Ακίνητα: Επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα – Ποιο είναι στα Δωδεκάνησα

Οι ελπίδες των 150 ιδιοκτητών νησιών ανά την Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι πωλούνται ή υπάρχει η διάθεση να πωληθούν, αναπτερώθηκαν όταν η ζήτηση για αξιοποιήσιμες εκτάσεις με στόχο την ανάπτυξη νέων super luxury ξενοδοχειακών μονάδων εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς μεσιτικής εταιρείας Private Islands Ιnc. φιγουράρουν αυτή τη στιγμή 13 αγγελίες πώλησης ελληνικών νησιών, μεταξύ αυτών ο Βούβαλος στον Αμβρακικό, ο Αγιος Ιωάννης, ο Αγιος Θωμάς και το Τραγονήσι στον Σαρωνικό, η νήσος Σοφία στο Ιόνιο, το Σπαλαθρονήσι στη Σιθωνία, σύμπλεγμα νησιών στην περιοχή της Κύθνου κ.ά., ενώ αγγελίες νησιών προς πώληση υπάρχουν και στην ιστοσελίδα spitogatos. Επιπρόσθετα υπάρχουν και ιδιωτικά νησιά που πωλούνται… ιδιωτικώς, δηλαδή δεν υπάρχουν αναρτημένες αγγελίες. Ενα τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Σκυροπούλα.

Εάν προσθέσουμε μάλιστα και τα εκατοντάδες νησιά ή βραχονησίδες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου (κάποιοι θα μιλήσουν εκ νέου για ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου), η λίστα με τους προς αξιοποίηση ιδιωτικούς παραδείσους αποκτά επικές διαστάσεις.

Ωστόσο με εξαίρεση την επένδυση των 250 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών από την Grivalia και το project του ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό που έχει σκοπό την κατασκευή θέρετρου για τα μέλη του διεθνούς jet set, δεν έχουμε (ακόμη;) άλλες περιπτώσεις επιτυχημένων πωλήσεων.

Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια «εύκολη» και «απροβλημάτιστη» επένδυση, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της κτηματαγοράς.

«Είναι καθ’ όλα δύσκολο να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ιδιωτικού νησιού» λέει στο «Βήμα» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, σημειώνοντας ότι χρειάζονται 32 άδειες και η έγκριση 4 υπουργείων. Ωστόσο τόσο κ. Ποταμιάνος όσο και ο κ. Μάικ Βασιλείου, managing director της εταιρείας Κτηματική International,

που δραστηριοποιείται σε αυτή τη niche αγορά, τονίζουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

1 Αγία Τριάδα: Sold

Το νησί με το όνομα Αγία Τριάδα, πάντως, κοντά στην Ερέτρια, στην ιστοσελίδα της μεσιτικής εταιρείας Vladi Private Islands του Farhad Vladi, ο οποίος από το 1971 έως σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 2.000 νησιά σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ως πουλημένο (sold).

Η Αγία Τριάδα ή Ethereal, όπως έκανε… καριέρα σε διεθνή κτηματομεσιτικά γραφεία πριν από 4-5 χρόνια, άνηκε από το 1958 στην οικογένεια Παπανικολάου. Τα κουτσομπολιά της εποχής ανέφεραν πως ο Σοφοκλής Παπανικολάου, γενικός επιμελητής σε τρεις βασιλείς (Γεώργιο Β’, Παύλο και Κωνσταντίνο) το αγόρασε έναντι ευτελούς τιμήματος από οικογένεια βοσκών που ήθελαν χρήματα για να παντρέψουν την αδελφή τους.

Πληροφορίες από στελέχη της αγοράς λένε επίσης ότι πρόσφατα έχουν κλείσει δύο συμφωνίες για την πώληση ισάριθμων νησιών, αν και όπως επισημαίνεται δεν έχουν γίνει ακόμη οι μεταγραφές στο υποθηκοφυλακείο.

2 Αγιος Αθανάσιος

Ενα από τα φθηνά ιδιωτικά νησιά είναι ο Αγιος Αθανάσιος δίπλα στην Ιτέα στον Κορινθιακό Κόλπο, που εμφανίζεται να πωλείται έναντι 2.200.000 ευρώ. Το ίδιο νησί το 2012 πωλούνταν προς 1.600.000 ευρώ, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε αγοραστής.

Πρόκειται για το μικρότερο νησί της ελληνικής αγοράς – μόλις 11.000 τετραγωνικά μέτρα – και είναι προσβάσιμο ακόμη και με βάρκα από την κοντινή παραλιακή πόλη της Ιτέας, καθώς απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή. Ελιές και πεύκα κατακλύζουν το εσωτερικό του Αγίου Αθανασίου, ενώ μια μικρή αμμώδης παραλία σηματοδοτεί τη βορειοδυτική ακτή.

3 Στρογγυλό ή Στρογγύλη

Το Στρογγυλό είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα δυτικά της Πάτμου στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στις νησίδες Αγρελούσσα και Μάραθο, ανατολικά από τους Αρκιούς και βόρεια από τους Λειψούς. Συμπεριλαμβάνεται μαζί με τους Αρκιούς στο σύμπλεγμα των Αρκιών που έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Μαυροπετρίτης, Αιγαιόγλαρος Θαλασσοκόρακας και Μύχος της Μεσογείου.

Το εν λόγω νησί, που οι ιδιοκτήτες του έφθασαν μέχρι τον Αρειο Πάγο διεκδικώντας το από το Ελληνικό Δημόσιο, πωλείται επίσης σε χαμηλή τιμή, μόλις 2.500.000 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα της μεσιτικής εταιρείας Vladi Private Islands. Με βάση την αγγελία που δημοσιεύει η μεσιτική εταιρεία Private Islands Inc. του Chris Krolow, με 604 νησιά ανά τον πλανήτη στην επίσημη διεθνή ιστοσελίδα της, η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 4.500.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το 2015 λεγόταν ότι είχε πουληθεί στον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ. Ή ο διάσημος ηθοποιός το βαρέθηκε και το ξαναπουλάει ή δεν το αγόρασε ποτέ…

4 Δουλίχιο

Το Δουλίχιο βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου και αποτελεί μέρος των Εχινάδων Νήσων.

Είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί προς πώληση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αναφέρεται από τη μεσιτική εταιρεία Private Islands.

Το υψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται 250 μ. πάνω από τη θάλασσα. Εχει 4.000 ρίζες ελιάς και χαμηλούς θάμνους. «Είναι ευκαιρία για κάποιον που θέλει να το μετατρέψει σε λουξ τουριστικό θέρετρο» όπως αναφέρεται.

Το ίδιο νησί από την ίδια μεσιτική εταιρεία το 2016 πωλούνταν 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή αποκαλύπτεται μόνο σε όσους ενδιαφερθούν για την απόκτησή του.

5 Φιδονήσι ή Ξερονήσι

Τόσο από έλληνες μεσίτες όσο και από ξένους έχει δημοσιευτεί αγγελία για την πώληση ιδιωτικού νησιού στη Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Ελευθερών Καβάλας.

Πρόκειται για το Φιδονήσι ή Ξερονήσι, έκτασης περίπου 143.000 τ.μ. Στις ελληνικές αγγελίες η τιμή του είναι 3.500.000 ευρώ, ενώ από ξένες εταιρείες real estate πωλείται 3.000.000 ευρώ.

Αυτό το ιδιωτικό νησί βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή, 8,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καβάλας και περίπου 175 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

6 Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι

Με θέα τις καβοκολόνες στο Σούνιο και απέχοντας μόλις 850 μέτρα από την ακτή της Λαυρεωτικής το ιδιωτικό νησί Πάτροκλος της οικογένειας Γιατράκου πωλείται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, με τους επαγγελματίες της κτηματαγοράς να εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιλογή για τουριστικές επενδύσεις.

Με βάση όμως υπουργικές αποφάσεις και λόγω του αρχαιολογικού του χαρακτήρα, έχει απαγορευτεί κάθε είδους συναλλαγή των 2.600 στρεμμάτων.

Ετσι, οι ιδιοκτήτες του έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και διεκδικούν αποζημίωση.

Κατά καιρούς πολλοί έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το νησί. Από ισραηλινά επιχειρηματικά συμφέροντα με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Απελ και παρασκηνιακό πρωταγωνιστή τον Γκιλάντ Σαρόν, γιο τού τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, μέχρι αραβικά funds και έλληνες εφοπλιστές.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον λιβανέζο μεγιστάνα Αντουάν Μααλούφ, που το 2008 πρόσφερε 120 εκατ. ευρώ. Το σχέδιό του προέβλεπε την κατασκευή ξενοδοχείων 6 αστέρων, θεματικού πάρκου, συνεδριακού κέντρου, γηπέδου γκολφ, υποθαλάσσιου τούνελ και πολλά άλλα, σε μια επένδυση άνω των 2,5 δισ. δολαρίων.

Παρότι και αυτή η πρόταση ναυάγησε, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μααλούφ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για να επενδύσει στον Πάτροκλο.

Αυτή τη στιγμή αγγελία για το νησί βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Private Islands χωρίς όμως να αναφέρεται τιμή.

Με βάση πληροφορίες από την αγορά ωστόσο οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους υποψήφιους αγοραστές περί τα 60.000.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι πριν από μια 12ετία η τιμή του νησιού ήταν στα 150.000.000 ευρώ.

7 Αγιος Παντελεήμων

Μερικά μόλις μέτρα από τις Οινούσσες βρίσκεται το ιδιωτικό νησί Αγιος Παντελεήμων, το οποίο πωλείται προς 4.000.000 ευρώ. Είναι συνολικού εμβαδού 40 περίπου στρεμμάτων με δυνατότητα ανάπτυξης έως 200 τετραγωνικών μέτρων.

Σήμερα στο νησί υπάρχουν 3 μικρά ξωκλήσια, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία. Μια ηλεκτρική γεννήτρια εξυπηρετεί τις εκκλησίες, ενώ υπάρχει και πηγάδι για πόσιμο νερό.

8. Ιδιωτικό νησί στην Πρέβεζα

Με έκταση 17.530 τ.μ. ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο πωλείται προς 3.750.000 ευρώ.

Ανήκει στον Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική χώρα μόλις στο 1 μίλι.

Σύμφωνα με την αγγελία, υπάρχει οικοδομική άδεια που ισχύει για την κατασκευή δύο αυτοτελών ανεξάρτητων κατοικιών εμβαδού 140 τ.μ. η κάθε μία και μιας πισίνας.

9. Κουνέλι ή Μακροπούλα

Δίπλα στο νησί Μάκρη, που επίσης πωλείται, βρίσκεται το νησί Κουνέλι ή Μακροπούλα.

Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί 93 στρεμμάτων στο σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο Πέλαγος, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ιθάκης και το οποίο πωλείται προς 4.000.000 ευρώ.

Μάλιστα πριν από 9 χρόνια είχε κάνει τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι το ζεύγος των «Μπρατζελίνα» (τότε ήταν ακόμη παντρεμένοι) ήθελε να αγοράσει το συγκεκριμένο νησί πολύ κοντά στο νησί Οξυά ή Οξεία.

Ωστόσο ούτε το ζεύγος έγινε κάτοικος Ιονίου ούτε και τα σχέδια του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος αγόρασε το 2013 το νησί Οξεία για 5,6 εκατ. ευρώ με σκοπό να επενδύσει σε τουριστική ανάπτυξη, ευδοκίμησαν.

ΠΗΓΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα