Υψηλή επικινδυνότητα την περίοδο του καλοκαιριού εμφανίζει η Ελλάδα στους δείκτες εκτίμησης του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών (EFFIS) για τις δασικές πυρκαγιές.
Παρότι από τις μέχρι στιγμής πυρκαγιές στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις καμένες εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα ευρωπαϊκά μοντέλα «στρέφουν την προσοχή τους» στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τους επόμενους μήνες.
«Oπως φαίνεται στον χάρτη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία έχουν αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης πυρκαγιών από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω μίας σειράς παραγόντων όπως οι λιγοστές βροχοπτώσεις και οι αυξημένες θερμοκρασίες», ανέφερε στην «Κ» ο Ζαχαρίας Γιακουμής, προϊστάμενος της Μονάδας Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ΕCHO).

Ως προς τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα κλιματικά μοντέλα δεν δείχνουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Σημειώνεται πως σήμερα η Κομισιόν ανακοίνωσε τα μέτρα ενίσχυσης των προσπαθειών πυρόσβεσης ενόψει της περιόδου πυρκαγιών, με την Ελλάδα να λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο από τον ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών γι’ αυτό το καλοκαίρι.
Ειδικότερα το πακέτο προς την Ελλάδα περιλαμβάνει: δύο Canadair, δύο ελαφρά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο καθώς και ακόμη δύο αεροπλάνα από τον στόλο της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας.

Εκτός από τον εναέριο στόλο, στη χώρα μας αναμένεται να μετεγκατασταθούν φέτος περισσότεροι Ευρωπαίοι πυροσβέστες από κάθε άλλη χρονιά. Ειδικότερα φέτος αναμένεται να αναπτυχθούν 240 πυροσβέστες σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη –πέρσι ήταν 205– από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο 560 πυροσβέστες από 12 χώρες θα φιλοξενηθούν σε Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Πέρσι στην Ε.Ε. κάηκε η διπλάσια έκταση από το Λουξεμβούργο
Η αυξημένη βοήθεια προς τη χώρα μας έρχεται ύστερα από ένα έτος με πολλές καταστροφές λόγω των πυρκαγιών. Ειδικότερα η Ελλάδα πέρσι κατέγραψε τις περισσότερες καμένες εκτάσεις στην Ε.Ε., αγγίζοντας συνολικά τα 75.000 εκτάρια.
Από την άλλη η Ε.Ε. συνολικά είχε πέρσι λιγότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με το 2022, με το συνολικό μέγεθος της καταστροφής να υπολογίζεται σε 500.000 εκτάρια, δηλαδή μέγεθος διπλάσιο του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμή, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης φαίνεται και από την αύξηση των περιστατικών έκτακτης ανάγκης κάθε χρόνο από τις χώρες της Ε.Ε. Ενώ δηλαδή μέχρι το 2019 υπήρχαν ετησίως μόλις 20 περιστατικά ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης, από το 2020 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει στα 100.
kathimerini.gr