Φ. Χατζηδιάκος: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν…»

Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Ρόδου, «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» στο θέμα της υποχρεωτικής αναμόρφωσης του Π/Υ:

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι η μοναδική περίπτωση δήμου, σε όλη τη χώρα, ο οποίος προβαίνει ενάμιση μήνα μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού στην υποχρεωτική αναμόρφωση και στην περικοπή των ¾ των δαπανών.

Βέβαια εμείς τον Δεκέμβριο του 2021 κατά την ψήφιση του Π/Υ σας είχαμε επισημάνει την αναντιστοιχία του τεχνικού προγράμματος που ψηφίσατε με τα ελλειμματικά ταμειακά διαθέσιμα, τότε όμως ισχυριστήκατε ότι συντάξατε ένα τέλειο, ρεαλιστικό προϋπολογισμό και αγνοήσατε τις εύστοχες παρατηρήσεις μας.

Σήμερα όμως εισηγείστε περικοπή περίπου 23 εκατομμυρίων που αφορούν εκτέλεση έργων, προμηθειών, αμοιβών προσωπικού, συντηρήσεις σχολείων, ακόμη και τροφείων παιδικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος μας, δεν θα εκτελέσει κανένα έργο με ίδιους πόρους μέσα στο 2022, εκτός από τα ενταγμένα σε ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά προγράμματα.

Η περικοπή των κονδυλίων συντήρησης σχολικών κτιρίων, των εφαρμογών νέων τεχνολογιών, των αναπλάσεων πλατειών στην μεσαιωνική πόλη και στα χωριά, η μείωση των συντηρήσεων δρόμων και αγροτικής οδοποιίας, ο περιορισμός των αγορών υλικών, ανατρέπει την πράξη τον πολυδιαφημισμένο και υπερφιλόδοξο σχεδιασμό σας.

Η περικοπή της αγοράς νέων οχημάτων και των ανταλλακτικών συντήρησης οχημάτων, ενέχει τον κίνδυνο να βρεθεί ο δήμος χωρίς μηχανήματα και οχήματα. Τότε θα μας στολίσετε έξω από το δημαρχείο όχι αυτό το απορριμματοφόρο, που σημειωτέον αγοράστηκε επί της δημαρχίας του κ.Χατζηευθυμίου και ήταν ελαττωματικό από «τη μάνα του» αλλά και όλα όσα ανακατασκευάστηκαν και αγοράστηκαν επί θητείας μας.

Δεν μας ακούσατε όταν σας επισημαίναμε να περιορίσετε τις αλόγιστες δαπάνες και την κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος με απευθείας αναθέσεις, με μηδενικές εκπτώσεις και με υπέρογκες αμοιβές τρίτων. Πριν από ένα μήνα, στον απολογισμό του 2020, ζητήσαμε στοιχεία τα οποία δεν λαβαμε, για την δαπάνη των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ σε αμοιβές υπερ τρίτων, καθώς και των 5,5 εκατομμύριων σε διάφορα.

Όπως δεν λαβαμε μέχρι σήμερα τα στοιχεία των 10 συμβάσεων για τις απευθείας αναθέσεις που αφορούν τις άθλιες υπηρεσίες καθαριότητας το καλοκαίρι του 2021. Αυτά ζητήσαμε από τις 17/9/2021 και αρνείστε ή φοβάστε να μας τα δώσετε. Αν τώρα τα ζητήσουμε μέσω εισαγγελικής αρχής, όπως έχουμε δικαίωμα, θα μας πείτε πάλι ότι ποινικοποιούμε την πολιτική.

Κυρίες /Κύριοι συνάδελφοι,

Προφανώς θα έχετε ενημερωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Α.Α.Διαφάνειας ελέγχει και κάνει «φύλλο και φτερό» τις απευθείας αναθέσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εύχομαι όμως να μην συμβεί το ίδιο για το δήμο Ρόδου.

Το 2019 σας παραδώσαμε ταμειακό διαθέσιμο 55 εκατομμυρίων και επιπλέον εισπράξατε και 15 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του covid. Μέχρι τώρα δεν έχετε εκτελέσει κανένα σημαντικό έργο, εκτός από τα συνεχιζόμενα που σας παραδώσαμε (ξυλοπεζόδρομο, παλιό νοσοκομείο, βρεφονηπιακό Ιαλυσού, ασφαλτοστρώσεις και αγροτική οδοποιία, κ.α).

Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε 31.182.881 ευρώ, από αυτά τα 19.161.604 αφορούν ειδικευμένα έσοδα τα οποία δεν μπορείτε να αγγίξετε, όπως και τις μισθοδοσίες δυο μηνών περί τα 6.000.000 ευρώ.

Και τίθενται τα δυο ερωτήματα: 1) ποια έργα θα πρωτοεκτελέσετε με τα 6.000.000 ευρώ που περισσεύουν και 2) που έχουν δαπανηθεί τα υπόλοιπα;

Θα ισχυριστείτε ότι μπορείτε να κάνετε αναπροσαρμογή μόλις εισρεύσουν χρήματα από ιδιους πόρους. Το εύχομαι, αλλά αυτή τη συγκυρία με την ακρίβεια και νωπές τις συνέπειες της πανδημίας ποιος δημότης θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το δήμο;

Κυρίες /Κύριοι συνάδελφοι,

Ανησυχούμε όχι μόνο επειδή δεν θα γίνει κανένα έργο ενώ η πόλη και τα χωριά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αλλά ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ διότι ο δήμος Ρόδου (από τους πλέον εύρωστους και ισχυρούς δήμους της χώρας μας) ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ.

Φοβόμαστε τη στιγμή που θα μας ανακοινώσετε ότι: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ…»

Για τους λόγους αυτούς επειδή ο «ραμμένος στα μέτρα σας νόμος» δεν μας δίνει δικαίωμα να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ την τροποποίηση του προϋπολογισμού η παράταξη μας απέχει από την ψηφοφορία και εσείς ας ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ.

Φώτης Χατζηδιάκος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

τέως Δήμαρχος Ρόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα