165.000 στρέμματα με βάση τα δεδομένα από τα δορυφορικά συστήματα, είναι το καμένο δάσος, από την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου που έκαιγε για δέκα ημέρες, σε μία εξαιρετικά δύσκολη φωτιά, που θα μπορούσε -λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών- να καίει για πολύ περισσότερες ημέρες και με πολύ χειρότερα αποτελέσματα, να καεί όλο το νησί. Αυτό δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, σε μία αναλυτική συνέντευξη μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που δεν είναι απίθανο να εκδηλωθούν πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι συνήθως.
της Νατάσας Παμπρή
Αυτή η πυρκαγιά θα μπορούσε να διαρκέσει πιο πολλές μέρες, είχαμε να κάνουμε με έναν άνισο αγώνα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Η πυρκαγιά θα μπορούσε να καίει ακόμη για μέρες και να κάψει όλη τη Ρόδο, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας υποστήριξε επιπλέον ότι δεν μπορεί να έγινε τυχαία η έναρξη της φωτιάς από το συγκεκριμένο σημείο σε μία δύσβατη χαράδρα με πέντε εστίες ταυτόχρονα, ενώ αναφέρθηκε και στην επιτυχή εκκένωση και μετακίνηση 20.000 τουριστών με ασφάλεια από τα ξενοδοχεία που έμεναν στην πόλη της Ρόδου. «Το εγχείρημα της εκκένωσης ήταν άθλος και εκπλήσσομαι μετά από 30 χρόνια που διαχειρίζομαι φυσικές καταστροφές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, για την πρωτοφανή επιτυχή μεγαλύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης πληθυσμού που έγινε ποτέ στη χώρα», τόνισε ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
“Χρειάζεται αποτίμηση εν ψυχρώ να δούμε τα πράγματα, χωρίς συναισθηματισμούς ή υπερβολές στη σωστή τους διάσταση και να δούμε πως θα ανακάμψουμε στην περιοχή”, σημείωσε, λέγοντας ότι από την έναρξη της πυρκαγιάς ήρθε 3 φορές στη Ρόδο.
Την 1η ημέρα διαπίστωσα ότι μέσα στην περιοχή μεταξύ Προφήτη Ηλία και Αταβύρου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, υπήρχαν 5 εστίες σε ένα πυκνό δάσος χωρίς δυνατότητα πρόσβασης και αναρωτήθηκα πως ξέσπασε σε αυτά τα σημεία η φωτιά. Έχει ιδιαιτερότητες η περιοχή με μορφολογικό βύθισμα (με χαράδρες η διάταξη) που μεταφέρει τους πυροΰδροστροβιλισμούς και υπήρχε η μίξη τουριστικού, αγροτικού και δασικού ιστού. Έχουμε να κάνουμε με μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να προσαρμοσθούμε.
Οι πυροστροβιλισμοί εξαπλώνουν το μέτωπο της φωτιάς και το διαδίδουν. Στην περιοχή υπήρχαν λίμνες, ποτάμια που θα έπρεπε να ανακόψουν τη φωτιά, που όμως πέρασε και το ποτάμι.
Το ίδιο και στο Γεννάδι και στο Κιοτάρι και εδώ αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε κάποια πράγματα. Δε μπορεί ταυτόχρονα στους δύο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, στη Ρόδο και την Κέρκυρα να έχουμε αυτές τις πυρκαγιές.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης και μετακίνησης πληθυσμού που έγινε ποτέ στη χώρα επισημαίνοντας τα εξής:
Θέλω να τονίσω ότι οι κάτοικοι των περιοχών και των εθελοντών να δίνουν μάχη, νέα παιδιά. Πολύς κόσμος στα χωριά.
Και το δεύτερο, εκπλήσσομαι μέσα από τη θέση μου 30 χρόνια να διαχειρίζομαι φυσικές καταστροφές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, είναι η δυνατότητα αυτή που υπήρχε να μεταφερθούν 20.000 άνθρωποι, είναι εξαιρετικά μεγάλη υπόθεση αυτό που έγινε, να μετακινηθούν με ασφάλεια 20.000 τουρίστες, οι οποίοι δεν μιλούν τη γλώσσα. Το εγχείρημα της εκκένωσης ήταν άθλος. Το λέω στον Δήμαρχο Ρόδου, στον Περιφερειάρχη, στον Διοικητή της Π.Υ., του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα του δάσους είναι μία σημαντική παράμετρος. Η πρώτη δράση είναι το κοινωνικό θέμα που πρέπει να μπει, να επανέλθουν οι επιχειρήσεις και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος είναι πολύ έμπειρος σε αυτό το θέμα.
Το δάσος θα πρέπει να το αφήσουμε, να δούμε από μόνο του τι μπορεί να κάνει με τη φυσική αναγέννηση και μπορεί να εκτιμηθεί ένα χρόνο μετά την καύση των δέντρων. Οι παρεμβάσεις είναι μηδενικές μέχρι τότε.
Στην Εύβοια την 5η ημέρα που κάναμε μετρήσεις, είδα στα πόδια μου πευκάκια 2-3 πόντων που “έσκαγαν μύτη” και φανέρωναν ότι μπορεί να αναγεννηθεί μόνο του. Το θέμα των δασών δεν μπορούμε να το αποτιμήσουμε αυτή τη στιγμή, τα δέντρα αυτά δεν είχαν την ανθρώπινη παρέμβαση. Και το τρίτο σκέλος είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε περιβαλλοντικό σχέδιο της καταστροφής, με δράσεις άμεσα για τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, ώστε να μη δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
165.000 στρέμματα με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τα δορυφορικά συστήματα, είναι το καθαρό καμένο δάσος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Φοβάμαι αν δημιουργηθούν συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων αν έρθουν πιο νωρίς τα φαινόμενα. Πρέπει οι υπηρεσίες να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και πρέπει με ψυχραιμία να δούμε ένα σύνολο δράσεων και παρεμβάσεων στο θέμα της πρόληψης που θα ξεκινήσει από τώρα και θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην επόμενη πενταετία, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.