Βελτίωση της ποιότητας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών οικονομιών της Κροατίας, Ελλάδας και Σουηδίας

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος προσκεκλημένος του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, παρευρέθηκε στη συνάντηση εργασίας με τίτλο «Βελτίωση της ποιότητας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών οικονομιών της Κροατία, Ελλάδα και Σουηδία». Την διοργάνωση της συνάντησης ανέλαβε σε συνεργασία το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, DG REFORM, European Commission, η Περιφέρεια Gotland & Öckerö municipality και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμεία της ΕΕ.

Ο Δήμαρχος Χάλκης τοποθετήθηκε στην ενότητα «Απανθρακοποίηση και ανθεκτικότητα στις νησιωτικές οικονομίες» και αναφέρθηκε στην έννοια της Νησιωτικότητας και πως αυτή μπόρεσε να αποκτήσει μια θετική χροιά στην περίπτωση του νησιού της Χάλκης.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε:

Τόσο ως προς την έκταση, όσο και ως προς τον πληθυσμό, ένα νησί στο μέγεθος της Χάλκης, συνεπάγεται περιορισμένη ποικιλία και ποσότητα φυσικών πόρων, μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες για παραγωγικές δραστηριότητες ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας. Αποτέλεσμα αυτών των χαρακτηριστικών, είναι η εκ’ φύσεως περιορισμένη αναπτυξιακή δυνατότητα.

Τα νησιά εξ’ ορισμού είναι απομονωμένα λόγω της ασυνέχειας του χώρο.  Στην περίπτωση μάλιστα των νησιωτικών συμπλεγμάτων, παρατηρείται και το φαινόμενο της διπλής νησιωτικότητας, όπου μικρότερα νησιά όπως η Χάλκη εξαρτώνται από κοντινά τους μεγαλύτερα, τα οποία λειτουργούν σαν τοπικά κέντρα.

Η απομόνωση και οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, δημιουργούν σπάνια και εύθραυστα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε φυσικά φαινόμενα.

Παρόλες τις δυσκολίες η Χάλκη κατάφερε να ξεπεράσει τα ρεαλιστικά εμπόδια που δημιουργεί η νησιωτικότητα και να γίνει ένα περιβάλλον διαβίωσης φιλικότερο τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της.

Συγκεκριμένα η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco Island έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος των Δωδεκανήσων, που έχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών.

Μέχρι στιγμής με βάση τα δεδομένα, το Φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 2.246.033 κιλά.

Το 34% των λογαριασμών εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, 40% κάτω από 100,00 € και 26% στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, έως 800,00€.

Συνοψίζοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι:

  • Η «ChalkiON» είναι η 1η Ενεργειακή Κοινότητα που διαθέτει Φωτοβολταΐκό σταθμό σε λειτουργία σε μη διασυνδεδεμένο ελληνικό νησί, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.
  • Ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας της Χάλκης καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
  • Οι κάτοικοι της Χάλκης μπορούν να ζήσουν σε ένα καταπράσινο νησί που υποστηρίζεται από τις σημερινές τεχνολογίες.
  • Το Virtual Net Metering είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας «ΧαλκιΟΝ». Μπορούν να αντισταθμίσουν την ενέργεια που παράγει ο Φωτοβολταϊκός σταθμός με τις πραγματικές καταναλώσεις των λογαριασμών του ρεύματος.
  • Τα τέλη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν σχεδόν στο μηδέν. Οι κάτοικοι πληρώνουν μόνο τα ρυθμιζόμενα τέλη. Το ανταγωνιστικό μέρος των λογαριασμών χρηματοδοτείται από τον ήλιο.

Στην συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος ως ομιλιτές οι:

Ψυχάρης Γιάννης, Καθηγητής / Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μποϊλέ Μαρία, Καθηγήτρια / Πανεπιστήμιο Πειραιά / Προϊσταμένη Μονάδας Μεταφορών Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών και Αεροπορικών Μεταφορών / Ελληνικό Ινστιτούτο της Μεταφορές / Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας

Φραγκάκης Ευάγγελος, Δήμαρχος Χάλκης

Βρατσάνος Κώστας, Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών

Μυρσινιάς Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος / INSULEUR

Συξέρης Δημήτριος, Πρόεδρος / Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων για την Ανάπτυξη Ελληνικών Νήσων

Ρούσσος Ιωάννης, Πρόεδρος / Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων

Γκόλιας Ιωάννης, Διοικητής / Ίδρυμα Ευγενίδου

Δάγλας Βασίλης, Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της ΜΚΟ Φαϊναρέτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα