Ζαχαρίας Λουδάρος

Αυτοί που δηλητηρίασαν το νερό, μας λένε σήμερα πως δεν πίνεται.

«Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;». Αυτή η γνωστή παροιμία του θυμόσοφου λαού φαίνεται να συμπυκνώνει το υπαρξιακό ερώτημα που κατατρέχει την Κουμουνδούρου. Γιατί δεν ξεκολλάνε τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ότι κι αν συμβαίνει στο πολιτικό περιβάλλον  που διαμορφώνεται στη χώρα; Φταίει μήπως που δεν κάνει «γκελ» ο Νάσος Ηλιόπουλος ως εκπρόσωπος τύπου και δρομολογήθηκε η αντικατάστασή του, από στέλεχος της αγοράς και μάλιστα γένους θηλυκού;

Αστεία πράγματα. Την απάντηση έδωσε με τον πιο παραστατικό τρόπο η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο,  όπου συζητήθηκε το γνωστό θέμα των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά. Και ορθώς ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπενθύμισε πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών έγινε επί διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα ως εύκολη παραχώρηση στις απαιτήσεις της τρόικας καθώς στο τότε κυβερνών κόμμα ήταν εμπεδωμένη η αντίληψη περί δήθεν «ίσης μεταχείρισης» όλων των περιοχών της χώρας, αγνοώντας προκλητικά τους ιστορικούς, εθνικούς και αναπτυξιακούς λόγους που δικαιολογούσαν απόλυτα την εξαίρεση.

Σήμερα, κοινοβουλευτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή δεν επανέρχονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά και μιλούν για «διεκδίκηση» και άλλα τέτοια ηχηρά, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους και το πως μέσα σε μια νύχτα ανατράπηκε ένα νησιωτικό κεκτημένο δεκαετιών. Όσο για το υποτιθέμενο «αντίδωρο» του «μεταφορικού ισοδύναμου» αποδείχθηκε πολύ σύντομα πως επρόκειτο για «χάντρες και καθρεφτάκια» προκειμένου να ξεγελαστούν οι «αφελείς ιθαγενείς» των νησιών.

Κανονικά θα έπρεπε να χαμηλώνουν τα μάτια και να  κοιτάζουν με ντροπή το πάτωμα κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Όμως όχι. Πιστεύουν πως οι «ιθαγενείς» έχουν κοντή μνήμη και κανένας δεν θυμάται ποιος θυσίασε αμαχητί τους μειωμένους συντελεστές και το πως «αδειάστηκε» ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμένος που μέχρι την τελευταία ώρα επέμενε πως αυτό το μέτρο δεν ήταν πάνω στο τραπέζι.

Η νησιωτική οικονομία έχει ανάγκη από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, καθώς βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Κι αυτό σημαίνει δυο πράγματα, όπως σωστά τα συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος: Μειωμένοι συντελεστές και υποδομές. Ειδικά όταν στα απέναντι παράλια έχουν το πλεονέκτημα της τιμολογιακής πολιτικής και ταυτόχρονα προσφέρουν τουριστική εμπειρία κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Το παράδειγμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά που χάθηκαν κι απαιτείται αγώνας δρόμου για να ξανακερδηθούν είναι μια μικρή  σύνοψη του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κοινωνία και η οικονομία θέλουν συντελεστές ανάπτυξης και όχι συντελεστές λαϊκισμού. Όσο κι αν πιστεύουν πως τη χώρα κατοικούν «χρυσόψαρα», η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν να υπερβούν την αντίφαση που τους χαρακτηρίζει. Αυτοί που δηλητηρίασαν το νερό, να μας λένε σήμερα πως δεν πίνεται.

FacebookTwitterEmail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένα δημοσιογραφικό κλισέ που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια είναι αυτό των «δύο …

Το 2023 είναι μια χρονιά παγκόσμιας ανησυχίας. Εύλογα, αφού οι αβεβαιότητες είναι πολλές μέσα σε …

Κανείς μας δεν μπορεί να είναι καλός σε κάτι που δεν «το’ χει». Όπως και …

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα