Αλκιβιάδης Στεφανής στον RV: «Ο Ερντογάν έχει αυτοπαγιδευτεί στην τοξικότητά του. Δεν διακινδυνεύει την αποτυχία, βαθιά μέσα του θέλει να βρεθεί λύση» (audio)

"Φοβάται αυτός ο οποίος δεν ξέρει, φοβάται αυτός ο οποίος δεν έχει τα μέσα να αμυνθεί, φοβάται αυτός ο οποίος δεν έχει ψυχικές δυνάμεις για να σταθεί απέναντι στα προβλήματα. Η Ελλάδα δεν φοβάται"

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν δεν θα διακινδυνεύσει να προχωρήσει σε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας και των ισχυρών συμμαχιών της, κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και Στρατηγός Ε.Α., Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, σε συνέντευξή του για τα ελληνοτουρκικά, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 με την Ρένα Παυλάκη.

Ο κ. Στεφανής τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να αποτύχει σε μια του πολεμική ενέργεια, διότι γνωρίζει ότι το επόμενο βήμα θα είναι οδυνηρό γι’ αυτόν.  Η πολιτική του εκκρεμούς που ακολουθεί, είναι απόρροια της αυτοπαγίδευσής του απέναντι στην αντιπολίτευση και στον τουρκικό λαό, με την ακραία, τοξική  ρητορική που ακολουθεί και ότι βαθιά μέσα του θα ήθελε να δοθεί λύση.

«Είναι σε θέση αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν να δημιουργήσει ένα θέμα το οποίο θα πυροδοτήσει μία ανασφάλεια μία έλλειψη σταθερότητας αυτή την κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου; Σε καμία περίπτωση. Έστω λοιπόν ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο. Ποιος του διασφαλίζει ότι θα βγει νικητής σε αυτή την κρίση; Μία Τουρκία η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι Ρωσία. Όταν η Ρωσία βρήκε απέναντί της την αδύναμη, την αποδεκατισμένη Ουκρανία και βλέπουμε τι συμβαίνει. Και βεβαίως η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Και βεβαίως η Τουρκία δεν είναι Ρωσία.  Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες , η Ελλάδα έχει ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις.  Η Ελλάδα έχει ανθρώπους οι οποίοι αγαπάνε την πατρίδα. Άρα λοιπόν, ο Ερντογάν δεν διακινδυνεύει  να αποτύχει σε μια του ενέργεια διότι το επόμενο βήμα μετά, θα είναι οδυνηρό για αυτόν. Και τον βλέπουμε να χρησιμοποιεί  μία πολιτική εκκρεμούς. Βλέπουμε μία πολιτική στην οποία βαθιά μέσα του θα ήθελε να δοθεί λύση.  Ισχύει και κάτι άλλο στον κύριο Ερντογάν  αυτή τη στιγμή. Έχει αυτοπαγιδευτεί από την τοξικότητά του  σε σχέση με την αντιπολίτευση και σε σχέση με τον τουρκικό λαό», ανέφερε μεταξύ άλλων.  

Ο κ. Στεφανής τόνισε πως η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, δεν φοβάται και ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή πολιτική αλλαγή της Τουρκίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα μας.

«Φοβάται αυτός ο οποίος δεν ξέρει, φοβάται αυτός ο οποίος δεν έχει τα μέσα να αμυνθεί,  φοβάται αυτός ο οποίος δεν εκπαιδεύεται, φοβάται αυτός ο οποίος δεν έχει ψυχικές δυνάμεις για να σταθεί απέναντι στα προβλήματα.  Η Ελλάδα δεν φοβάται. Η  Ελλάδα και γνωρίζει και αναλύει και εξετάζει με μεγάλη προσοχή κάθε πιθανή απειλή. Η Ελλάδα έχει συμμαχίες, η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές.  Μα πάνω από όλα η Ελλάδα έχει κάτι το μοναδιαίο που είναι οι κάτοικοί της,  αυτή η ποιότητα των κατοίκων της. Δεν φοβόμαστε, γιατί έχουμε την υποδομή να ην φοβόμαστε» δήλωσε, ενώ όσον αφορά το ορατό ενδεχόμενο εκλογικής ήττας του Ερντογάν , απάντησε:

«Η  δικιά μας στρατηγική είναι μία στρατηγική μέσα από την οποία αναδεικνύεται ένα ισχυρό κράτος, με ισχυρές συμμαχίες και εξαιρετική δύναμη αποτροπής , έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή πολιτική αλλαγή της Τουρκίας».

Ο κ. Στεφανής μίλησε ακόμη για την αλλαγή της στάσης πολλών δυτικών χωρών απέναντι στην Τουρκία, απόρροια της τεκμηριωμένης διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για το προσφυγικό, λέγοντας:

«Όταν τον Φεβρουάριο του 2020, η Ελλάδα αποφάσισε σθεναρά να υπεραμυνθεί των συνόρων της, υπερασπίζοντας εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα,   απέναντι στην εργαλειοποίηση  του μεταναστευτικού από τον  Ερντογάν,  εκεί κατέδειξε το πόσο ισχυρή είναι και εκεί βεβαίωσε την Ευρώπη για τις προθέσεις της Τουρκίας. Ενώ εμείς παρουσιάσαμε το πόσο ισχυρή είναι η χώρα μας,  την επόμενη μέρα όλη η Ευρώπη ήταν μαζί μας συντασσόμενη μαζί μας και για τον Έβρο και για τα νησιά.   Από δω βγαίνουν δύο συμπεράσματα: το πρώτο κυρίαρχο συμπέρασμα ότι πρέπει εσύ ο ίδιος να έχεις ισχύ να υπερασπιστείς τις δίκαιες  θέσεις σου για να συνταχθούν οι άλλοι μαζί σου,  και δεύτερον ότι καταδείξαμε ότι το πρόβλημα, δεν ήταν  πρόβλημα της Ελλάδος με την Τουρκία,  αλλά πρόβλημα της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, με όλη την Ευρώπη».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα