Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 2023

99.5

LIVE

Το «όπλο εδάφους» που «απογειώνει» τα «γεράκια» της ΠΑ – Η πτήση μαθητή από το Καστελλόριζο πάνω από το νησί του

Ξεκίνησε ως μια καινοτόμα φιλόδοξη ιδέα μιας ‘’χούφτας’’ Στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας και μέσα σε ελάχιστο χρόνο αποτελεί ένα από τα ‘’όπλα εδάφους’’ που εκτινάσσουν την εκπαίδευση των ‘’γερακιών’’ της HAF.

Στο ‘’οπλοστάσιο’’ των ‘’μπλε φτερών’’ υπάρχουν ήδη δέκα τακτικοί εξομοιωτές μαχητικών F-16 block52 που χρησιμοποιούνται στο Ελληνικό ‘’Top Gun’’, στο ΚΕΑΤ-ΣΟΤ στη 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για την εκπαίδευση των ιπτάμενων απ’ όλες τις Πολεμικές Μοίρες F-16.  H επιτυχία του εγχειρήματος είναι τόσο μεγάλη που ήδη το Αεροπορικό Επιτελείο έχει αποφασίσει να κατασκευαστούν ακόμη τουλάχιστον δέκα και να μεταφερθούν και στις επτά Πολεμικές Μοίρες F-16, σε Άραξο, Λάρισα, Βόλο και Σούδα. Και μάλιστα όλοι οι τακτικοί εξομοιωτές να συνδεθούν μεταξύ τους προκειμένου οι ιπτάμενοι και όχι μόνο να εκπαιδεύονται ταυτόχρονα σε κοινά σενάρια και αποστολές. Ενώ ήδη υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του project και στους υπόλοιπους τύπους μαχητικών που διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ της η Πολεμική Αεροπορία.

Μόλις λίγους μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της Μοίρας ‘’Tactical Synthetic Simulator’’ τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ήδη δεκάδες ιπτάμενοι έχουν καθίσει στα κόκπιτ των εξομοιωτών και εκπαιδευτεί σε όλα τα σενάρια μάχης στα οποία μπορούν να εμπλακούν τα μαχητικά F-16. Aφού το λογισμικό των τακτικών εξομοιωτών περιλαμβάνει κάθε μορφή αεροπορικού πολέμου με ταυτόχρονη συμμετοχή έως και δέκα ιπτάμενων όσοι ακριβώς και οι εξομοιωτές. Εναέρια μάχη, αποστολές κρούσης στο έδαφος και στη θάλασσα, αεροπορική υποστήριξη, συνεργασία με την αεράμυνα αποτελούν εκπαιδευτικά αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύονται ιπτάμενοι και ελεγκτές αεράμυνας. Ενώ την ίδια ώρα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με κομάντος JTAC(Joint Terminal Attack Controler’’) οι οποίοι θα καταδεικνύουν στους ιπτάμενους στόχους στο έδαφος ή στη θάλασσα προκειμένου να τους πλήξουν.

image311

Η Μοίρα ‘’Tactical Synthetic Simulator’’ που ιδρύθηκε πρόσφατα αποτελεί αποτέλεσμα δουλειάς μόλις τριών ετών από μια μικρή ομάδα Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πόρων στο δρόμο που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια όλες οι ισχυρές αεροπορίες όπως η USAF και η IAF και αποτελεί την επιτομή της δικτυοκεντρικής αντίληψης.

Δύο τακτικοί εξομοιωτές μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την 117 Πτέρυγα Μάχης και το ΚΕΑΤ στην Αθήνα και εκτίθενται στο κοινό στην εντυπωσιακή έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας στο μετρό του Συντάγματος για τον εορτασμό του προστάτη της ΠΑ Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Μεταξύ άλλων την ευκαιρία για μια εικονική πτήση είχαν και περίπου 20 μαθητές από Λύκεια του Καστελλόριζου, του Έβρου και της Κρήτης που φιλοξενεί η ΠΑ στην Αθήνα.

Η πτήση μάλιστα που έκανε ο 17χρονος  Νίκος, μαθητής Β’ Λυκείου από το Καστελλόριζο ο οποίος είχε την δυνατότητα να πετάξει εικονικά πάνω από το νησί σίγουρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του.

Όλοι οι μαθητές πέταξαν εικονικά με τα μαχητικά, τα οποία βλέπουν καθημερινά να απλώνουν τα ‘’φτερά’’ τους πάνω από τα χωριά τους. Με την Πολεμική Αεροπορία να απλώνει τα δικά της φτερά πάνω από τη νέα γενιά  και να δίνει παραστάσεις στους αυριανούς Ίκαρους.

Πηγή: newpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα