Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 2024

99.5

LIVE

Ταμείο Απανθρακοποίησης: Έρχονται επενδύσεις έως 3 δισ. στα νησιά – Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους των νησιών

Πόρους που μπορεί να φτάσουν έως και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2040 αναμένεται να κινητοποιήσει το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, η ενεργοποίηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί με την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Διεύθυνση Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Clima) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι δήμαρχοι των νησιών χαιρετίζουν την ενεργοποίηση του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, παραμένουν σε «στάση αναμονής» έως ότου αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για την αξιοποίηση των πόρων, όπως αναφέρουν στο energygame.gr.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο αναμένεται να ενισχύσει την πρωτοβουλία GR-Eco islands, ώστε να επεκταθεί πέρα από πιλοτικά εγχειρήματα στη Χάλκη και την Αστυπάλαια και τον Πόρο.

«Η Ελλάδα εξασφάλισε μία μοναδική ευκαιρία μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού του ETS, αποκτώντας τη δυνατότητα διάθεσης 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ρύπων αποκλειστικά για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών. Τα δικαιώματα αυτά θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν άμεσα για έργα που θα συμβάλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των νησιών μας», σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΝ. Ο τελικός προϋπολογισμός εξαρτάται από την τιμή των δικαιωμάτων κατά τη δημοπρασία, με την τρέχουσα εκτίμηση να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν οι τιμές αυξηθούν, το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 3 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για επιπλέον επενδύσεις και μεγαλύτερη κλίμακα υλοποίησης των έργων. «Αυτός ο μηχανισμός εξασφαλίζει ότι τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται αποκλειστικά στα νησιά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το χαιρετίζουμε ως μια στοχευμένη πρωτοβουλία που ενισχύει τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν δώσει προτεραιότητα σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε στο energygame.gr ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, υπογράμμισε: «Η επιτυχία του Ταμείου μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις δράσεις που θα περιλαμβάνει, ώστε να αξιολογήσουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε περισσότερες από τις μελέτες και τα έργα μας».

Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Πόρου, Γεώργιος Κουτουζής, χαρακτήρισε το Ταμείο Απανθρακοποίησης «ένα ιδιαίτερα έξυπνο και φιλόδοξο εγχείρημα». Όπως τόνισε, το Ταμείο έχει διττή σημασία: αφενός ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφετέρου αναδεικνύει την Ελλάδα και τα νησιά της ως διεθνές πρότυπο βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης.

Ο Νίκος Κομηνέας, δήμαρχος Αστυπάλαιας, αλλά και ο δήμαρχος Φολεγάνδρου, Κυριάκος Μαρινάκης, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία και αναμένουν να μάθουν τις λεπτομέρειες. Υπογράμμισαν, πάντως, ότι το πραγματικό όφελος θα προκύψει μόνο εφόσον το έργο επηρεάσει ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων.

Πού θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Απανθρακοποίησης

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών είναι δομημένο σε τρεις βασικές κατηγορίες έργων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας των νησιών μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αξιοποιώντας τις τοπικές δυνατότητες των νησιών για καθαρή ενέργεια. «Μιλάμε για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και δήμους, αλλά και μεγάλα έργα, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα ή αιολικά, τόσο χερσαία όσο και υπεράκτια (offshore)», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι εξετάζονται υβριδικά ενεργειακά συστήματα, που συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση μέσω μπαταριών, καθώς και φράγματα πολλαπλών χρήσεων, τα οποία ενισχύουν τη διαχείριση υδάτινων πόρων, ενώ παράγουν ενέργεια από μικρά υδροηλεκτρικά συστήματα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που θα μειώσουν την εξάρτηση των νησιών από ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα έργα περιλαμβάνουν διασυνδέσεις στα Δωδεκάνησα, που προγραμματίζονται από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, για νησιά όπως η Λήμνος, η Λέσβος και η Χίος», εξήγησε. Παράλληλα, μικρότερες διασυνδέσεις που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενισχύσουν την ηλεκτροδότηση μικρών και απομακρυσμένων νησιών, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και επάρκεια στο δίκτυο.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει υποδομές κατανάλωσης, εστιάζοντας στην υποστήριξη της πράσινης κινητικότητας και της εξηλεκτρισμένης κατανάλωσης στα νησιά. «Θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημόσιους χώρους και λιμάνια, ενώ θα δημιουργηθούν υποδομές cold ironing για πλοία, ώστε να μη χρησιμοποιούν καύσιμα κατά την παραμονή τους στα λιμάνια».

powergame.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα