Τα παραδείγματα περιβαλλοντικών πρακτικών της Ρόδου ταξίδεψαν στην Ευρώπη

Φυσικό περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και καλές πρακτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας GIRA (Green Initiatives Rural Areas), για την ανάπτυξη των απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, μέσα από δραστηριότητες που προάγουν την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, 04 – 07 Μαΐου 2022, με δυναμική παρουσία της Ρόδου από την οποία συμμετείχαν το γραφείο Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε, η ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και η κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «Για τη φύση». Η συμμετοχή οργανώθηκε και συντονίστηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, το οποίο αποτελεί έναν από τους εταίρους υλοποίησης της πρωτοβουλίας GIRA, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Στο τριήμερο των συζητήσεων παρουσιάσθηκαν οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές όπως αυτές υλοποιούνται σε διάφορα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη Δωδεκάνησο προβλήθηκε η πρωτοβουλία Leader / CLLD όπως αυτό υλοποιείται στα νησιά από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. και μάλιστα εντοπίσθηκαν στην Πολωνία ανάλογα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την πρωτοβουλία Leader / CLLD κι έδωσαν ζωή σε υποβαθμισμένες περιοχές. Αντιστοίχως το γραφείο Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε παρουσίασε το έργο που επιτελεί συνδέοντας τους πολίτες των νησιωτικών περιοχών με όλα όσα αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δε εκπρόσωποί της είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας της Ευρώπης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες από τα διάφορα μέρη της Ευρώπης παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «Για τη φύση» συνέδεσε τις επιχειρήσεις τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον. Συνολικά, 3.000 στρέμματα καμένης και δασικής έκτασης κοντά στο φράγμα Γαδουρά της Ρόδου τυγχάνουν καθαρισμού, φροντίδας, αναδάσωσης μέσα από την σύμπραξη και την αγαστή συνεργασία ξενοδοχειακών ομίλων, μεμονωμένων ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων εισερχόμενου τουρισμού και των φορέων τους (Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου), υπό την εποπτεία των αρμόδιων Δημοσίων Υπηρεσιών.

Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν:

 1. Ένωση Τουριστικών Γραφείων
 2. GEM Travel (Γεώργιος & Χρήστος Μιχαλάκης)
 3. Destination One (Αναστάσιος Χατζηλιαμής)
 4. Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
 5. H Hotels (Όμιλος Χατζηλαζάρου)
 6. Esperia Group (Όμιλος Βασιλάκη)
 7. Lindos Hotels (Όμιλος Μηνέττου)
 8. Atrium Hotels (Όμιλος Κωνσταντινίδη – Χατζηκωνσταντίνου)
 9. Aeonian Sublime Hotels & more (Όμιλος Ιωαννίδη)
 10. Blu Collection Luxury Hotels (Όμιλος Καλλιουδάκη – Ροδίτη)
 11. Harmony Resorts (Όμιλος Κάτρη)
 12. Amada Colossos & Park Hotel (Όμιλος Σουλούνια)
 13. Sheraton Rhodes Resort (Όμιλος Λάμψα)
 14. Rodos Palace & Mediterranean Hotel (Όμιλος Καμπουράκη)
 15. Markopoulos Group of Hotels (Όμιλος Μαρκόπουλου)
 16. Olympic Palace – Porto Angeli Resort (Ομιλος Τζακ Γερονικόλα)
 17. Semiramis Hotel (Ξενοδοχεία Μάκη Ιντζά)
 18. Cactus Hotel & Aquarium View Hotel (Ομιλος Μαίρης & Γιάννη Καραγιάννη)
 19. Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay (Όμιλος L and R)
 20. Marina Rhodes (Marines Rhodes S.A)
 21. Sunwing Kallithea Beach (Όμιλος Sunwing)
 22. Sunprime Miramare Beach (Όμιλος NLTG)
 23. M Group (Όμιλος Μαυρομμάτη)
 24. Rhodos Horizon Hotels (Ξενοδοχεία Σταματιάδη)
 25. Electra Palace Rhodes (κοινοπραξία Φώκας – Σβυριάδης – Ρέτσος)
 26. Alex Beach Family Resort (Ξενοδοχεία Νίκου Πασσάλη)
 27. Logos Beach Village – Surf & Kite Theologos (Tobias Gottfried)
 28. Λέσχη Lions Heliousa Ρόδου
 29. Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Αμερικής «Παιδεία»
 30. Πανροδιακός Σύλλογος Αμερικής «Απόλλων»

Για την πρωτοβουλία αυτή οι εκπρόσωποι από τη Σουηδία έδωσαν οδηγίες προς την αντιπροσωπεία της Ρόδου για τις περιβαλλοντικές πρακτικές όπως αυτές εφαρμόζονται στα ατελείωτα δάση της Σκανδιναβικής χερσονήσου και όπως τονίσθηκε «το πρώτο ζητούμενο στην προστασία των δασών είναι η καθαριότητα».

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στις 07 Μαΐου 2022 με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που έγιναν στο βασιλικό πάρκο της Βαρσοβίας, προς τιμή του θεμελιωτή της Ευρωπαϊκής ιδέας, Γερμανού πολιτικού Robert Schuman.

ΑΝΔΩ Α.Ε, Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα