Υπ. Άμυνας: Νέα δωρεάν σπίτια για 1.500 στρατιωτικούς και δηµόσιους υπαλλήλους – Ο χάρτης των κατοικιών στα Δωδεκάνησα

Λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβληµα των µελών των Ενόπλων ∆υνάµεων στα νησιά του Αιγαίου ετοιµάζεται να δώσει το υπουργείο Εθνικής Άµυνας.

Το σχέδιο αυτό παράλληλα θα έχει και µια ευρύτερη κοινωνική διάσταση, καθώς φιλοδοξεί να επιλύσει σε σηµαντικό βαθµό και το µείζον ζήτηµα της στέγασης των γιατρών και των δασκάλων στα νησιά, που έχει γίνει πιο έντονο τα τελευταία χρόνια.

Η φρενήρης άνοδος του τουρισµού, σε συνδυασµό µε την επέκταση της βραχυχρόνιας µίσθωσης (Airbnb κ.λπ.) και της Golden Visa, έχουν καταστήσει απαγορευτικό το κόστος ενοικίασης σπιτιού σε νησί για έναν νέο αξιωµατικό – και όχι µόνο. Τα σπίτια ή διαµερίσµατα προς ενοικίαση για όλο τον χρόνο είναι λίγα και οι τιµές συχνά απαγορευτικές.

Πολλές φορές δήµαρχοι και κάτοικοι των νησιών εκπέµπουν SOS, καθώς τα Κέντρα Υγείας µένουν χωρίς γιατρούς και τα σχολεία χωρίς δασκάλους ή καθηγητές, επειδή δεν τους φθάνει ο µισθός για να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια στα περιορισµένα έτσι κι αλλιώς διαµερίσµατα που δίδονται προς µακροχρόνια µίσθωση.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άµυνας, Νίκου ∆ένδια, και σε συνεννόηση µε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονοµίας, Νίκο Παπαθανάση, έχει εξασφαλιστεί η χρηµατοδότηση για ένα πρόγραµµα κατασκευής 54 συγκροτηµάτων κατοικιών, µε φορέα υλοποίησης το ΓΕΣ, στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και σε 12 νησιά του Αιγαίου, «όπου το κόστος κατοικίας είναι υψηλότατο και δεν υπάρχει δυνατότητα µε τους µισθούς που δίνει το ελληνικό ∆ηµόσιο τα στελέχη µας να µπορούν να διαβιώσουν µε αξιοπρέπεια», όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. ∆ένδιας.

Σε δύο φάσεις
Μέχρι και το 15% αυτών των κατοικιών θα δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του δηµόσιου τοµέα, µε προτεραιότητα στους γιατρούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές. Αναλυτικά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της κυριακάτικης «Α», τα 54 αυτά συγκροτήµατα, που θα κατασκευαστούν σταδιακά και συγκεκριµένα σε δύο φάσεις, θα έχουν το καθένα από 13 διαµερίσµατα. Τα δέκα εξ αυτών µε ένα υπνοδωµάτιο και τα τρία µε δύο υπνοδωµάτια, ώστε να µένουν εκεί οικογένειες. Συνεπώς, θα κατασκευαστούν συνολικά 702 διαµερίσµατα, τα οποία θα µπορούν να στεγάσουν συνολικά περί τα 1.500 άτοµα, δίνοντας έτσι µια διέξοδο στο οξύ στεγαστικό πρόβληµα.

Στην πρώτη φάση θα δηµιουργηθούν 38 συγκροτήµατα στα νησιά, 18 για τον Στρατό Ξηράς, 13 για το Πολεµικό Ναυτικό και 7 για την Πολεµική Αεροπορία. Αναλυτικά, θα γίνουν ως ακολούθως: 3 στη Σαµοθράκη, 3 στη Λήµνο, 3 στη Σκύρο, 5 στη Λέσβο, 5 στη Χίο, 1 στη Μύκονο, 4 στη Σάµο, 1 στη Σύρο, 2 στη Λέρο, 4 στην Κω, 6 στη Ρόδο και 1 στην Κάρπαθο.

Σε δεύτερη φάση έρχεται η Θράκη, όπου θα κατασκευαστούν 16 συγκροτήµατα ως εξής: Ορεστιάδα 4, ∆ιδυµότειχο 4, Ξάνθη 2, Κοµοτηνή 2, Αλεξανδρούπολη 4. Το συνολικό κόστος για την οικοδόµηση των κτισµάτων αυτών, που θα ανεγερθούν σε οικόπεδα των Ενόπλων ∆υνάµεων ή του ευρύτερου ∆ηµοσίου, αναµένεται να ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ. Βούληση της κυβέρνησης είναι η έναρξη της κατασκευής να γίνει φέτος -πιθανότατα τον ∆εκέµβριο- και τα οικήµατα να έχουν ολοκληρωθεί όλα µέσα σε µία διετία, δηλαδή τον ∆εκέµβριο του 2026.

Με κριτήρια
Στο σκέλος των Ενόπλων ∆υνάµεων, που είναι και η µεγάλη πλειονότητα των νέων αυτών κατοικιών, προτεραιότητα αναµένεται να δοθεί σε άγαµους και σε χαµηλόβαθµους, που έχουν και τους µικρότερους µισθούς και αντιµετωπίζουν το µεγαλύτερο οικονοµικό πρόβληµα. Το µηνιαίο αντίτιµο θα είναι πολύ µικρό και σίγουρα θα απέχει θεαµατικά από τα ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις νησιωτικές περιοχές για ενοικίαση.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι µε τον τρόπο αυτό θα βρουν σταθερή στέγη έναντι πολύ φθηνού ενοικίου περίπου 200 γιατροί, δάσκαλοι και καθηγητές αναµένεται να είναι καθοριστικής σηµασίας για τη στελέχωση των νοσοκοµείων, των Κέντρων Υγείας και των σχολείων στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στη Θράκη, δίνοντας έτσι λύση σε ένα διαχρονικό ουσιαστικά πρόβληµα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα