Βγάζει η Κως Πρωθυπουργό;

Το 2023 καταφθάνει με πολλές αβεβαιότητες. Η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση,  είναι πως πάμε για διπλές εκλογές. Και βλέπουμε… Επί της ουσίας αυτό συνεπάγεται έναν μακρύ χρόνο από τη στιγμή που θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν οι πρώτες εκλογές μέχρι να προκύψει η επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι πρώτες εκλογές, θα γίνουν με απλή αναλογική. Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως  δεν θα οδηγεί σε κυβέρνηση, αφού αυτό απαιτεί τη συγκέντρωση ενός ποσοστού πέριξ του 44% κι αν θεωρήσουμε δεδομένο πως αποκλείεται η συνεργασία των δύο πρώτων σε ψήφους κομμάτων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών η Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί σε σώμα και μέσα σε τριάντα ημέρες να εκλέξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Εάν κανένα κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν το πρώτο κόμμα αδυνατεί να εξασφαλίσει στήριξη για σχηματισμό κυβέρνησης, τη διερευνητική εντολή παίρνει το δεύτερο κόμμα και αν και αυτό αποτύχει, το τρίτο κόμμα. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν κανένα κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και διαλύει τη Βουλή. Αν ούτε αυτό καταστεί δυνατόν, τότε θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιον θα διορίσει Πρωθυπουργό ανάμεσα στους Προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή του.

Οι πληροφορίες λένε πως τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θυμίζουμε πως η τελευταία υπηρεσιακή πρωθυπουργός από τις 27 Αυγούστου 2015 μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου 2015, ορκίστηκε  η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και πριν από αυτή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012. Χωρίς να είναι δεσμευτικό ωστόσο  είναι σειρά του τρίτου ανωτάτου δικαστηρίου να ορκίσει πρωθυπουργό.

Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο κ. Ιωάννης Σαρμάς. Μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής νομικής επιστήμης και με διεθνή δικαστική καριέρα καθώς υπηρέτησε επί μία δεκαετία και πλέον στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Σαρμάς είναι Δωδεκανήσιος. Γεννήθηκε στην Κω το 1957. Γιος του Δημήτρη Σαρμά που οι μεγαλύτεροι τον θυμούνται ως τον καλοσυνάτο χωροφύλακα της Κω μετά την ενσωμάτωση. Ο Ιωάννης Σαρμάς σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979). Έλαβε υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα Δημόσια Οικονομικά (1983-1985) στο Πανεπιστήμιο Paris II, στο οποίο και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (1981-1985). Το 1990 εξέδωσε τη μελέτη «Η Συνταγματική και Διοικητική Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας»

Συμμετείχε και πρώτευσε στους εισαγωγικούς διαγωνισμούς του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1987 έως το 1993 υπήρξε δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το 1993 διορίστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το 2010-2019 υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και την πενταετία 2014-2019 ως πρόεδρος του 3ου Τμήματος.

Το 2019 επελέγη  πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή θητεία.

Βγάζει λοιπόν  η Κως πρωθυπουργό; Το πιο πιθανό!

ΖΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα