Επιστολική ψήφος: Τι πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι μόλις παραλάβουν τον φάκελο

Από χθες, πολλοί ψηφοφόροι έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα – Ο φάκελος φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν αντιγράφονται Ο φάκελος που περιλαμβάνει άλλους δύο φακέλους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που έκαναν εγγραφή στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Μαΐου. Ήδη από την Πέμπτη (9.5.2024), αρκετοί ψηφοφόροι σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν λάβει ενημερωτικό μήνυμα.

«Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες», αναφέρει το μήνυμα που έχουν λάβει οι ψηφοφόροι στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η παραλαβή των φακέλων αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πάντως, οι φάκελοι δεν θα φτάνουν σε γραμματοκιβώτιο. Κάθε ψηφοφόρος που θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο, θα έχει παραλάβει έναν φάκελο, που περιλαμβάνει άλλους δύο φακέλους.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας εξήγησε στον ΑΝΤ1 ότι ο ένας φάκελος «θα είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν, είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος».

Τι πρέπει να κάνουν οι εκλογείς

«Μόλις παραλάβει (τον φάκελο) ο εκλογέας, θα έχει επίσης μία υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι αυτός ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης», εξήγησε.

Ο ψηφοφόρος, αφού συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, θα το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας. Στη συνέχεια θα βάλει τον φάκελο ψηφοφορίας στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση και θα καλέσει την εταιρεία που του παρέδωσε τον φάκελο να τον παραλάβει.

Εντός επικράτειας, οι εταιρείες ειδοποιούν τους εκλογείς ότι μπορούν να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου για να είναι εγγυημένη η παράδοση, ή θα παραδίδουν οι ίδιοι τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών μέχρι τις 4 Ιουνίου. Εκτός επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Μαΐου.

Πώς θα γίνουν οι παραδόσεις

Ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε ότι συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Απ’ αυτούς, οι περίπου 50.200 είναι Έλληνες του εξωτερικού.

«Οι ανάδοχοι, οι δύο εταιρείες δηλαδή που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον κάθε ψηφοφόρο. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ζητήματα σε μικρά χωριά ή σε ακριτικά νησιά που δεν υπάρχουν διευθύνσεις. Εκεί έχει δηλωθεί μια διεύθυνση του κοινοτικού καταστήματος ή ενός καταστήματος», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα