Επιβράδυνση του ρυθμού των προκρατήσεων καταγράφεται από όλες τις αγορές, με εξαίρεση τη βρετανική. Κρίσιμη παράμετρος για την πορεία της σεζόν η αύξηση του κόστους των ταξιδιών
Υποτονικός παραμένει ο ρυθμός των προκρατήσεων λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη των πρώτων πτήσεων τσάρτερ σε πρωτοκλασάτους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των συνδέσμων-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τour Operators (ECTAA), του ευρωπαϊκού φορέα που εκπροσωπεί τον οργανωμένο τουρισμό.
Η Ελλάδα, μαζί την Ισπανία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Λετονία, καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβράδυνση των προκρατήσεων ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους tour operators να στρέφουν την προσοχή τους σε μακρινές αγορές για να καλύψουν το «κενό» που θα αφήσουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους το κόστος των ταξιδιών θα αυξηθεί σημαντικά.
Με βάση την έρευνα της ECTAA, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. (ΗΑΤΤΑ), Νίκος Κελαϊδίτης, στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών διαπιστώνεται «δισταγμός» των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν νέες κρατήσεις (με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία ως προορισμούς) και απουσία ζήτησης για ταξίδια σε γειτονικές στην Ουκρανία χώρες, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ECTAA, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, παρά μόνο ανάσχεση των κρατήσεων.
Ως προς τις προκρατήσεις που καταγράφονται για την Ελλάδα, καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση της ροής, με τη βρετανική αγορά να είναι η μοναδική η οποία για την ώρα δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους top προορισμούς των Βρετανών ταξιδιωτών και για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA).
Στασιμότητα, την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει τις προκρατήσεις από την Πολωνία και τη Ρουμανία, δύο σημαντικές πηγές ταξιδιωτών για τον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι πλέον εκτιμούν ότι και η φετινή σεζόν θα καθοριστεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Μέχρι στιγμής η ζήτηση δεν είναι αυτή που προσδοκούσαμε, χωρίς αυτό να σημαίνει για την ώρα κάτι για την εξέλιξη της σεζόν. Υπάρχει υποτονικότητα ιδιαίτερα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου και είναι βέβαιο ότι αυτή θα είναι μία ακόμη χρονιά last second», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Αύξηση του κόστους των ταξιδιών
Βέβαια, μία από τις παραμέτρους που φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την εξίσωση των τουριστικών αφίξεων και εντείνουν την ανησυχία σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν είναι η διαφαινόμενη αύξηση του κόστους των ταξιδιών το β’ εξάμηνο του 2022 -εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε βασικά αγαθά- ειδικά από τη στιγμή που, όπως επισημαίνει η ECTAA, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στα εισιτήρια.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ταξιδιωτών, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει έτι περαιτέρω τους δυνάμει τουρίστες από το να προχωρήσουν σε κράτηση για διακοπές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μάλιστα, το κόστος για ένα ταξίδι εντός της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί περίπου 5%-10%, ενώ το κόστος για ένα ταξίδι από κάποιον μακρινό προορισμό, εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, ενδέχεται να αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 10%.
Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο να απορροφηθεί ένα μέρος του επιπλέον κόστους, εκπρόσωποι της ECTAA αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε συναντήσεις με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (IATA), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Tourism Council-ETC) και τη Διεθνή Συμμαχία των Συνδέσμων των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (WTAA World Travel Agents Associations Alliance). «Η αύξηση των τιμών στα πακέτα, στις μεταφορές και στη διαμονή σε συνδυασμό με τον περιορισμό της καταναλωτικής δύναμης των ταξιδιωτών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ακόμη και για τον προγραμματισμό ταξιδιών εντός της Ευρώπης», επισημαίνουν εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς.
Πάντως, την ίδια στιγμή, τουριστικά γραφεία και tour operators εστιάζουν συντονισμένα στην προώθηση της Ευρώπης ως ενιαίου και κυρίως ασφαλούς προορισμού σε μακρινές αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία, η Αυστραλία, η Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα καταγραφούν από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά και να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα προς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Αλλωστε, ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί προβληματισμό στους κύκλους της τουριστικής αγοράς είναι το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η Ευρώπη ως μη ασφαλής προορισμός για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, σε περίπτωση που δεν έχουν ευκρινή εικόνα της γεωγραφικής απόστασης μεταξύ της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
www.euro2day.gr