Eυρώπη: Καμπανάκια για έλλειψη καφέ το 2025

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική έλλειψης καφέ το 2025, με την αγορά να «παλεύει» λόγω της έλλειψης σαφήνειας αναφορικά με την εφαρμογή των κανονισμών για την αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (International Coffee Organization), όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οι περισσότερες παγκόσμιες εταιρείες καφέ δεν θα είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζει τις εισαγωγές προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, και οι μικροί αγρότες ενδέχεται να υποφέρουν, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το Reuters.

Ειδικότερα, ο κανονισμός αυτός υποχρεώνει κάθε επιχείρηση που εμπλέκεται στην εισαγωγή ή εξαγωγή ορισμένων προϊόντων εντός της Ευρώπης να τηρεί μια σειρά από κανόνες επιμέλειας. Οι κανόνες αυτοί επιβάλλουν τον εντοπισμό της προέλευσης των εν λόγω προϊόντων. Ο νόμος καλύπτει συγκεκριμένα το φοινικέλαιο, την κτηνοτροφία, την ξυλεία, τον καφέ, το κακάο, το καουτσούκ, τη σόγια και διάφορα συναφή προϊόντα, όπως η σοκολάτα, τα έπιπλα, το χαρτί και πολλά παράγωγα του φοινικέλαιου, σύμφωνα με τους Brusselstimes.

Οι υποχρεωτικοί αυτοί κανόνες για τις εταιρείες τίθενται ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα αυτά δεν προέρχονται από αποψιλωμένες εκτάσεις. Είναι, μάλιστα, αποτέλσμα της απώλειας περίπου 420 εκατομμυρίων εκταρίων δασών, έκτασης μεγαλύτερης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1990. Περίπου το 10% αυτής της απώλειας αποδίδεται στην κατανάλωση στην Ευρώπη. Η νέα αυτή νομοθεσία αφορά τα δάση εντός και εκτός Ευρώπης, όπως έγραψαν οι Brusselstimes.

Οι εν λόγω κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου και οι περισσότερες εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα μέχρι το τέλος του 2024, τα οποία απαιτούν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, ενώ θα επιβληθούν και υπό την απειλή προστίμων έως και 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Βέβαια, μέρος της κριτικής που γίνεται υποστηρίζει ότι οι κανονισμοί θα τιμωρήσουν εκατομμύρια μικρομεσαίους αγρότες από την Ασία έως την Αφρική, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να στείλουν εμπορεύματα στην ΕΕ, πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα δεν παρήχθησαν σε γη που αποψιλώθηκε ή υποβαθμίστηκε από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Οι εισαγωγείς χρειάζεται να συλλέγουν δεδομένα που προσδιορίζουν τα οικόπεδα στα οποία καλλιεργούνται τα εμπορεύματα, τα οποία θα ελέγχονται σε σύγκριση με ιστορικές πληροφορίες για τη χρήση γης.

Φόβος για τους παραγωγούς καφέ σε Ασία και Αφρική

Η «ΕΕ μπορεί να μην πάρει αρκετό καφέ» το 2025, εάν δεν δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Καφέ, Vanusia Nogueira στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ. «Οι νέοι κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας και μια μεγάλη πρόκληση για το επόμενο έτος».

Η Nogueira υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί καφέ στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στους κανονισμούς για την αποψίλωση των δασών, ενώ η Ευρώπη αντιπροσωπεύει έως και το 80% των συνολικών αποστολών για ορισμένους. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κόκκων καφέ στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ένωση Φοινικέλαιου της Ινδονησίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κανονισμοί συμβάλλουν στην αύξηση της αβεβαιότητας στην αγορά, ενώ η βιετναμέζικη εταιρεία εξαγωγής καφέ Simexco Dak Lak δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κανόνες «δεν είναι καθόλου σαφείς». «Δεν γνωρίζουμε τι είδους χάρτη θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ», δήλωσε ο Le Duc Huy, γενικός διευθυντής της Simexco, του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα του Βιετνάμ. «Ακούσαμε για τις απαιτήσεις γεωγραφικού εντοπισμού, αλλά δεν ξέρουμε πώς να κάνουμε δηλώσεις, πώς να κάνουμε την ιχνηλασιμότητα και πώς θα ελέγξουν τα δεδομένα μας».

«Χωρίς προληπτική υποστήριξη από τους αγοραστές, οι μικροκαλλιεργητές που δεν διαθέτουν οργάνωση και πόρους για να παρέχουν τα απαιτούμενα δεδομένα για τη συμμόρφωση (με το νόμο) θα υποστούν τον αρχικό αντίκτυπο», αναφέρει το Βαρόμετρο του Καφέ, όπως σημειώνει το Reuters.

Επισημαίνεται ότι, ο καφές παράγεται από περίπου 12,5 εκατομμύρια αγρότες σε περίπου 70 χώρες, αλλά μόνο 5 από αυτές – Βραζιλία, Βιετνάμ, Κολομβία, Ινδονησία και Ονδούρα – παράγουν το 85% του παγκόσμιου καφέ.

Το υπόλοιπο 15% παράγεται από 9,6 εκατομμύρια αγρότες ή τα δύο τρίτα του συνόλου, σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, η Τανζανία, η Κένυα, το Περού, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό. Οι χώρες αυτές έχουν ανεπαρκείς υποδομές και χαμηλά επίπεδα ιχνηλασιμότητας.

 PowerGame

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα