Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 2024

99.5

LIVE

Συνέντευξη για δουλειά: Θα σας ειδοποιήσουμε! Από το «love-bombing» στο «ghosting»

Πολλές προκλήσεις μπορεί να συναντήσει κάποιος που αναζητά εργασία στις μέρες μας. Στο στάδιο, ωστόσο, της συνέντευξης για θέση εργασίας, θα θεωρούσε κανείς ότι τα δεδομένα είναι είτε να πάρει κανείς τη δουλειά είτε όχι.

Πρόσφατη παγκόσμια έρευνα σε δείγμα 2.900 ατόμων, έρχεται να προσθέσει επιπλέον προβλήματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος αφού περάσει συνέντευξη για δουλειά. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει δεχθεί είτε «ghosting» είτε «love-bombing», χωρίς αντίκρισμα.

Οι ιστορίες ατόμων που αναζητούν εργασία και σημειώνουν πρόοδο στην αναζήτησή τους, μόνο και μόνο για να τους τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια αργότερα στη διαδικασία πρόσληψης, έχουν γίνει πολύ συνηθισμένες, σύμφωνα με το CNBC.

Το φαινόμενο είναι συχνό και σε υποψήφια υψηλόβαθμα στελέχη, που στο κάλεσμα για μια δεύτερη συνέντευξη και θεωρώντας ότι η πρόσκληση αυτή αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι, εισέπραξαν έλλειψη σεβασμού για τον χρόνο και τις προσπάθειές τους, καθώς, οι υπεύθυνοι προσλήψεων άργησαν στο ραντεβού και τους αφιέρωσαν λίγη ώρα.

Πολλοί δέχθηκαν υπερβολικούς επαίνους και κολακείες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης (το λεγόμενο «love-bombing») αλλά στη συνέχεια τους απέρριψαν ή τους πρόσφεραν χαμηλό μισθό και τίτλο που δεν αντιστοιχούσαν στα προσόντα, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους.

Άλλοι, ενώ έφτασαν στον τελικό γύρο συνεντεύξεων, δεν άκουσαν ποτέ την τελική απόφαση από τον υπεύθυνο προσλήψεων (πρόκειται για αυτό που ονομάζεται «ghosting»). Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν λαμβάνουν ανατροφοδότηση, τους δημιουργεί άγχος και αμφισβήτηση της καριέρας αλλά και της λογικής τους.

 

Γιατί γίνεται αυτό – Τα red flags

 

Η τακτική αυτή, ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα κινήσεων εταιρειών που θέλουν να προσλάβουν γρήγορα κάποιο άτομο, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ρόλο πρέπει να καλύψει.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν οι επιχειρήσεις στριμώχνουν δύο-τρεις θέσεις, σε μία. Στη συνέχεια όμως, το παράδοξο είναι ότι πολλές εταιρείες δεν χρειάζονται αυτό το άτομο σε έξι μήνες από την πρόσληψή του, κάτι που συναντάται σε περιπτώσεις στελεχών, όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ποιες συγκεκριμένες δεξιότητες θα πρέπει να έχει ο νέος υπάλληλος. Αρχικά δέχονται μια λεγόμενη «βόμβα αγάπης» και είναι ενθουσιασμένοι, και στη συνέχεια… ούτε email.

Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψιν ότι, δεν είναι πάντα υπεύθυνοι για προσλήψεις όσοι παίρνουν τις συνεντεύξεις υποψηφίων ενώ ορισμένοι δεν το κάνουν από κακή πρόθεση.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, αν αισθάνεστε ότι τα πράγματα είναι ανοργάνωτα στη διαδικασία πρόσληψης ή ότι λαμβάνετε αντικρουόμενες πληροφορίες από διαφορετικούς ανθρώπους, πρόκειται για ενδείξεις μιας ίσως δυσλειτουργικής κουλτούρας που θα επιδεινωθούν όταν προσληφθείτε. Είναι προειδοποιητικά καμπανάκια  και σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

moneyreview.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα