Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική η χθεσινή ημέρα για τον Πολιτισμό των νησιών μας

Δέκα τα έργα που ανακοινώθηκαν για την Κω – Η αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (περιβόλα) και η εγκατάσταση ανελκυστήρα στην Ακρόπολη της Λίνδου, στη λίστα του ΥΠΠΟ

“Η χθεσινή ημέρα, αποτελεί σίγουρα μια από τις σημαντικότερες, ιστορική την χαρακτηρίζω, στην σύγχρονη ιστορία μας στα θέματα των έργων Πολιτισμού των νησιών μας”, δήλωσε στον Real Voice ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στη Ρόδο.

Ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε ότι η λίστα των έργων, είναι η απλούστερη απόδειξη:

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, το Νεοκλασσικό Σχολείο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, το Κάστρο Νερατζιάς της Κω, ο Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπείου Κω, το
Κάστρο Αντιμάχειας Κω, η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Κω, το Τέμενος Ρετζέπ Πασά Ρόδου, το Τέμενος Defterdar Κω, η Κρήνη Κάθαρσης Κω, το Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο Κω, το παλαιό Ιταλικό ξενοδοχείο στο Λακκί της Λέρου, η Πύλη του Φάρου Κω, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χάλκης, οι Βενετσιάνικοι Μύλοι της Καλύμνου, οι Μύλοι του μόλου του Μεσαιωνικού Λιμένα Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγαθονησίου, το κωδωνοστάσιο του Αγίου Ιωάννη Σύμης, η Παναγία Χωριανή Χάλκης, είναι τα έργα Πολιτισμού που βρήκαν χρηματοδότηση μέσα από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και ακολουθούν δύο ακόμα μεγάλες ευχάριστες εκπλήξεις που αφορούν τη Ρόδο και πρόκειται για την αξιοποίηση του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου της Μεσαιωνικής Πόλης, έναν χώρο πραγματικά μοναδικό που επί δεκαετίες μοιάζει με “εργοτάξιο”, δεν ήταν ανοικτός στον κόσμο, δεν τον έχει δει ποτέ το κοινό και όταν θα ανοίξει, θα δώσει μια άλλη διάσταση και θα αλλάξει όλη την εικόνα της περιοχής και τέλος ένα ακόμη έργο στην Ακρόπολη της Λίνδου, υλοποιώντας ένα αίτημα πολλών χρόνων για την εγκατάσταση ανελκυστήρα.
“Οσο υπάρχουν συνεργασίες, όπως αυτή με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τα έργα είναι περισσότερα από τα λόγια, παίρνουμε δύναμη, αντλούμε αισιοδοξία και συνεχίζουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Δεκαετίες πίσω ψάχνεις για να βρεις μια ημέρα να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και τόσο μεγάλη πρόοδος σε έργα Πολιτισμού στα νησιά μας, αλλά δεν είναι μόνο ο αριθμός, είναι η βαρύτητα που έχει το κάθε έργο από αυτά τα οποία “ξεκολλάνε” στη ζωή ενός τόπου, στην οικονομία του, στην ιστορία του. Χθες ήταν για μένα μια ημέρα πολύ ιδιαίτερη, πολύ συγκινητική, δεν ξέρω από ποιο έργο να ξεκινήσω: το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου; Όλα τα έργα που ανακοινώθηκαν είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον ενός τόπου. Θέλω να ευχαριστήσω, το έκανα και χθες, θα το κάνω σε κάθε ευκαιρία την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για το πάθος με το οποίο εργάζεται, για την αγάπη της για αυτό που κάνει, αλλά και την πίστη της στις καλές συνεργασίες και πραγματικά έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία που χρωστάμε σε αυτήν και θέλω να είμαι όσο πιο ταπεινός γίνεται απέναντι στο πολύ μεγάλο βάρος της ιστορίας αυτού του τόπου και όχι μόνο της Ρόδου, όλων των νησιών. Είναι δέκα τα έργα στην Κω! Πολλά από αυτά έχουν υποφέρει από το σεισμό του 2017 και ακόμα δεν έχουν τελειώσει και θέλουν σημαντική χρηματοδότηση για να πάνε παρακάτω. Σε όλες τις εκκρεμότητες της Κω δίνεται λύση χρηματοδοτική μέσα από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά μας.

Συζητήσαμε για όλα τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη, τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, γιατί υπάρχουν και πως αυτές θα ξεπεραστούν. Εμείς πιέζουμε και εμείς θέλουμε τα έργα να τελειώνουνε το συντομότερο δυνατόν. Τουλάχιστον αυτή η Περιφερειακή Αρχή είμαι περήφανος να λέω ότι δεν έχει εργοτάξια “φαντάσματα”, ούτε ένα. Τα έργα μας ξεκινάνε έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Όπως καταλαβαίνετε, η περίοδος αυτή της πανδημίας έφερε αναστάτωση στις προμήθειες, έφερε αναστάτωση στο προσωπικό (έχω την απουσία έξι συνεργατών από την ΠΝΑΙ λόγω COVID) και να φανταστείτε αυτό να γίνεται παντού τόσο σε εταιρείες, όσο και σε δημόσια διοίκηση και σε εργολάβους. Πολλές φορές κάνουμε κριτική και νομίζουμε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε συμβαίνει μόνο σε μας και οι άλλοι όλοι πρέπει να λειτουργούν σαν τρένα. Όχι, παντού υπάρχουν προβλήματα, πιέζουμε να προχωρήσουν όλα, νομίζω ότι και στο θέμα της της Ακρόπολης της Ρόδου στο επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντική πρόοδο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην υπογραφή της Προγραμματικής με την ΙΜΡ για το μητροπολιτικό ναό των Εισοδείων στην πόλη της Ρόδου, στην οδό Δαμασκηνού.

“Χθες είχαμε μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς υπογράψαμε μία προγραμματική με τον Μητροπολίτη Ρόδου και την Υπουργό στην οποία χρηματοδοτούμε εμείς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για τα Εισόδια της Θεοτόκου. Έτσι με την ευκαιρία που ήταν εδώ η Υπουργός, έκλεισε και αυτό το θέμα, υπογράψαμε τη συμφωνία, η Περιφέρειά μας θα χρηματοδοτήσει, θα στηρίξει τον αγώνα της Ιεράς Μητρόπολης να ανακαινίσει το Ναό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα