Η ρήση «Αλέξανδρος Φιλίππου και πάντες των Ελλήνων πλην Λακεδαιμονίων» ήταν η επιγραφή που διέταξε ο Μέγας Αλέξανδρος να χαραχθεί στις ασπίδες-λάφυρα που έστειλε στην Αθήνα μετά τη μάχη στον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ.
Η ανάδειξη του Γιώργου Χατζημάρκου, περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στη θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) αποτελεί μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για τη Δωδεκάνησο αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια. Η εκλογή του έρχεται ως αναγνώριση της εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας του και του έργου που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, προωθώντας τα νησιά μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ηγεσία με όραμα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος έχει καταφέρει να φέρει στο προσκήνιο τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με στρατηγικές που αναδεικνύουν τη νησιωτικότητα ως βασικό ζήτημα στην εθνική πολιτική ατζέντα. Με βαθιά γνώση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, από τη γεωγραφική απομόνωση μέχρι την έλλειψη βασικών υποδομών, η ανάληψη της ηγεσίας της ΕΝΠΕ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα.
Η προεδρία του κ. Χατζημάρκου στη μεγαλύτερη ένωση αυτοδιοικητικών αρχών της χώρας δεν είναι απλώς μια προσωπική διάκριση. Αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει γίνει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Η επιτυχία αυτή ανοίγει νέους δρόμους για χρηματοδοτήσεις, συνέργειες και καινοτόμες δράσεις που θα ωφελήσουν όχι μόνο τη Δωδεκάνησο αλλά και το σύνολο του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου όπου η Δωδεκάνησος δεν είχε ουσιαστική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το γεγονός αυτό, πέρα από τη συμβολική του αξία, καταδεικνύει πόσο κρίσιμη είναι η ανάδειξη ανθρώπων με όραμα και δυναμισμό που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τις νησιωτικές περιοχές σε εθνικό επίπεδο.
Αλέξανδρος Φιλίππου και πάντες των Ελλήνων πλην Λακεδαιμονίων.
Ωστόσο, ένα παράδοξο γεγονός προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Ενώ η εκλογή του κ. Χατζημάρκου χαιρετίστηκε πανελλαδικά και αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος της Κω, υπό τη διοίκηση του κ. Νικηταρά, δεν εξέδωσε ούτε ένα τυπικό, πολλώ δε μάλλον εγκάρδιο, μήνυμα συγχαρητηρίων. Η στάση αυτή αναδεικνύει μια νοοτροπία απομόνωσης και εγωκεντρικής πολιτικής η οποία χαρακτηρίζει πλέον τον Δήμο Κω. Μια νοοτροπία που αντιτίθεται στις αξίες της συνεργασίας και της ανοιχτής διακυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος Κω φαίνεται να επιλέγει μια περιχαρακωμένη πολιτική στάση, αφήνοντας το νησί να παραμένει απομονωμένο, μακριά από τη δυναμική που θα μπορούσε να προσφέρει η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. Με εμμονές που υπηρετούν αποκλειστικά μικροπολιτικούς σκοπούς και εγωιστικές φιλοδοξίες, το νησί στερείται την ευκαιρία να είναι μέρος μιας ευρύτερης, ενωτικής προσπάθειας και επί τούτου μένει να περιστρέφεται γύρω απ’ τον ορίζοντα γεγονότων των «καπρίτσιων» του Δημάρχου της και της πολιτικά κοντόφθαλμης νοοτροπίας αυτού.
Ως πότε η Κως παραδομένη στα πολιτικά πάθη του Δημάρχου της θα παίζει το ρόλο του «γαλατικού χωριού»;;;