Η διαχείριση των κρίσεων προϋποθέτει πρόληψη και ετοιμότητα, τόνισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των φυσικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια και έχουν ξεκινήσει να γίνονται αρκετές δράσεις για την αντιμετώπισή τους.
- Της Νατάσας Παμπρή
Η ανάγκη προληπτικής πολιτικής για την αντοχή στις φυσικές καταστροφές και η σημασία κατανόησης αυτών των κινδύνων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας ενότητας για την κλιματική αλλαγή στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, με κεντρικό θέμα «Break the Barriers».
Με αφορμή το ζήτημα, ο κ. Λέκκας, επισήμανε ότι «Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι το 2040 θα βιώναμε την κλιματική κρίση, όμως την βιώνουμε πιο πριν, έχουμε ήδη σωρεία καταστροφικών γεγονότων, τα οποία χωρίζονται σε γεωδυναμικά όπως οι σεισμοί, τα τσουνάμι, και τα ηφαίστεια και υδρομετεωρολογικά όπως οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Αυτές οι δύο κατηγορίες συμπλέκονται μεταξύ τους και καταστρέφουν περιοχές» ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Για τον ίδιο η κλιματική κρίση είναι κάτι πολύπλοκο και όπου εμφανίζονται καταστροφικά γεγονότα και φυσικά φαινόμενα συνδέονται και με τις ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς αυτά μπορούν να επιφέρουν και άλλες κρίσεις, όπως πχ η μετανάστευση. Συμπλήρωσε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 400 εκατ. μετανάστες σε όλο τον κόσμο, λόγω και των φυσικών καταστροφών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, η διαχείριση των κρίσεων προϋποθέτει πρόληψη και ετοιμότητα, ακολούθως έγκαιρη επέμβαση και έρχεται στο τέλος η ανάκαμψη, με τον ίδιο να προσθέτει, επί τη ευκαιρία, ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία ήταν ίσως οι μεγαλύτερες που συνέβησαν στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον RV επισήμανε χαρακτηριστικά:
“Στις ανθρωπιστικές κρίσεις αρχίζει να στερεύει το φαγητό και οδηγεί τον πληθυσμό να μετακινηθούν σε χώρες πιο ανεπτυγμένες. Οι κρίσεις στη Μ. Ανατολή θα δημιουργήσουν νέα μεταναστευτικά ρεύματα. Η μετακίνηση δε θα γίνει σε χώρες που έχουν θέματα, αλλά προς την Ευρώπη και την Αμερική. Είναι ένα θέμα που θα έχει και γεωπολιτικές συνέπειες.
Η κλιματική κρίση συντίθεται με μία σειρά παραγόντων. Οι έντονες πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ θα εναλλάσσονται πιο γρήγορα και θα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο με μία πολυπλοκότητα και η κλίμακα αυτών των φαινομένων θα εντείνεται συνεχώς. Στη Θεσσαλία έγινε κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Καταλαβαίνουμε τη διάσταση που υπάρχει. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν η Ρόδος με τις πυρκαγιές, ακολούθησε η κακοκαιρία Daniel. Βλέποντας την εξέλιξη της πλημμύρας στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στη Ρόδο σκέφτομαι τι μπορούμε να κάνουμε ή τι παραλείψαμε να κάνουμε.
Έχω δει εικόνες και απερίγραπτα πράγματα που δεν το περιμέναμε. Από το πρόσφατο φράγμα π.χ. στη Λιβύη, εικόνες που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι μόνο η κλιματική κρίση. Είναι πολυσύνθετα τα φαινόμενα. Και στις εθνικές εκλογές και στις δημοτικές εκλογές πουθενά δε μπήκαν αυτά τα θέματα που είναι μείζονος σημασίας. Και ειδικά σε Δήμους”.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο κ. Λέκκας εξήρε την ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η ΠΝΑΙ όσον αφορά τις κοίτες των ποταμών.