Χ. Γαμβρούδης: Καμία αρμοδιότητα δεν έχει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στην αποκομιδή των απορριμμάτων – Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους (audio)

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που ήταν αφιερωμένη στην καταπολέμηση του πλαστικού, μίλησε στον Real Voice 99.5 ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Γαμβρούδης, και στην εκπομπή της Ρένας Παυλάκη “Πρωινό Χ-press.

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Γαμβρούδης τόνισε ότι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ήταν αφιερωμένη στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, καθώς πλέον ο κόσμος έχει κατακλυσθεί από τόνους πλαστικού. Μέσω της ανακύκλωσης, του περιορισμού της χρήσης πλαστικού πρέπει να βγει από την καθημερινή μας ζωή, σημείωσε σχετικά

Όπως επισήμανε ο κ. Γαμβρούδης, “σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 19 έως 23 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Τα μικροπλαστικά βρίσκονται σχεδόν παντού: στο νερό που πίνουμε, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε. Είναι καιρός να αναλάβουμε συλλογικά δράση με στόχο την εύρεση βιώσιμων λύσεων για να σταματήσει το πλαστικό να πνίγει το περιβάλλον μας. Γιατί η σημερινή μέρα μπορεί να γίνει αφετηρία για τον περιορισμό της σπατάλης και τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία! Μπορούμε να μειώσουμε τη ρύπανση μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Επιλέγουμε βιοδιασπώμενα προϊόντα και ταυτόχρονα περιορίζουμε δραστικά τα πλαστικά μιας χρήσης (π.χ. πλαστικά καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, κυπελάκια για ποτά κλπ). Επαναχρησιμοποιούμε ή ανακυκλώνουμε τα πλαστικά. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αλλάζουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης του πλαστικού”.

Ο κ. Γαμβρούδης αναφέρθηκε και στα έργα ανακύκλωσης, ενεργειακής αναβάθμισης κλπ για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος: “Το Νότιο Αιγαίο, μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΦΟΔΣΑ δουλεύει με ευρωπαϊκή προσέγγιση με στόχο να δώσει στους πολίτες πρότυπα, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Just Go Zero στην Τήλο και το τεράστιο project Rhodes Co-Lab στη Ρόδο ή το πρόγραμμα στη Χάλκη στο κομμάτι της ενέργειας, το πρόγραμμα Asty Bus στην Αστυπάλαια κλπ”.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ξεκαθάρισε ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει καμία σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων, που είναι αποκλειστικά ευθύνη των Δήμων και ο Φορέας είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από την ώρα που αυτά θα “φθάσουν” στην πόρτα της υποδομής.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με ένα κλικ στην ιστοσελίδα του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση.
Ενημερωθείτε για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης και για τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, λευκοσίδηρος) και καφέ (υπολείμματα τροφών και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά) κάδων.

Μάθετε περισσότερα στο www.wastefreeaegean.gr/ekpaidefsi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα