Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 2024

99.5

LIVE

ΤΑΙΠΕΔ: Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την Πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου αναφορικά με την εκπόνηση νέου Master Plan για το λιμάνι της Ρόδου

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μόλις προ ημερών δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την «Πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου αναφορικά με την εκπόνηση νέου Master Plan, Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Συνοδών Μελετών του Λιμένα Ρόδου».

Ο τεχνικός σύμβουλος θα κληθεί να παράσχει στο ΤΑΙΠΕΔ τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Συλλογή, καταγραφή και αξιολόγηση όλων των απαραίτητων στοιχείων, και καταγραφή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των λιμένων.
  • Διερεύνηση των λιμενικών χρήσεων (εμπορικών, ακτοπλοϊκών, αλιευτικών, τουριστικής εξυπηρετήσεως, κρουαζιερόπλοιων κλπ.), ώστε να προταθεί η τελική μορφή αναπτύξεως των λιμενικών, των χερσαίων και των Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των λιμένων και η οργάνωση των λειτουργιών όλης της λιμενικής ζώνης.
  • Πρόταση κάθε λειτουργίας και διαμόρφωσης που είναι δυνατόν να ενταχθεί στο σχεδιασμό των λιμενικών εγκαταστάσεων.
  • Υποστηρικτικές μελέτες.
  • Προτάσεις διαμόρφωσης ελεύθερων χερσαίων χώρων λιμένα και κτιριακών απαιτήσεων, καθώς και πολεοδομική οργάνωση του χερσαίου χώρου (χρήσεις γης, όροι δόμησης, προτεινόμενες προς πολεοδομική τακτοποίηση κατασκευές, κ.λπ.).
  • Οικονομική διερεύνηση των υπό εξέταση Λιμενικών εγκαταστάσεων.
  • Χρονική εξέλιξη της ανάπτυξης του υπό εξέταση Λιμένα.
  • Μελέτη εσωτερικής οδοποιίας εφόσον είναι δυνατόν να επιτευχθεί και σύνδεσης των λιμενικών εγκαταστάσεων με το οδικό δίκτυο της περιοχής.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας σύνδεσης των λιμενικών εγκαταστάσεων με άλλους λιμένες, και της εξέλιξης των μεταφορικών συστημάτων της ευρύτερης περιοχής των λιμένων.
  • Εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και Κυκλοφοριακής Θεώρησης του Λιμένα
  • Υποστήριξη της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Ο λιμένας της Ρόδου βρίσκεται στο βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο της Ρόδου, αποτελείται από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Κολόνας, του προβλήτα των Αγγέλων και του προβλήτα της Ακαντιάς. Φορέας διαχείρισής του είναι το Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 8315.2/02/07/2007 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 202), ο Λιμένας Ρόδου χαρακτηρίζεται ως «Λιμένα Διεθνούς Ενδιαφέροντος». Ακολούθως, σύμφωνα με το άρθρο 19ο παρ. 4 περ. ε’ και την παρ.  του ν. 2932/2001, υφίσταται υποχρέωση για κατάρτιση Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (εφεξής το «Master Plan»).

Δυνάμει του άρθρου 159 του ν. 4635/2019, όπως ισχύει τροποποιημένο από το άρθρο 157 του ν. 4938/2022, σε συνδυασμό με την υπ’ αριθμ. 3112.9/54305/2024 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΦΕΚ B’ 4734/14.8.2024), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού για τον λιμένα Ρόδου.

Στο τελευταίο (αν και παλιό χρονικά) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan), υπήρχε αναφορά για τη μαρίνα Ρόδου (με χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών), για σχέδια περί μακροχρόνιας παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών, ενώ προβλέπονταν ή αναμένονταν η έκδοση ΦΕΚ για τον καθορισμό Αιγιαλού – Παραλίας, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η σχετική δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ (με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στα τέλη 2024).

Πηγή: https://hradf.com/limenas-rodoy/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα