99.5

LIVE

99.5

LIVE

Κυριακή 20 Απριλίου, 2025

99.5

LIVE

Θ.Χατζηνικήτας στον RV: Αυξημένη η κίνηση στα κρεοπωλεία της Ρόδου λόγω Τσικνοπέμπτης (audio)

Ο καταναλωτής τιμά τα συνοικιακά κρεοπωλεία της Ρόδου, γιατί αυτό που του λέμε αυτό παίρνει - Ο κόσμος τηρεί και φέτος το έθιμο

 

Το έθιμο του τσικνίσματος σε κάποιο κέντρο εστίασης θα τιμήσουν και φέτος πολλοί Ροδίτες που εδώ και λίγες μέρες έχουν προβεί στο κλείσιμο του τραπεζιού για να έχουν εξασφαλισμένη την έξοδο.

Την ίδια στιγμή «ζεστάθηκαν» από χθες οι παραγγελίες και στα κρεοπωλεία της Ρόδου για όσους το τσικνίσουν εντός των τειχών είτε μόνοι είτε με παρέα.

Ένα πυκνό σύννεφο καπνού σκεπάζει κάθε χρόνο τέτοια μέρα την πόλη και το χωριό, ενώ σχάρες και σούβλες, σε ταβέρνες, κρεοπωλεία, πλατείες και σπίτια, παίρνουν φωτιά.

Η Τσικνοπέμπτη είναι για κάποιους η καλύτερη γιορτή του χρόνου, αφού οι λάτρεις του κρέατος, μπορούν σήμερα να ψήσουν και να απολαύσουν μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, κοντοσούβλια, λουκάνικα, πανσέτες και κάθε λογής κοψίδια που μπαίνουν στη σχάρα.

Ένα σύννεφο καπνού λοιπόν αναμένεται να σκεπάσει σήμερα πλατείες, δρόμους και σπίτια στις πόλεις και στις κοινότητες, με τους ψήστες να δίνουν κυριολεκτικά «μάχη» για το ποιος θα ψήσει το καλύτερο και πιο νόστιμο κρέας.

Άλλωστε το ψήσιμο είναι μία τέχνη που λίγοι πραγματικά την κατέχουν και πολλοί περισσότεροι προσπαθούν να την εξασκήσουν, για να ικανοποιήσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και τους φίλους, τους συγγενείς τους και όποιον άλλο θελήσει να απολαύσει τα αποτελέσματα της πολύωρης εργασίας τους πάνω από τη ψησταριά.

Πώς ξεκίνησε όμως το συγκεκριμένο έθιμο και ποιοι είναι οι συμβολισμοί του;

Τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, την Κρεατινή, επιβάλλεται η κατανάλωση άφθονου κρέατος. Αυτή την περίοδο γίνονται τα δεύτερα χοιροσφάγια της χρονιάς και το κρέας με τους μεζέδες του αφθονούν.

Η κρεοφαγία κορυφώνεται την Τσικνοπέμπτη, ημέρα που είναι απαραίτητο το τσίκνισμα, έθιμο που έχει πανάρχαιες ρίζες, από την εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες θυσίαζαν και τσίκνιζαν το κρέας, ώστε η τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος), η «κνίσσα», να φτάσει μέχρι τους θεούς, που αρκούνταν με τούτη την προσφορά.

Όπως αναφέρεται, με τα χρόνια, το τσίκνισμα είχε εκτός από γαστρονομική και μία ακόμη σημασία: ήταν ένας τρόπος να δηλώσει το σπιτικό στη γειτονιά ένα «παρών» ζωής και καλής λειτουργίας, ότι ο νοικοκύρης του μπορεί να συμμετέχει στα έθιμα των ημερών.

Στο τέλος της κρεατινής εβδομάδας, την Κυριακή, σταματά η κρεοφαγία, «αποκρεύουμε» δηλαδή, για να έρθει η σειρά της εβδομάδας της Τυρινής.

Και γιατί την Πέμπτη;

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, οι μέρες νηστείας είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή, οπότε σαν μέρα για το τσίκνισμα καθιερώθηκε η ενδιάμεση, δηλαδή η Πέμπτη.

Σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στη Ρόδο, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τηρείται με ευλάβεια και ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, καθώς την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Είναι δηλαδή η «τελευταία» μέρα, που απολαμβάνουμε το κρέας πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Ο Θανάσης Χατζηνικήτας, κρεοπώλης τρίτης γενιάς και πρόεδρος των κρεοπωλών  Ρόδου τα τελευταία 12 χρόνια, διαθέτει τη γνώση αλλά και την εμπειρία να αναγνωρίζει και να εντοπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 45 περίπου κρεοπωλεία του νησιού

“Φέτος, η αγορά του κρέατος παρουσιάζει σταθερότητα αλλά και διακυμάνσεις, καθώς οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές σε ορισμένες κατηγορίες, ενώ σε άλλες έχουν σημειώσει αυξήσεις” δήλωσε στον RealVoice 99.5 στον Γιάννη Μηνατσή και στη Δέσποινα Κουλούμπρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρόδου κ. Θανάσης Χατζηνικήτας ( ο Προφήτης )

 

«Ο καταναλωτής τιμά τα συνοικιακά κρεοπωλεία της Ρόδου, γιατί αυτό που του λέμε αυτό παίρνει!»

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρόδου ανέφερε  πως υπάρχει αρκετά μεγάλη κίνηση οι πολίτες τηρούν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης Ο κόσμος την Τσικνοπέμπτη ζητά ότι έχει να κάνει με την σχάρα.  Το χοιρινό, τα σουβλάκια, μπριτζόλες, πανσέτες, λουκάνικα, είναι στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών για την τσικνοπέμπτη, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τα αρνίσια παιδάκια, τα παϊδάκια κοτόπουλο και άλλα είδη.

Φροντίζουμε να υπερασπιζόμαστε όσο μπορούμε την οικονομία των πελατών μας. Κινητικότητα λοιπόν για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης υπάρχει και είναι αρκετά μεγάλη.

Στο θέμα των τιμών, υπάρχουν κάποιες αυξήσεις σε όλα τα εγχώρια προϊόντα, ωστόσο προσπαθούμε να είναι οι μικρότερες δυνατές για τον καταναλωτή. Ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στο χοιρινό, σε λουκάνικα, καθώς και σε παρασκευάσματα χοιρινού.

Θετικό ωστόσο είναι που ο κόσμος ψάχνει ποιοτικά και χειροποίητα προϊόντα. Αν και οι εποχές δυσκολεύουν, όποιος είναι προσεκτικός στη δουλειά του και με σεβασμό στον πελάτη, πάντα θα τα φέρνει βόλτα».

Την τιμητική του σήμερα έχει το χοιρινό

«Φτάσαμε στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, όπου την τιμητική του έχει πάνω από όλα το χοιρινό. Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, αν και αρκετοί είναι της τελευταίας ώρας και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Βλέπω ότι το τηρούν το έθιμο στο νομό μας, πολλοί θα έχουν τις ψησταριές τους και ήδη δεχόμαστε τις παραγγελίες τους. Πιστεύω να είναι καλά όλος ο κόσμος και να το τηρήσει και φέτος αυτό το έθιμο. Ο κόσμος ζητάει κυρίως χοιρινό, λουκάνικα, αλλά γενικά ζητάνε από όλα τα προϊόντα κρέατος αυτή την ημέρα» δήλωσε ο κ. Χατζηνικήτας

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα