Ξεκινά σύντομα το πρόγραμμα τοποθέτησης φρακτών για την προστασία των καλλιεργειών από τα ελάφια

Συνάντηση εργασίας με το νέο διοικητικό συμβούλιο των Επαγγελματιών Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Ρόδου είχε χθες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης. Όπως δήλωσε στον Real Voice και στον Τέρη Χατζηιωάννου ο κ. Ζαννετίδης, οι εκπρόσωποι των αλιέων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στο χώρο τους, αλλά και να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευθετηθούν άμεσα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, μέσα από ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια.

Παράλληλα ο κ. Ζαννετίδης προανήγγειλε και την έναρξη του προγράμματος τοποθέτησης φρακτών στα σημεία που υποδεικνύονται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και αγρότες για την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών από τα ελάφια.

“Είμαστε σε μία διαρκή συνεργασία με τα σωματεία, τους συλλόγους των Αλιέων της Περιφέρειας μας. Εχθές είχαμε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου της παράκτιας αλιείας και στην πρώτη συνάντηση καθορίσαμε το πλαίσιο συνεργασίας μας, μου έθεσαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν και να πω ότι όλα αυτά τα θέματα που συζητήσαμε χθες δυστυχώς κανένα δεν είναι της Περιφέρειας. Όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν είναι σημαντικά και σοβαρά και θα παρέμβουμε στην κατεύθυνση να επιλυθούν όσα μπορούν να επιλυθούν. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν σε σχέση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έχουν να κάνουν με το Υπουργείο φυσικά, δυστυχώς η αλιευτική πολιτική ασκείται από την Αθήνα. Καθορίσαμε και ένα ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη με το δημοτικό λιμενικό ταμείο για θέματα σημαντικά, όπως είναι η καθαριότητα του λιμανιού της Κολώνας που είναι πολύ σημαντικό να γίνει με την δέουσα προσοχή και την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αυτή είναι η εντολή από τον Περιφερειάρχη μας όπου μπορούμε να παρεμβαίνουμε και ας μην είναι αρμοδιότητα μας, σε όλους τους τομείς της Περιφέρειας, σε όλα τα νησιά όπου μπορούμε παρεμβαίνουμε ακόμα και με οικονομικές ενισχύσεις”.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΡΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ

Για το θέμα των ελαφιών της Ρόδου, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να προστατευθούν οι παραγωγοί του νησιού, από τις ζημιές που προκαλούνται λόγω της εξάπλωσης του πληθυσμού τους, ο κ. Ζαννετίδης προανήγγειλε την έναρξη του προγράμματος τοποθέτησης φρακτών σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και αγρότες για την προστασία των καλλιεργειών από τα ελάφια.

Όπως είπε αναλυτικά ο κ. Ζαννετίδης:

“Το πρωί επικοινώνησε η Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο προϊστάμενος ο Νίκος Μανέττας μου ζήτησε να προσκομίσουμε στοιχεία ή αποφάσεις που να δείχνουν ότι το ελάφι, το ντάμα -ντάμα της Ρόδου είναι προστατευόμενο είδος και αν έχουμε στοιχεία με τις πληττόμενες καλλιέργειες σε στρέμματα κτλ. Αμέσως επικοινώνησα με την Δασική Υπηρεσία, μας έστειλε ότι είχε τα οποία διαβιβάσαμε αμέσως στον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής. Μία πρώτη προσέγγιση των συνολικών ζημιών που εμφανίζονται τώρα είναι άνω των 50 χιλιάδων στρεμμάτων στη Ρόδο.

Επίσης ζήτησα και έχω στοιχεία από τον ΕΛΓΑ που έχει μία προετοιμασία προκειμένου το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που ξεκινάει το 2024 να έχει ενταγμένο το μέτρο, προκειμένου οι παραγωγοί μας να μπορούν στο σύνολό τους να επιδοτούνται και να προστατεύουν τις καλλιέργειες τους. Αυτό ανακοίνωσε και ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς. Επίσης να πω ότι προχωρούν σε συνεργασία με τους αγρότες οι διαδικασίες της υπόδειξης των σημείων που θα σηκωθούν οι φράχτες προστασίας. Έχουν ήδη επισκεφτεί υπηρεσίες της δασικής υπηρεσίας τις περιοχές αυτές, έχουν καταγραφεί, θα υποβληθούν στο Υπ. Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει προμήθεια αφενός των περιφράξεων αφετέρου των δεξαμενών και ο,τι άλλο χρειάζεται”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα