Ένας πράσινος κομήτης θα περάσει από τη Γη για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια – Πότε θα είναι ορατός από Ελλάδα

Ένας σπάνιος πράσινος κομήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα εμφανιστεί σύντομα στον νυχτερινό ουρανό, για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια.

Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε στις 2 Μαρτίου 2022 από αστρονόμους στο Παρατηρητήριο Palomar στην κομητεία Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ο κομήτης με την ονομασία C/2022 E3 (ZTF), βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο που διέρχεται από τις εξωτερικές στοιβάδες του ηλιακού συστήματος, γι’ αυτό και χρειάστηκε τόσο μακρινό ταξίδι —και πολύ καιρό— για να ταλαντευτεί ξανά δίπλα στη Γη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα EarthSky.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στο βόρειο ημισφαίριο που χρησιμοποιούν τηλεσκόπια και κιάλια θα πρέπει να κοιτάξουν χαμηλά στον βορειοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, για να εντοπίσουν τον πράσινο κομήτη.

Το παγωμένο ουράνιο αντικείμενο, το οποίο λαμπυρίζει σταθερά καθώς πλησιάζει τον ήλιο, θα κάνει και δεύτερο πολύ κοντινό πέρασμα από τη Γη μεταξύ 1ης και 2 Φεβρουαρίου, περίπου 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Καθώς ο κομήτης πλησιάζει τη Γη, οι παρατηρητές θα μπορούν να τον εντοπίσουν κοντά στο φωτεινό αστέρι Polaris, με άλλα λόγια τον πολικό αστέρα.

Ο κομήτης θα πρέπει να είναι ορατός με κιάλια στον πρωινό ουρανό για τους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και σε εκείνους στο νότιο ημισφαίριο στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ανάλογα με το πόσο φωτεινός θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ο C/2022 E3 (ZTF) μπορεί ακόμη και να γίνει ορατός με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κομήτης μπορεί να ξεχωρίσει από τα αστέρια χάρη στις ραβδώσεις σκόνης που φέρει στην «ουρά» του και τα ενεργοποιημένα σωματίδια, καθώς και από το λαμπερή πράσινη άλω που τον περιβάλλει. Η άλως είναι ένας κύκλος (σαν φωτοστέφανο) που σχηματίζεται γύρω από έναν κομήτη καθώς αυτός περνάει κοντά στον ήλιο, προκαλώντας εξάχνωση του πάγου ή την απευθείας μετατροπή του σε αέριο. Αυτό κάνει τον κομήτη να φαίνεται ομιχλώδης όταν παρατηρείται μέσω τηλεσκοπίων, αναφέρει το CNN.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα