“Τα Δωδεκάνησα είναι μοναδική περίπτωση, είναι νησιά που χαρακτηρίζονται από το μικρό μέγεθος και δεν υπάρχουν υδροφορείς να αναπτυχθούν. Είναι μικρά νησιά περιορισμένα σε υδάτινους πόρους, με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο, δεν έχουμε μεγάλες λεκάνες αποθήκευσης των νερών και παράλληλα υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης που θα πάει το νερό”.
- Της Νατάσας Παμπρή
Αυτό δήλωσε στον Real Voice 99.5 μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.
“Εκείνο το οποίο πρέπει να υπάρχει είναι ένας γενικός σχεδιασμός για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γιατί κάθε νησί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ειδικά η Δωδεκάνησος. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, αν και την περιμέναμε το 2040! Τη βιώσαμε με πολύ άσχημο τρόπο στη Θεσσαλία. Πρέπει να μπουν τα νέα δεδομένα, να γίνει μια επαναπροσέγγιση του θέματος των υδάτινων πόρων και το κύριο θέμα είναι η διαχείριση“, σημείωσε ο κ. Λέκκας. “Είναι μια τεράστια πρόκληση που είναι κυρίαρχη, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Είναι μια εξίσωση με πάρα πολλές αγνώστες παραμέτρους”, είπε, επισημαίνοντας:
“Ναι στις αφαλατώσεις στα μικρά νησιά που θα λειτουργήσουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στα μεγαλύτερα νησιά απαιτείται καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων, τόσο με τη λειτουργία των δικτύων για να περιοριστούν οι απώλειες, όσο και με την λελογισμένη χρήση του νερού από κατοίκους και επιχειρήσεις “.
Όσον αφορά τη Ρόδο και το κατά πόσον το Φράγμα Γαδουρά αποτελεί εγγύηση για την ομαλή υδροδότηση του νησιού, ο κ. Λέκκας είπε ότι αυτό θεωρητικά ισχύει, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος η ύπαρξη του Γαδουρά να δημιουργήσει εφησυχασμό και ασύδοτη χρήση του νερού. “Να μην επαναπαυόμαστε στη Ρόδο με το Φράγμα Γαδουρά που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να συνεχίζεται η ασύδοτη κατανάλωση του νερού. Παράλληλα. δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν άλλοι εφεδρικοί τρόποι” είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιμέναμε το 2040 στο θέμα της λειψυδρίας έχει έρθει τώρα, λόγω της κλιματικής κρίσης, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια χαλαρής αντιμετώπισης του προβλήματος.