Έρχεται λαίλαπα στις τιμές του φυσικού αερίου

Αδιανόητες αυξήσεις στο φυσικό αέριο και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει η απειλή Μεντβέντεφ για φυσικό αέριο στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα από 80 σήμερα.

Η παραγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου δίνει πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και η περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ είναι προ των θυρών.

Οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να εκτοξευθούν τουλάχιστον κατά 300% ίσως και περισσότερο. Δηλαδή τα σπίτια θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τρεις και τέσσερις και ίσως παραπάνω φορές επάνω που ήδη πληρώνουν 5 φορές σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό σημαίνει πως ένας λογαριασμός ενός μέσου σπιτιού που ήδη πήγε από τα 100-150 ευρώ στα 400-550 ευρώ μπορεί να πλησιάσει και να ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ.

Χτες η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε σε 24 ώρες πάνω από 10% λόγω του Ουκρανικού. Τα συμβόλαια πήγαν στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 70 ευρώ.

Οι ειδικοί βλέπουν την κόντρα του μεγαλύτερου ευρωπαίου καταναλωτή, της Γερμανίας με την Ρωσία να οδηγεί σε ξέφρενη κούρσα.

Ένα σενάριο για να αντιμετωπιστεί πιθανό ενεργειακό έλλειμμα είναι σε πρώτη φάση οι περικοπές στην βιομηχανική παραγωγή και παράλληλα είναι στα σχέδια η ενεργοποίηση κάθε εναλλακτικού τρόπου παραγωγής ρεύματος.

Παράλληλα είναι προ των θυρών η απόφαση για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών ώστε να υπάρξουν επιδοτήσεις για να μην γίνει η Ευρώπη μία «σκοτεινή ήπειρος»

Το πρόβλημα μεγαλώνει από την έλλειψη δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου που καθιστά ομήρους των διεθνών παίγνιων του καταναλωτές αν και πολλοί αναλυτές σημειώνουν πως επειδή η Ρωσία εισπράττει τεράστια ποσά είναι προς το συμφέρον της να μην μειωθεί η κατανάλωση.

Το ενεργειακό αδιέξοδο μεγαλώνει και ο καλπασμός του πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 140 ευρώ.

Ηδη το μπρεντ έκανε ρεκόρ στα 97,4 δολάρια το βαρέλι τιμή ρεκόρ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και πλέον όλα δείχνουν πως η ενεργειακή κρίση με τον έναν η τον άλλο τρόπο θα φέρει ακραία ακρίβεια για τα νοικοκυριά.

(Πηγή: megatv.com)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα