφάσισε να μην ανταπαντήσει, υπακούοντας τις συστάσεις της Ουάσιγκτον, Κατ’ αντιστοιχία με τότε, ο κ. Χαρίτος εκτιμά ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει ανταλλάγματα ως προς την διαχείριση του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας και θα «παζαρέψει» την εγκράτεια που καλείται να επιδείξει, προκειμένου να επιτύχει δυτική στήριξη ως προς την ικανοποίηση των αντικειμενικών στόχων που έθεσε κατά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο – δηλαδή την αποδυνάμωση της Χαμάς με την απομάκρυνση της ηγεσίας της από την Γάζα και την θέσπιση ‘ζώνης ασφαλείας’ στην μεθόριο με το Ισραήλ αφ΄ ενός και αφ’ ετέρου την εφαρμογή της απόφασης 1706/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί της ανάκτησης του ελέγχου του Νοτίου Λιβάνου από τον τακτικό λιβανικό στρατό, που θα συνεπάγεται την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από την περιοχή.
Προς στιγμήν φαίνεται ότι η τακτική του Ισραήλ πετυχαίνει.
Όπως δήλωσε στον RV, τα «σημάδια» που κατατείνουν σε αυτό, είναι τα εξής:
- Το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ δεν συγκλήθηκε χθες, επειδή ακριβώς υπάρχουν στην κυβέρνηση αντίθετες φωνές και αυτό δείχνει υποχώρηση από το φιλοπολεμικό κλίμα των προηγούμενων 24ώρων
- Στο Ισραήλ σήμερα (Τετάρτη) έχει υποχωρήσει η συζήτηση για τη σύγκλιση του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου και είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί όλες οι φωνές που ακούγονται στο κρατικό ραδιόφωνο (αξιωματούχοι πρώην και νυν) εκφράζουν απόψεις του τύπου : το επείγον θέμα μας είναι οι όμηροι και η Γάζα.
- Έγινε γνωστό ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας μίλησε στο τηλέφωνο με τον ισραηλινό ομόλογο του και σύστησε αυτοσυγκράτηση. Χθες συνομίλησαν ο Πούτιν και ο πρόεδρος του Ιράν με ίδια μηνύματα.
- Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και Γερμανίας έρχονται σήμερα το βράδυ στο Ισραήλ . Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ήδη δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για την πυραυλική του επίθεση στο Ισραήλ με σκοπό να αποφευχθεί ισραηλινή αντεπίθεση . Η Βρετανία και αυτή ζητά αυτοσυγκράτηση .
- Επίσης , η χθεσινή δήλωση του Λευκού Οίκου ήταν ξεκάθαρη : Εάν η Χαμάς δεν δεχτεί το πλαίσιο εκεχειρίας , τότε το Ισραήλ καλά θα κάνει να προχωρήσει στη Ράφα, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως».
Καταλήγοντας ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι στόχος του Ισραήλ, με την ιστορική πράγματι, πρώτη άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν, που κατέρριψε το ταμπού δεκαετιών με την διεξαγωγή των επιχειρήσεων δι αντιπροσώπων, ουσιαστικά επανέφερε τις γνωστές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή, όπως ακριβώς τις γνωρίζαμε από το 1979, όταν δηλαδή το Ιράν απομακρύνθηκε δραστικά από το δυτικό στρατόπεδο.
Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του: