Σβήσιμο οφειλών προς τους Δήμους και μικρότερος χρόνος παραγραφής – Τι δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τάσος Σπανός

Διαγράφονται χρέη πριν από το 2013 - Ζωντανές για 2 χρονιά ακόμα οι όφειλες 2013-2017 - Πενταετής η παραγραφή από το 2018 και μετά - Τι αποκαλύπτει το νέο νομοσχέδιο

Διαγραφή παλιών χρεών και μείωση του χρόνου παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε μόνο 5 χρόνια (από 20 δυνητικά) φέρνει ειδική νομοθετική ρύθμισης που δίνει ανάσα σε χιλιάδες πολίτες.

Αφορά απλήρωτες όφειλες, πρόστιμα κλπ που, με το σημερινό καθεστώς, μένουν ζωντανά για πάνω από δεκαετία χρόνια όταν σε όλο το δημόσιο οι οφειλές παραγράφονται στην πενταετία.

Σε ότι αφορά τα ακίνητα (που αποτελούν την βασική πηγή οφειλών), η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει οφειλές από Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη και τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου Τάσος Σπανός, τόνισε ότι έγινε πολλές φορές συζήτηση για το θέμα και στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με εισήγηση του Προέδρου και Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.

“Έχουμε ανακινήσει το θέμα συχνά-πυκνά. Χρόνια υπάρχει αυτό το θέμα και με τις επισφαλείς οφειλές. Με τη νέα διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα και στους Δήμους να ξεκαθαρίσουν τις πραγματικές οφειλές των πολιτών’, επισήμανε χαρακτηριτικά.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

Σήμερα, στην πράξη οι ΟΤΑ διεκδικούν και εισπράττουν αναδρομικές οφειλές των ετών 2009 έως και 2022, δηλαδή οφειλές 14ετίας. Το χρονικό αυτό διάστημα παραγραφής θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά ένα έτος, έως ότου να φτάσει την 20ετία.

Όμως το καθεστώς αυτό αλλάζει με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με τη ρύθμιση αυτή ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1.1.2018 και μετά. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

• Οφειλές ετών 2009 – 2012: Διαγράφονται οριστικά και δεν αναζητούνται. Στις οφειλές που διαγράφονται κατά την περ. α’ περιλαμβάνονται και εκείνες που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση και δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη. Ποσά όμως που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

• Οφειλές ετών 2013-2017: Μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται.

• Οφειλές ετών 2018 και μετά και μελλοντικές οφειλές: Οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα, εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής παραγράφονται.

• Με την ρύθμιση αυτή που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ (η ευθύγραμμη του χρόνου παραγραφής των ΟΤΑ με το υπόλοιπον δημόσιο) δίνεται σε τέλος σε μια χρόνια στρέβλωση. Μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των κάθε είδους νέων αξιώσεων των ΟΤΑ στην πενταετία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους. Το συνολικό ποσό των κόκκινων χρεών στους δήμους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και ως γνωστό η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

(με πληροφορίες από το protothema.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα