Τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις προβλέψεις του για τη νέα τουριστική περίοδο μοιράστηκε με τους ακροατές του Real Voice 99.5 o πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας.
Ο ίδιος διαθέτοντας μια μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, αναφέρθηκε αρχικά στο άνοιγμα της σεζόν, μιλώντας στην «Ανοιχτή Γραμμή», με την Δέσποινα Κουλούμπρη: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας οργασμός, τα μαγαζιά ετοιμάζονται.
Δευτέρα – Τρίτη σκοπεύουν να ανοίξουν οι περισσότεροι. Στη Λίνδο θα ανοίξουν κι εκεί κάποια και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξουν όλοι. Στο Φαληράκι υπάρχει μια υποτονική κίνηση, δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Φιλοδοξούμε ότι και εκεί θα γίνει κάτι παρόμοιο και θα υποδεχθούν τους Εγγλέζους, που δεν ξέρουμε βέβαια σε ποιες περιοχές θα μείνουν».
Ακολούθως εξήγησε ότι «στο κέντρο της πόλης έχει κάποια μαγαζιά ανοιχτά, έχει και τα γυράδικα που λειτουργούν 12 μήνες. Πιστεύω ότι θα εξυπηρετηθούν οι πρώτοι τουρίστες» και συνέχισε λέγοντας πως «στην Παλιά Πόλη θα ανοίξουν 3-4 καταστήματα και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα ανοίξουν όλοι».
Γενικότερα για τη σεζόν ο κ. Κλούβας τόνισε:
«Αισιοδοξία υπάρχει. Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει τον τελευταίο χρόνο στην εστίαση και στην φιλοξενία είναι ότι δεν υπάρχουν χέρια. Δεν μπορείς να βρεις λαντζιέρες, μάγειρες, χέρια να βοηθήσουν στο σέρβις, κι αυτό είναι κακό. Αν δεν μπορείς να σερβίρεις, δουλεύεις σαν ρομπότ και τρέχεις συνέχεια, δεν προλαβαίνεις να μιλήσεις στους πελάτες και άρα να τους κάνεις φίλους της επιχείρησης και φίλους του νησιού. Τρέχεις γρήγορα – γρήγορα να αφήσεις το πιάτο και να φύγεις. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια δυσκολία τεράστια».
Παράλληλα τόνισε και το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη σπιτιών για ενοικίαση:
«Ακούω μερικούς που λένε να φέρουμε εργαζόμενους από την Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχουν σπίτια να νοικιάσεις. Έχουν γίνει airbnb. Δεν βρίσκεις ούτε δωμάτιο να νοικιάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν οι άνθρωποι. Τα ξενοδοχεία βολεύονται λιγάκι γιατί δίνουν δικά τους δωμάτια, αλλά και εκεί αν ανοίξετε μια εφημερίδα θα δείτε δύο σελίδες ολόκληρες να ζητάνε προσωπικό».
Επιπλέον ο πρόεδρος των εστιατόρων σχολίασε και την κάλυψη των κενών με μετανάστες σε άλλες περιοχές: «Στην Θεσσαλονίκη απ’ ότι μίλησα με συναδέλφους μου εκεί, έχουν βρει άλλο τρόπο. Τα βοηθητικά χέρια είναι μετανάστες και Πακιστανοί. Εδώ είτε δεν υπάρχουν αυτοί, είτε δεν είναι νόμιμοι για να τους χρησιμοποιήσεις. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι 10.500 ευρώ».
Με χιουμοριστική διάθεση αποκάλυψε και ένα περιστατικό που συνέβη στο δικό του εστιατόριο:
Θα σας πω ένα σχόλιο που είχε, ανάμεσα στα πεντάρια που μαζεύω στο tripadvisor. Έλεγε πολύ ωραίο το μαγαζί σας, πολύ ωραίο το πρόγραμμα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φας κιόλας! Δεν μπορούσε να φάει ο άνθρωπος, γιατί δεν υπήρχε χρόνος για να εξυπηρετηθεί. Δεν έχουμε χέρια, είναι μεγάλο το πρόβλημα και δεν το λέω μόνο εγώ. Τις προηγούμενες χρονιές φέρναμε από Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με συναδέλφους μου προέδρους και βολευόμασταν, το καλοκαίρι εδώ, τον χειμώνα εκεί. Πέρσι δεν μπορέσαμε να φέρουμε κανέναν και φέτος δεν υπάρχει τίποτα. Έχουν πλέον κι αυτοί τουρισμό παντού. Η Ελλάδα έχει ανοίξει ανταγωνιστικούς προορισμούς παντού».
Ο κ. Κλούβας λόγω της «αστάθειας» που προκαλεί η ακρίβεια αποκάλυψε ότι «είναι η πρώτη φορά που τυπώνουμε καταλόγους χωρίς να είναι εκτυπωμένη η τιμή, για να την βάζουμε με το χέρι, γιατί δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί όλη αυτή η κατάσταση με τις αυξήσεις. Υπάρχει περίπτωση να δουλεύεις όλη τη σεζόν και στο τέλος να μην έχεις τίποτα στο ταμείο» και συνέχισε «εκεί που πληρώναμε το ρεύμα 1.500 ευρώ τον μήνα, τώρα έρχεται 2.800 ευρώ κι ας λένε ότι η κυβέρνηση πληρώνει ένα κομμάτι».
Για τα προβλήματα που έφερε μαζί της η ανάπτυξη των κλινών στο νησί, σημείωσε: «Έχουν γιγαντωθεί και τα ξενοδοχεία. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε 250.000 κλίνες. Ακόμη αυξάνονται και χτίζονται κι άλλα. Το καλοκαίρι είχα πολλά παράπονα από τη Λίνδο ότι μένουν τα μαγαζιά χωρίς ρεύμα Σάββατο απόγευμα και βράδυ, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα».
Το ίδιο ζήτημα υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο και με το νερό: «Το νερό είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα. Οποιοδήποτε από τα μέλη μας πάρετε στη Λίνδο θα σας το πει. Το ίδιο στα Μαριτσά, στην Παστίδα, το καλοκαίρι μένουν από νερό. Έρχεται ο τουρίστας και δεν μπορεί να κάνει ένα μπάνιο. Τα μαγαζιά δεν μπορούν να πλύνουν τα πιάτα. Θα πρέπει οι υποδομές μας να βαδίζουν ανάλογα με την ανάπτυξη των κλινών».
Στην επισήμανση ότι γίνονται όμως σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών, ο κ. Κλούβας εκθείασε τις προσπάθειες του Γ. Χατζημάρκου: «Με τις όποιες διαφορές έχω με τον περιφερειάρχη, γιατί καμιά φορά τσακωνόμαστε επειδή ζητάω παραπάνω πράγματα για το σωματείο, πρέπει να σας πω είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Είναι γρήγορος, έξυπνος, επιχειρηματίας. Δεν του πλέκω το εγκώμιο, αυτά που λέω είναι αλήθειες. Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρει τι κάνει. Εύχομαι να ανταπεξέλθει και να αγγίξει, γιατί είναι ψυχοφθόρο».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ