Τα αλάδωτα της Μεγάλης Παρασκευής: προτάσεις και ιδέες για όσους νηστεύουν το λάδι

Όσοι τηρούν ευλαβικά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας δεν τρώνε ούτε το ελαιόλαδο τη Μεγάλη Παρασκευή. Κάποιοι μάλιστα δεν το τρώνε ούτε το Μεγάλο Σάββατο καθώς «ένα Σάββατο έχει ο Χριστός», μέχρι και την Ανάσταση.

Αν θέλετε να τηρήσετε το έθιμο, μπορεί να είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Υπάρχουν κάποιες επιλογές που μπορούν να γίνουν χωρίς την προσθήκη ελαιόλαδου και να είναι μια χαρά. Δεν είπαμε ότι θα είναι πεντανόστιμες αλλά μια μέρα είναι, θα περάσει…

Ας δούμε παρακάτω τις επιλογές μας:

Ψωμί και ελιές και όχι ελαιόλαδο

Κάποιοι τρώνε πολύ λιτά τη Μ.Παρασκευή. Οι ελιές επιτρέπεται να καταναλωθούν αλλά όχι το ελαιόλαδο. Ένα από τα παράλογα της νηστείας…  Οπότε μπορείτε να τις προσθέσετε σε κάποια σαλάτα με λαχανικά εποχής. Χωρίς λάδι οι επιλογές δεν είναι πολλές και ευχάριστες. Μπορείτε να προσθέσετε αγγούρι, ντομάτα και πολλή ρίγανη για να ισορροπήσετε την απουσία λαδιού. Και φυσικά μπόλικο ψωμί.

Σαλάτα ζυμαρικών

Μια πιο χορταστική εκδοχή της προηγούμενης πρότασης είναι να προσθέσετε στη σαλάτα σας ζυμαρικά που είναι θρεπτικά και χορταστικά. Σαφώς και δεν είναι πολύ νόστιμα χωρίς λάδι ή χωρίς τυρί αλλά για μια μέρα μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση. Μπορείτε να τα βράσετε μόνο σε νερό και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε σε μια κρύα σαλάτα με διάφορα λαχανικά. Ταιριάζουν πολύ τα ντοματίνια, το καρότο (ωμό ή λίγο βρασμένο) το καλαμπόκι (από κονσέρβα), οι πιπεριές αλλά και το αβοκάντο για να κάνει τη σαλάτα πιο θρεπτική. Τα μπαχαρικά θα δώσουν εντάσεις και επιπλέον αρώματα στο πιάτο.

Όσπρια χωρίς λάδι

Η ιδανική επιλογή εδώ είναι οι φακές. Φτιάχνονται εύκολα, δεν χρειάζονται μούλιασμα και μπορείτε να βάλετε πολλά μπαχαρικά, ώστε να εξισορροπηθεί η απουσία του ελαιολάδου. Ιδανικά μπορείτε να προσθέσετε ξίδι -που πηγαίνει πολύ με τις φακές και επιτρέπεται κιόλας.  Η πιο νόστιμη επιλογή είναι να φτιάξετε τις φακές σαλάτα. Δηλαδή, να τις βράσετε φακές χωρίς λάδι, να τις σουρώσετε και στη συνέχεια να προσθέσετε  διάφορα λαχανικά, όπως αγγούρι, πιπεριές, καρότο και λίγο κρεμμυδάκι ή ό,τι άλλο θέλετε.

Νερόσουπα ή χορτόσουπα χωρίς λάδι

Αν δεν έχετε δοκιμάσει σούπα χωρίς λάδι αξίζει να το κάνετε κάποια στιγμή. Η γεύση της θα σας εκπλήξει ευχάριστα! Είναι εύκολη στην παρασκευή της, θρεπτική και νόστιμη. Αν σας αρέσει το πιπέρι, τότε μπορείτε να τις προσθέσετε όσο θέλετε. Της πάει πολύ! Πώς φτιάχνεται; Ρίχνετε ό,τι λαχανικά θέλετε μέσα σε μια κατσαρόλα, όπως θα κάνατε αν φτιάχνατε σούπα λαχανικών. Στην πιο απλή της εκδοχή θέλει κρεμμύδι, καρότο, πατάτα και λίγο σέλινο. Και πολύ πολύ πιπέρι. Αν δεν είστε φαν του πιπεριού, τότε της πάει πολύ και το λεμόνι. Ή και τα δυο μαζί!

Μακαρονάδα με σάλτσα χωρίς λάδι

Μια απλή μακαρονάδα μπορεί να γίνει και χωρίς λάδι. Αρκεί να προσθέσετε μπόλικα λαχανικά και μπαχαρικά για να πάρει αρώματα. Ρίχνετε κρεμμύδι και σκόρδο, πολύχρωμες πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τα σοτάρετε με λίγο νεράκι και στη συνέχεια προσθέτετε ντομάτα και πελτέ (αν θέλετε). Και εδώ τα μπαχαρικά εξισορροπούν την έλλειψη του ελαιολάδου και δίνουν γεύση στο πιάτο μας. Ταιριάζει πολύ η ρίγανη, η πάπρικα (η απλή αλλά και η καπνιστή) και φυσικά το πιπέρι. Βράζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τα μακαρόνια (πάει τέλεια με πένες) και όταν βράσουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα με λίγο από το νερό τους. Και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο!

Ψητή πατάτα στο αλουμινόχαρτο

Μια εύκολη λύση είναι να ψήσετε στον φούρνο πατάτες στο αλουμινόχαρτο και αφού ψηθούν να τις σερβίρετε με πολλά μπαχαρικά, ώστε να γίνουν πιο νόστιμες. Η καπνιστή πάπρικα και η ρίγανη τούς πάει πολύ. Μπορείτε να τις συνοδεύσετε με κάποια ωμή σαλάτα, όπως καρότο, αγγούρι και ελιές. Και ψωμί για να χορτάσετε.

Γλυκοπατάτες στη λαδόκολλα

Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε στη λαδόκολλα γλυκοπατάτες. Οι λευκές είναι πιο νόστιμες και πιο γλυκές αλλά και οι κόκκινες είναι πολύ νόστιμες. Μπορείτε είτε να τις ψήσετε ολόκληρες και να τις κόψετε στη συνέχεια είτε να τις κόψετε σε ροδέλες. Είναι πολύ νόστιμες και θρεπτικές και κόβουν και τη διάθεσή σας , ενώ επειδή είναι γλυκές μπορούν να σταθούν και ως επιδόρπιο ή ως πρωινό. Ταιριάζουν πολύ με ξηρούς καρπούς και καρποβούτυρα, όπως τα καρύδια και τα φουντούκια.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα