Η διεθνολόγος Βασιλική Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου υποψήφια στις ευρωεκλογές με τους “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, εκπροσωπώντας τα Δωδεκάνησα στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, για την πορεία προς τις εκλογές.
- Της Νατάσας Παμπρή
Η κα Ξεπαπαδάκη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς το περασμένο Σάββατο παρέστη και στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του κόμματος στη συμπρωτεύουσα. “Από άποψης αποδοχής του κόσμου στο κάλεσμά μας ήταν πολύ συγκινητικό”, όπως δήλωσε.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις δυσκολίες να τρέξει κάποιος σε όλη την Ελλάδα για προεκλογική περιοδεία, εφόσον ψηφίζεται από όλη την Ελλάδα. “Στόχος μου δεν είναι αυτός. Είναι να εκπροσωπήσω την περιοχή μας. Οι “Δημοκράτες” δίνουμε βάση στις ακριτικές περιοχές”, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στους ιδιαίτερους δεσμούς που διατηρεί ο Πρόεδρος του κόμματος με τα Δωδεκάνησα.
“Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου διαρθρωτικού ταμείου για χρηματοδότηση των νησιωτικών περιοχών στην Ε.Ε. Για να δούμε επιτέλους στην πράξη αυτό που εννοούμε νησιωτικότητα”, σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι “γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής μας, θέλω να συνεισφέρω προς την κατεύθυνση αυτή και είμαστε ο μοναδικός κομματικός φορέας που αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία”.
Βιογραφικό
Η Ξεπαπαδάκη Παπαδημητρίου Βασιλική γεννήθηκε το 1977 στον Θαυμακό Δομοκού και έζησε μέχρι τα δεκαοχτώ της χρόνια στα Φάρσαλα Λάρισας, όπου από πολύ νωρίς είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της Βάϊος και Παρασκευή. Από το 2002 ζει και δραστηριοποιείται στην Ρόδο με τον σύζυγό της Μανώλη Ξεπαπαδάκη με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Απόστολο και τον Χρήστο.
Είναι Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος.
Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση τη Διοικητική Επιστήμη.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Προγράμματος «Πολιτικές Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με βαθμό άριστα 9,3 , επίδοση με βάση την οποία της απονεμήθηκε υποτροφία καθώς κατέστη η πρωτεύσασα στο έτος της.
Η διπλωματική διατριβή της είχε θέμα «Η ελληνοτουρκική διένεξη: αποτιμώντας το κόστος μη επίλυσης», ενώ η ίδια διετέλεσε μέλος της ομάδας συντονισμού της Μονάδας Έρευνας για την Διεθνή και Ευρωπαϊκή Πολιτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είναι επίσης κάτοχος Πιστοποιητικού αποφοίτησης του International Summer School « Mediterranean Security: Old Conflicts and New Challenges»
Μιλάει δύο ξένες γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά.
Μέχρι το 2014 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στο Κέντρο Εφαρμογών Ακουστικών Βαρηκοΐας του συζύγου της με διακριτικό τίτλο «Ακουστικά Βαρηκοΐας Ξεπαπαδάκης» και έπειτα ως στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θήτευσε στον Δήμο Ρόδου ως:
(2014-2019 επί Δημαρχίας του αείμνηστου κ. Φώτη Χατζηδιάκου)
– Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διασύνδεσης του Δήμου με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
– Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Διοίκησης και Ληξιαρχείου
(2020-2023 επί Δημαρχίας του κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη)
– Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Ρόδου σε θέματα Προγραμματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Διοίκησης, Συντονισμού Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών
Σε όλες τις παραπάνω θέσεις που υπηρέτησε από το 2014 έως και το 2023, είχε ως κύρια αρμοδιότητα τον συντονισμό ενεργειών, την ολοκλήρωση διαδικασιών και την εκπλήρωση των απαιτήσεων ένταξης Έργων και Δράσεων του Δήμου Ρόδου σε χρηματοδοτούμενα μέσω εθνικών πόρων Προγράμματα αλλά και σε χρηματοδοτούμενα μέσω πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων (ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, Ταμείο Ανάκαμψης κτλ) Προγράμματα επιμερισμένης ή άμεσης διαχείρισης.
Τα έργα με δικαιούχο τον Δήμο Ρόδου που η ίδια συνετέλεσε να ενταχθούν στα προαναφερόμενα προγράμματα, ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ. Καλύπτουν δε, ένα ευρύ φάσμα όπως: υποδομές προσχολικής ηλικίας, ενεργειακή αναβάθμιση και αποκατάσταση κτιρίων εκπαίδευσης, πολιτισμού ή διοίκησης, έργα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης κινητικότητας, δράσεις προστασίας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, έργα και δράσεις για την ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα, ο Δήμος Ρόδου ήταν ο πρώτος από όλη την Ελλάδα που εντάχθηκε το 2022 στο Πρόγραμμα «Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, υπηρέτησε τα Δωδεκάνησα ως:
( 2014-2019)
-Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ) Α.Ε.
-Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Leader/CLLD 2014-2020» της ΑΝΔΩ,
όπου και ενέκρινε -με ομόφωνες αποφάσεις και των λοιπών μελών του ΔΣ- την χρηματοδότηση δεκάδων επενδυτικών έργων ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, αγροτικής ανάπτυξης, σε όλα τα νησιά της παραμεθορίου αυτής περιοχής, στα Δωδεκάνησα.
(2020-2023) Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ) Α.Ε