Ζαχαρίας Ζούπης στον RV: To καλό και το κακό σενάριο των Ευρωεκλογών (audio)

Οι επόμενες 70 ημέρες , θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στη χώρα, δήλωσε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll

Στην ανάγκη ανασύνταξης της κυβέρνησης, μεταρρυθμίσεων σε βάθος στο κράτος και στην αδυναμία ανάδειξης της στάσης της αντιπολίτευσης που σύσσωμη καταψηφίζει τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε μιλώντας στο “Πρωινό Εξπρές” και τη Ρένα Παυλάκη, στον Real Voice 99.5 ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL, πολιτικός αναλυτής, αποτυπώνοντας το πολιτικό κλίμα στη χώρα, λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές και μέσα από το πρίσμα των γεγονότων που το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν τον δημόσιο διάλογο.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Ζούπης επισήμανε ότι  “τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργήσει  δυσαρέσκειες στο εκλογικό σώμα και γι’ αυτό βλέπουμε μία απόλυτα θολή εικόνα στις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ προηγείται σημαντικά, έχει φθορές, αλλά συμβαίνει το εξής απίστευτο: κάθε φορά που η κυβέρνηση έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης,  έχουν ακόμη μεγαλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα παρουσιασθούν και νέες έρευνες  κοινής γνώμης, πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Όσον αφορά το  καλό και το κακό σενάριο των Ευρωεκλογών , ο κ. Ζούπης είπε ότι “με τα σημερινά δεδομένα, αν η ΝΔ πάρει στις Ευρωεκλογές ποσοστό άνω του 33%, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία“. Το κακό σενάριο για την ΝΔ θα ήταν να πέσει κάτω από 30%.  με δεδομένη την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, “αυτό θα ήταν άσχημο για τη χώρα, να προκύψουν δηλαδή προβλήματα του πολιτικού συστήματος, ίσως και αποσταθεροποίησης” ανέφερε.

Με αφορμή την δολοφονία της 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα αλλά και την  διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης της τραγωδίας των Τεμπών, όπου υπήρξε σημαντική χαλάρωση,  με αποτέλεσμα να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση της συγκάλυψης, ο κ. Ζούπης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ουσιαστικών και βαθιών μεταρρυθμίσεων.

Έχουμε ένα μοντέλο κράτους συγκεντρωτικό. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος.

“Έχω την εντύπωση ότι συχνά μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε π.χ. το θέμα των Αστυνομικών, διότι έχουμε από τους μεγαλύτερους αριθμούς Αστυνομικών στην Ευρώπη. Πέρσι άνοιξε και το θέμα του αμαρτωλού Οργανισμού του ΟΣΕ, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, χρειάζεται μία αναδόμηση, τέτοια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα. Και τα σχολεία έχουν προβλήματα, πρέπει να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κράτος… Η ΔΕΗ το 2019 χρεοκοπούσε, οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν είχαν αγωνία αν θα πληρωθούν. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει γίνει μία από τις πιο κερδοφόρες Επιχειρήσεις. Δύο χρόνια γινόταν συζήτηση για το θέμα της ΔΕΗ”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Η ΝΔ προηγείται σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, έχει φθορές, αλλά συμβαίνει το εξής κάθε φορά που κυβέρνηση έχει προβλήματα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δείχνουν να μην πείθουν. Στις ευρωεκλογές θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία. Οι επόμενες 70 ημέρες , θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα. Οι ευρωεκλογές είναι πάντα με πιο χαλαρή ψήφο, ωστόσο το κλίμα θα πολωθεί. Με μια αδύναμη αντιπολίτευση, αν προστεθεί και μία πλειοψηφία που έχει υποστεί πλήγμα, τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν. Αν η κυβέρνηση πάρει 33% θα είναι μία μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι μέρες θέλουν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή”, όπως είπε, φέρνοντας ως παραδείγματα εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος από το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το 2019 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα ποσοστά που ελάμβαναν οι κυβερνήσεις σε εθνικές εκλογές και αναμετρήσεις των ευρωεκλογών.

Παρακολουθούμε από το Γενάρη και μετά, οκτώ κόμματα να καταψηφίζουν τα πάντα. Δεν είναι δυνατόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν την επιστολική ψήφο. Ας μην ξεχνάμε και τα φαινόμενα κόπωσης και στο κυβερνητικό πεδίο.

Όπως εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής, το τελευταίο τρίμηνο όλες οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης καταψηφίζουν κάθε νομοθέτημα όπως την επιστολική ψήφο, τους ποινικούς κώδικες, τα μη Κρατικά Α.Ε.Ι. “Η κοινωνία ενδιαφέρεται πρωτίστως για λύσεις στα προβλήματά της όπως η ακρίβεια, για απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει, για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που κάνουν την χώρα πιο σύγχρονη, πιο ευρωπαϊκή ως προς την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών. Περιμένει βαθιές αλλαγές εκσυγχρονισμού της Υγείας, της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα Εκπαίδευσης κ.ά.”, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα