“Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι” -Ήρθε και στα Δωδεκάνησα η πολυαναμενόμενη ακτιβιστική αφίσα

Η χάρτινη αφίσα προβάλλει, μ΄ ένα scan, ψηφιακή ταινία για το τράφικινγκ και την παιδική δουλεία.
Ίσως να έχετε προσέξει την αφίσα με τον τίτλο ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ που φιγουράρει κολλημένη πάνω σε κάδους στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα Δωδεκάνησα.
Σίγουρα λοιπόν παρατηρήσατε τους περαστικούς σε Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Λέρο να στέκονται μπροστά στα σκουπίδια και να σκανάρουν την αφίσα με τα κινητά τους. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο installation της street art καλλιτέχνιδας Ελλάδας Στασινόγλου η οποία με αυτό το τρόπο προσπαθεί να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση που ταλανίζει την εποχή μας.
Η αφίσα ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας προσπάθειας να συνδυάσει διαφορετικές τεχνολογίες και μέσα όπως, χαρτί, φιλμ animation, τηλεφωνία, επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και κάδους απορριμάτων.
Όταν σκανάρεις την αφίσα ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ τότε δια μαγείας μια fiction ταινία ενός λεπτού εμφανίζεται σαν ολόγραμμα πάνω ακριβώς στην αφίσα, μεταμορφώνοντας έτσι τον κάδο σε ζωντανό γλυπτό. Πολύ απλά έχεις συνδεθεί σε μια δωρεάν ιστοσελίδα και έχεις γίνει μάρτυρας των νέων απεριόριστων δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας μέσω του web. Η ταινία προβάλλεται με τη μορφή επεισοδίων. Αυτή τη στιγμή προβάλλεται το έκτο επεισόδιο.
Δεν πρόκειται για δράση οργανωμένου ακτιβισμού. Η Στασινόγλου δεν είναι μια street artist που ανήκει σε κάποια συλλογικότητα. Απλά, θέλει να μας υπενθυμίσει με χιούμορ και καυστικότητα τη σκοτεινή πλευρά του προσφυγικού βάζοντας στο κέντρο τα πρώτα θύματα: τα παιδιά. Να μας φέρει αντιμέτωπους με το είδωλό μας και παράλληλα να διασκεδάσει με την έννοια τι είναι τελικά «τέχνη» στην εποχή μας.
Η ταινία μιλάει για το τράφικινγκ, την παιδική δουλεία και την σεξουαλική εκμετάλλευση χωρίς να μασάει τα λόγια της. Σε δεύτερο επίπεδο η ψηφιακή ταινία διηγείται και την ιστορία μιας μεγάλης φιλίας, αυτή της Χάγιας και της μουσουλμάνας Ιζάρ από τη Συρία, ως αντίδοτο στην υποδόρια βία ενός νέου Γολγοθά που ανατέλλει βιαστικά.
Μέχρι στιγμής η επαυξημένη αφίσα έχει κολληθεί σε 12.000 σημεία, σε κεντρικές πλατείες, σχολεία, τουριστικά και εμπορικά κέντρα, σε λιμάνια, αεροδρόμια και σε κέντρα διερχομένων. Την αφίσα έχουν σκανάρει πάνω από 140.000 σε 28 πόλεις.
Όσοι και όσες δεν βρίσκονται στο φυσικό χώρο της αφίσας και θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας μπορούν να απευθυνθούν στη δίγλωσση ιστοσελίδα www.stasishellas22.gr και στα αντίστοιχα social media κανάλια που έχει επιμελώς ενεργοποιήσει η δημιουργός.

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και φοίτησε σε ελληνόφωνα και αλλόφωνα σχολεία σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Μαθήτρια λυκείου με κλίση στον προγραμματισμό και φανατική των κόμικς, η Στασινόγλου φτιάχνει τις δικές της ιστορίες συνδυάζοντας με οργανικό τρόπο, το φυσικό με το εικονικό, το ιδιωτικό με το δημόσιo.
www.stasishellas.
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα