Σαράντα ημέρες και κάτι χρειάστηκαν για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να δρομολογήσει ένα πρόγραμμα «εκκαθάρισης σε λειτουργία», «ξεσκονίζοντας», όπως είπε, τους «αντιφρονούντες», μαζί με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως διατείνονται από την άλλη, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Ωθώντας τους τελευταίους στο κατώφλι της εξόδου από το κόμμα, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε το διήμερο της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, αλλά και αφοσιωμένος στους οπαδούς του, τηρώντας την υπόσχεσή του ότι «δεν θα τους προδώσει» ποτέ, ακόμη και αν αναγκάστηκε για το λόγο αυτό να εκτελέσει ένα σερί ελιγμών και «ασκήσεων εδάφους», μέχρι την απαλλαγή από τα κομματικά «βαρίδια».
Αφοσίωση στη βάση
Περίπου ως… αερόστατο, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βιάζεται να ανέβει ψηλά (πιθανότατα στις δημοσκοπήσεις) πετώντας τα εσωκομματικά «βαρίδια» δεξιά και αριστερά της καμπίνας, ώστε να απελευθερώσει υπέρ της κομματικές και κοινωνικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, αν και η νέα ηγετική ομάδα γνώριζε τους αρνητικούς συσχετισμούς για την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Δεοντολογίας ως προς το ενδεχόμενο των διαγραφών, εντούτοις, δεν άφησε στα μέλη των δύο κομματικών οργάνων άλλο χρόνο, προκειμένου να επιληφθούν διαδικαστικά των διαγραφών.
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο
Βέτο και αναδίπλωση
Οι «βαριές» υπογραφές των έξι «προεδρικών», ωστόσο, οι οποίοι είχαν θέσει ήδη το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον κ. Κασσελάκη με «τελεσίγραφό» τους (μόνο που τότε στην ίδια ομάδα υπήρχε και ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς), σε συνδυασμό με την αποχώρηση από το κόμμα 46 στελεχών της «Ομπρέλας», με προεξάρχοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισφράγισαν την τακτική αναδίπλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος γνωστοποίησε στη δευτερολογία του πως «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος».
Συνεπώς, με το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φύγει δια παντός από το κάδρο τόσο ο τακτικός ελιγμός, όπως αποδείχθηκε του δημοψηφίσματος, όσο και σχεδόν σύσσωμη η «Ομπρέλα», δηλαδή στελέχη πρώτης γραμμής, όπως οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, τα εννέα μέλη της τάσης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην υπουργοί, όπως οι: Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Ξανθός και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Εντός με αστερίσκους από Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Την στάση τους από εδώ και στο εξής αποκρυστάλλωσαν και οι Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας και Χάρης Λαμπρίδης στελέχη δηλαδή προσκείμενα στον Διονύση Τεμπονέρα, όπως και ο τελευταίος, ξεκαθαρίζοντας σε κοινό κείμενό τους πως αν και διατυπώνουν τη διαφωνία τους, τόσο με την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα, όσο και με την ομιλία του την οποία χαρακτηρίζουν «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια», δηλώνουν ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζουν ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος».
«Δεύτερη φορά διάσπαση»
Μετά τη «δεύτερη φορά Διάσπαση» τα τελευταία χρόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρώτη την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη το 2015, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε χθες τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα, όπως και τον Στέλιο Κούλογλου την έδρα του Ευρωβουλευτή, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά ήδη μείον δύο βουλευτές, φτάνοντας τους 45. Και αυτό γιατί, αμφότεροι οι Τσακαλώτος και Πέρκα έχουν παραιτηθεί από το κόμμα, άρα δεν δεσμεύονται από το καταστατικό για την παράδοση της έδρας τους, όπως εξηγούν, τη στιγμή που «εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, και θα συνεχίσω να το κάνω» ανταπάντησε (σύμφωνα με το OPEN) ο κ. Τσακαλώτος στην «πρόκληση» Κασσελάκη για το θέμα. Μάλιστα, τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν αποκλείεται να βρεθούν σήμερα στη Βουλή, καθώς λόγω της αργίας της Κυριακής δεν φαίνεται να έχουν «τρέξει» ακόμη τα διαδικαστικά για την αποχώρησή τους από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η μειωμένη ήδη κατά δύο βουλευτές, δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής και κομματικής δράσης του κόμματος, με δεδομένο ότι στις υπογραφές στο χθεσινό κείμενο της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, συμπεριλαμβάνονται – πλην της ίδιας- άλλοι 6 βουλευτές, δηλαδή οι: Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου, που σε περίπτωση αποχώρησής τους από το κόμμα, θα μειώσουν την κοινοβουλευτική του δύναμη από τους 45 στους 38 βουλευτές, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ έχει 32, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δεύτερη θέση στην κοινοβουλευτική τάξη, αλλά και για την πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού πόλου στη χώρα.
Τα ερωτήματα μετά το «τραυματικό σοκ»
Παράλληλα, τα όσα -ιστορικής σημασίας- γεγονότα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έλαβαν χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξαν καθοριστικά για το εγγύς μέλλον του κόμματος. Για το λόγο αυτό, δεν είναι λίγα τα στελέχη, αλλά και οι εν ενεργεία βουλευτές που αν και παραμένουν στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βίωσαν, ωστόσο, ένα «τραυματικό σοκ» τις προηγούμενες ώρες, όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν. Στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων, πλην ορισμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, βαθιά προβληματισμένα από τις εξελίξεις στο χώρο φέρονται, κατά πληροφορίες, αρκετά από τα κορυφαία στελέχη, αλλά και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και τους 6, που δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη συνολικά τα νέα δεδομένα, περιμένοντας να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα της διάσπασης.