Γ. Πάππου στον RV: Το καρτέλ 10 ΑΦΜ στη χώρα μας ευθύνεται για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας στα σούπερ μάρκετ (audio)

Πρόστιμο συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις «Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ και την COLGATE PALMOLIVE.

  • Της Νατάσας Παμπρή

«Πράγματι επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα σε εταιρίες που προμηθεύουν τις αγορές. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ένα μέρος του παζλ αυτού του προβλήματος», σχολίασε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου. Επισήμανε ότι είναι γνωστό σε όλους ότι πωλούνται 3 φορές πάνω στα ράφια τα προϊόντα αναγκάζοντας τον καταναλωτή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι κατά 94% το λιανεμπόριο ελέγχεται από δέκα ΑΦΜ μεγάλες αλυσίδες τροφίμων του συνολικού τζίρου που γίνεται στην Ελλάδα. Είναι ο ορισμός του καρτέλ. Είτε είναι ελληνικών συμφερόντων είτε πολυεθνικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάππου τόνισε ότι έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη από πέρυσι το θέμα στον υφυπουργό κ. Παπαθανάση, ενώ έδωσε και παραδείγματα με τις εκπτώσεις από τις μεγάλες αλυσίδες που οι μεγάλες κερδοφορίες τους ξεπερνάνε το 300%.

“Δεν είναι επαρκής ο έλεγχος. Να καλέσει το υπουργείο τη βιομηχανία για να φανεί και αυτό το οποίο είναι αθέμιτο. Είναι εξωφρενικές οι κερδοφορίες των μεγάλων αλυσίδων. Χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση. Δε γίνεται να πωλούνται ελληνικά προϊόντα πιο φθηνά σε γειτονικές μας χώρες», σημείωσε ο κ. Πάππου, προσθέτοντας ότι «αν οι τιμές ήταν φθηνότερες δε θα χρειαζόταν να δώσει η Κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευπαθείς ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα”.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου  έδωσε και παραδείγματα με τις εκπτώσεις από τις μεγάλες αλυσίδες. “Ένα μόνο ΑΦΜ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις. Να καλέσει το υπουργείο τη βιομηχανία για να φανεί και αυτό το οποίο είναι αθέμιτο. Δεν μπορεί να κάνεις έκπτωση 70% στις μεγάλες αλυσίδες και 20% στις μικρές. Βλέπουμε είδη υγιεινής π.χ. σαμπουάν και αφρόλουτρα που στην Ιταλία κοστίζουν 3 ευρώ, εδώ να πωλούνται 9 και 10 ευρώ. Αν οι τιμές ήταν φθηνότερες δε θα χρειαζόταν να δώσει η Κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευπαθείς ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα”, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα